urban, Артисти, Изкуство
Leave a comment

Георги Линев от Kan Wakan и неговия фантасмагоричен свят

   „Фантасмагория е да измисляш истории, особено такива, разказвани в сенките на здрача, където се събират призраците на миналото, настоящето и бъдещето. За мен фантасмагория е това да слушаш разкази за духове в тъмното и да гледаш играта на сенките. Все едно си край лагерен огън и някой разказва страшна история, която после те преследва. Или да слушаш за духове на верандата, току под звездите… И започваш да се пренасяш в друго пространство, завладян от въображаемото, от контраста на светлина и мрак.“  Повече за фантасмогоричния свят на Георги Линев – четете надолу.

Phantasmagoria е вече факт, как си представяш, че публиката трябва да го изслуша/преживее?

Тази събота  премиерно, на живо! „Фантасмагория“ е огромна къща с много врати, и докато прекосяваш всяка стая, до която води всяка врата, настроението се променя, а всяка отделна песен носи своя собствена история. Всеки ще отвори различна врата и през нея ще преживее нещо различно и индивидуално. Всеки е свободен сам да си измисля истории и да изживява собствените си съновидения. Елате тази събота да го изсънуваме заедно.

Знаем, че три години си работил по албума, как го усещаш сега, когато вече е завършен?

Беше голямо приключение, записван е на различни етапи в Лос Анджелис, София, Лондон и Берлин. А в един момент просто стана ясно, че пиша три отделни части на нещо по-голямо. Не просто начало, средна и завършваща част, а някак съвсем отделни една от друга, с всяка нова песен. Накрая песните надхвърлиха с много дължината на един традиционен албум. И затова реших да го издам като троен албум.

Phantasmagoria Vol. 1 е първата част от поредицата и в нея ще чуете гости като Elle Olsun, Софийска филхармония, Gene Coye (Flying Lotus, Mark De Clive Lowe) и Ian Chang ( Son Lux).  Работя паралелно и по другите и се надявам през пролетта на 2019-а да излезе и втора част.

Използвали са твоя музика за трейлъра на Game of thrones, филма „Dead draw и много други, за какъв проект винаги си мечтал да композираш, или вече си си сбъднал мечтите?

Когато се случи това с Game of Thrones, самият аз не знаех нищо за сериала. По онова време бях на дълго турне, не бях гледал телевизия и наистина нямах представа какво е шоуто. Но го проверих в нета, видях, че има дракони и мечове и се съгласих. Доста след това се зарибих като фен – изгледах всичките сезони един след друг за два месеца, бях като обсебен и чак тогава напълно осъзнах какво точно означава музиката ми да е част от този култов проект. Това е едно от най-яките неща в музиката – че никога не знаеш докъде може да те отведе.

В момента работя по завършването на втора и трета част на Phatasmagoria, по музиката на един инди филм, пиша неща и за George Cosby, Lauren Ruth Ward, Alexander Vincent и Saigo.

Българската публика те познава като успешен музикат зад граница, подгрявал разпродадените концерти на групи като Arctic Monkeys и Royal Blood, какво обаче не знае за теб?

Най-много обичам изгрева, но най-много мразя да ставам рано.

Как се роди идеята за Outlier Fest и защо избра да излезеш на сцена именно с George Cosby (UK), Alexander Vincent (CAN) и Rachel Fannan (US), Иво Димчев, Les Animaux Savages и Dead Man‘s Hat?

Исках да направя събитие, което да бъде алтернатива за всички, които не намират място в масовите медии и гласовете им сякаш не са достатъчно чути. Всички артисти във феста са изключителни, а музиката им – истински вълнуваща. С повечето сме и близки приятели, често работим заедно и имаме сходен вкус към живота. Българската сцена е също много любопитна, има голяма енергия. Всеки път се запознавам с нови и нови талантливи хора тук, има страхотна творческа атмосфера в този град. Не знам дали съм бил на друго място с повече музиканти накуп. С някои от тях, като Иво Димчев, също съм работил. И така реших не просто да направя собствен концерт за новия албум, а да поканя всички тези супер специални музиканти и хора на едно място, защото вярвам, че помежду ни ще се роди нещо запомнящо се.

Кои са музикалните събития, освен Outlier Fest, за които се вълнуваш най-много?

Всеки допир с музиката е вълнение. Ел Ей например е много интересно място. Има хора, които постоянно се опитват да те спечелят с изкуството си, независимо дали е в някое кафе или бар, ресторант или на улицата. Там музиката е навсякъде, за някои е просто фон, докато вечерят. За мен е магия всеки път.

Групата, която трябва да чуем сега?

Абсолютно всички банди на феста в събота! Повечето ще представят съвсем нов материал, който още никой не е чувал.

Песента, която слушаш на рипийт?

Обичам да слушам музика, която естестически е от моята вселена. Понякога се вдъхновява от случайни звуци, независимо дали ще е нещо, което ще чуя по радиото или в супермаркета, или пък ще е звукът на минаващ наблизо влак. Иначе последният албум, който си купих, е Oneohtrix Point Never.

 Как звучи София, когато се върнеш?

Като вкъщи – уютна, топла, обещаваща. Никъде не се чувствам толкова у дома си като тук.

Сега ти даваме шанса да се потопиш във фантасмагоричния свят на Kan Wakan, като си спечелиш новия албум, който очаква двама. 

 

Повече информация за играта намери тук

Автор: Ваяна Данаилова

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *