Артисти, Изкуство
Leave a comment

В събота с книга: Доминик Карильо за „Необичаните заподозрени“

Доминик Карильо е изключително симпатичен американец, който живее в България, преподава английски език в Англо-американското училище и пише феноменално добре! На 17 април на български език излезе и романът му – „Необичайните заподозрени“, на който ти даваме шанса да се насладиш, като се включиш в нашата игра във facebook. А сега те оставяме с думите на самия Доминик, който разказва повече…

 Здравей, Доминик. Би ли ни разказал малко повече за себе си?

Започнах да пиша литература за тийнейджъри преди няколко години, но се захванах с писане изобщо още в университета (UCLA). Отначало бяха поеми и вестникарски статии, след това – полумемоарни кратки разкази. Докато „карах“ магистратура, записах курс по „творческо писане на нехудожествена литература“ (2003 г.). Преподавателят ме насърчи да пиша повече. Повечето от това, което съм написал до 2013 г., включително първите ми две книги, са условно базирани на личния ми опит. Но, изглежда, колкото повече пиша, толкова по-фантастични и креативни стават историите ми. В случая на историите, които са измислени от началото до края, има повече свобода да се изгради сюжет по начин, който работи най-добре. Така че писането ми по някакъв начин се освобождава от реалността на собствените ми преживявания – с уговорката, че все пак е вдъхновено от тях. Въпреки че мразех да пиша, когато бях ученик в прогимназията и гимназията, то се превърна в забавление и медитация. Интересен факт: също така свиря на барабани в различни банди, откакто съм на 19 години.

 Как се озова в България?

Пристигнах тук през 2012 г., защото си мечтаех да преподавам в чуждестранна държава от момента, в който започнах да преподавам. Проблемът беше, че не знаех как да подходя към въпроса и когато най-накрая открих международните изложения и сайтове с обяви, таймингът не беше точният. Някъде през 2011 г. осъзнах, че таймингът никога няма да е съвършен – винаги щеше да ми се налага да правя жертви, да изоставя познати и приятели, освен това дестинацията никога нямаше да бъде мечтаното ми място за живеене (например плажа в Мексико) – така че напуснах работата си на преподавател и се преместих в Италия. Имам приятели, които живеят близо до Венеция, и един от тях ми даде таванчето си под наем за почти никакви пари. Това продължи само 3 месеца, след това ме наеха на консултантска позиция в Нигерия. Докато бях там, кандидатствах за 5 или 6 международни училища преди изложението за преподаватели. Две училища ме интервюираха предварително – София и Сеул. С директора в Англо-американското училище в София се разбрахме много добре и той ме убеди, че България е чудесно място за живеене. Повярвах му и съм щастлив, че го направих. Така че никога не съм планирал предварително да заживея тук, просто така се получи, и мога само да се радвам.

„Необичайните заподозрени“ е роман, който обръща перспективите в живота на 180 градуса. Кое те вдъхнови да го създадеш и крие ли се реална история зад интересния сюжет?

Много различни хора и преживявания вдъхновиха „Необичайните заподозрени“ – не е едно определено събитие или човек. Първо, сестра ми ме предизвика да напиша история от първо лице от женска гледна точка. Второ, жена ми е наполовина българка и това ми дава критичен поглед отвътре към културата. Понеже самият аз съм наполовина мексиканец, винаги съм се интересувал от смесения произход от различни култури и перспективата, която това дава. Много от учениците ми обичат да пишат истории за бягство – приключение далеч от училище. Всички тези елементи вдъхновяват историите и героите ми. Един от двамата главни герои – възрастният човек на име Кърт – по-специално е вдъхновен от Кърт Вонегът (най-вече), а също и от някои черти на дядовците ми – и двамата са от поколението от Втората световна война. Колкото до главната ми героиня, имал съм много ученици на име Ния, но вдъхновението за нея дойде от друго момиче с различно име, което една сутрин не дойде на училище и родителите ѝ не знаеха къде е, така че всички помислихме, че е избягала от вкъщи. Появи се същия ден още около обед, но това запали въображението ми с мисли какво може да направи един осмокласник, ако реши да следва наистина засукан план за бягство.

Кои са „необичайните заподозрени“ в твоя живот?

Предполагам, че приятелите ми са „Необичайните заподозрени“ в живота ми. Въпреки че приятелите ми никога не са били заподозрени в криминален случай, са доста впечатляващи герои. Всичките поеха по собствени пътища в живота на базата на истинските им интереси. Един от приятелите ми извървя пеша пътя от най-южната точка на Италия, чак до Венеция, ей така, просто защото се почувствал призван да го направи. Други се насочиха към музика, към право, към изкуство, към дизайн и одухотвореност по необичайни и безкомпромисни начини. Те винаги са били моето вдъхновение. Често чувам гласовете им, когато описвам героите си. Това ме кара да се усмихна и да добавя цвят на страницата, надявам се, че звучи и достоверно на читателите.

Кои са твоите литературни герои?

Кърт Вонегът е основният ми литературен герой заради чувството му за хумор, човечността му и светогледа му. Харесва ми начинът, по който балансира смисъла и посланието на историята с особняшки, забавен сюжет. Абсурдисткият му хумор ми напомня никога да не се вземам твърде насериозно.

Джордж Оруел също, защото „1984“ промени живота ми, когато бях на 18. Тази книга ме накара да преосмисля вярванията си и ме направи жаден за истина и знание.

Автобиографията на Малкълм Екс – ако и да не е точно литература – също имаше голямо влияние върху мен. Подобно на ефекта на Оруел, Малкълм ме накара да поставя под въпрос евроцентричните идеи и история, научи ме да преобръщам закоравелите мъдрости на 180 градуса и да бъда откровен в писането си.

 Любовта е ?

… да намериш мир и радост, лоялност и доверие заедно с друг човек, като знаеш, че тази връзка ще донесе и на двама ви удоволствие, а понякога и болка. Това е неегоистично отдаване на друго човешко същество. Красиво е за споделяне. Трябва да бъде в центъра на историите ни, в основната ни мотивация, и дар, който да оценяваме и пазим грижливо.

Ако искаш да се потопиш в света на Доминик, сега ти даваме възможността да го сториш, като спечелиш книгата му. Играй в нашата facebook игра, която можеш да намериш тук. Успех! 

Автор: Цветана Бонева

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *