lifestyle, urban, Места
Leave a comment

За магията на шоколада в Pure Chocolate & Wellness бутик

   Мястото, което ще ти покажем днес, се намира в самото сърце на София – на ул. „Княз Борис I” 72. Сигурни сме, че си виждал симпатичния бутик Pure Chocolate & Wellness  по път за работа, или когато се разхождаш в шарения и забързан уикенд. Ние го виждахме по същия начин, докато един ден, не решихме най-отговорно да влезем вътре и да се потопим в магията, наречена „черен шоколад“. За наша изненада магазинчето не представлява поредната локация, в която ти продават скучно, а напротив. Бутикът е изпълнен с красива музика, с отношение, усещаш сърцето на създателките му във всяко кътче, което разглеждаш. Запознаваме се с тях и се усмихваме на шанса да срещнем топли хора, които разказват горещо за своята страст към хубавото. Днес ти представяме едно интервю с харизматичните Маги и Бела

Здравейте, момичета! Как се роди идеята за бутика?

Маги: Какаото е магична субстанция, която ме вълнува от години. Според древните традиции то е едно от растенията на силата, което  ни учи да взимаме решения от сърцето и не толкова от ума. Тъмният шоколад съдържа предимно чисто какао и какаово масло и в този аспект е много различен като хранителни качества и въздействие върху тялото и съзнанието. Като консултант по здравословно хранене използвам тъмния шоколад в моите здравни програми, особено при хора, които имат силна зависимост към сладкото. Тъмният шоколад им помага да пренастроят сетивата и да преодолеят тази своя пристрастеност.

Преди 5 години, след 10 годишно пътуване и завръщането ми на родна земя, у мен се роди идеята за пространство, където тъмният шоколад с неговия изящен, дълбок и неповторим вкус да ни събира в общност, която търси и се развива през вкуса и себепознанието, като метод за разширяването на собственото съзнание.

Бела: Вече 8 години организирам и провеждам дегустации на шоколад в различни клубове, барове, ресторанти… Но винаги бях мечтала да има специализирано пространство за шоколад, където това да се случва. Щастлива съм, че Маги е реализирала тази идея и съдбата ни срещна още в първата година от създаването на Pure Chocolate & Wellness.

Всичко е започнало преди 5 години, трудно ли беше в началото?

Маги: Трудно беше само решението да повярвам на себе си и на тази щура идея, и да се гмурна в нейното изпълнение.  След като скочих в начинанието, страхът се превърна във вълнение и ентусиазъм. От този момент нататък хората, които това пространство привлече, случваха пред очите ми онова, което дори не бях мечтала. Запознанството ми с Бела бе също един невероятен звезден миг от поредица такива. С нея усещането от първата минута е като отдавна да сме се познавали и сега само си припомняне за дълбоката ни свързаност. Неописуемо е с думи! Искрено благодарна съм, за всеки човек, до който животът ме докосна, привлечен от призмата на тази идея.

Бела: Когато се запознахме преди 5 години, още с първото ми влизане в бутика, веднага разбрах, че това е правилната локация за дегустациите, които правя и моменталното ни сработване с Маги потвърди усещането, че е трябвало да се срещнем. Не закъсня и положителната реакция от страна на публиката. Макар че доскоро участвах предимно в самите дегустации и то не целогодишно, беше ясно, че рано или късно ще стана част от Pure Chocolate & Wellness. Радвам се, че вече мога да се посветя в много по-голяма степан на шоколада!

Кое беше най-голямото предизвикателство пред Вас през годините?

Маги: Изначално замисълът на пространството е основан върху предизикателството да провокираш и предизикаш себе си през вкуса на какаото да се впуснеш в пътешествие към теб самия и да откриеш колко дълбоко свързан може да бъдеш с какаото, идващо от далечни екзотични земи. Предизвикателството, както аз го усещам, е да преодолеем собствената си застиналост в еднообразни и еднотипни избори и да разчупим сковаващата рамка на навика. Да изследваме отношението си с храната и нейното приемане като цяло и в този процес да преоткрием и научим нещо ново за себе си.

Бела: То все още е основно предизвикателство – създаването на разрастващо се общество от ценители и любопитни за истинския шоколад хора. Щастлива съм, че постигаме това – за тези 5 години имаме толкова почитатели, последователи, съмишленици и приятели!

Знаем, че запазената Ви марка и логото на бутика Ви е именно лютата чушка? Защо?

Маги: Историята на какаото започва от Маите и Ацтеките, които стривали какаови зърна и ги приемали като напитка. Към тази напитка техните шамани добавяли и лют пипер, като така засилвали антиокисдантните й свойства. Напитката се използвала в лечебни церемонии, а ефектът от нея провокира местните да нарекат какаовото дърво – „храна на боговете“ ( Theobroma cacao).

Снимката, която се превърна в лого на магазина, ме вдъхнови във времето, когато всичко беше само идея в главата ми. Случайно я намерих в интернет и почувствах силното й въздействие върху мен. Вдъхновена се свързах с нейния създател фотографа Зак Бърис от Чикаго, като му разказах за идеята си и попитах за цена. Оказа се, че цената не бих могла да си позволя, но пък след няколко месечна кореспонденция по имейл Зак ми написа – следното – „Ако моето изкуство може да вдъхнови някой да последва сърцето си в реализирането на своя идея, то то си е свършило работата и въпреки че не мога да продавам изкуството си на безценица, то мога да го подарявам.“ …. и така се сдобих с тази снимка, която продължава да ми дава сили и вдъхновение.

Бела: Класическата древна рецепта на първообраза на шоколада е комбинация от какао и чили. Освен това е предизвикателство както за нетренираното, така и за опитното небце, защото контрастът между сладко и лютиво разширява спектъра на вкусови и ароматични възприятия, добавя ярка възбуждаща сетивата палитра към тонизиращия ефект от какаото.

Къде шоколадът и страстта се преплитат?

Маги: Има нещо в шоколада, което е извън допира, вкуса и съблазнителното усещане. Неговата същност е неизразима. За мен то е не само суперхрана съдържаща най-високата концентрация на антиоксиданти в света. Какаото отваря сърцето ми и ме връща към естественото състояние на радост и любов. Интуитивно тази магична субстанция ме свързва с мистерията и лечебната сила на природата.

Бела: Винаги и във всичко – истинският шоколад съпътства и тонизира всеки мой ден, страстта към колекционирането на опаковки се превърна в страст към откриване на нови вкусове, а откакто съм част от екипа на Бутика откривам нови сладки аспекти и в страстта за комуникация с хората на тема шоколад (и не само!)

Какъв е наистина добрият шоколад?

Маги: Най-общо казано истинският шоколад е този, съдържащ предимно ароматно свежо какао и е създаден по методиката bean-to-bar. Добрият шоколад от друга страна е крайно субективна дефиниция – за мен той е с гладка, почти копринена консистенция, с мек аромат и нотки от мястото, от където идва какаото като носи удовлетворението от изящния вкус и изпълва сетивата.

Бела: С високо съдържание на качествено какао и какаово масло, с изцяло естествен състав и с нещо интригуващо за сетивата – екстравагантна подправка, екзотичен сорт какао, изненадващ послевкус. Добрият шоколад трябва да носи наслада на всички сетива!

Кое е Вашето любимо сладко изкушение?

Маги: Не бих дефинирала шоколада като „сладко изкушение“ защото това определние само по себе си носи конотацията на нездравословна и забранена храна, която е необходимо да избягваме, или ограничаваме себе си през контрол и дисциплина.

Тъмният шоколад има способността да задоволява сетивата, така че трудно можем да прекалим количествено с него.

Моите любими шоколади са различни през времето и в тази динамика на предпочитаанията си черпя енергия и вдъхновение за откриването на нови вкусове и нови за бутика производители на шоколад.

Бела: Аз съм почитател на не-сладките шоколади, тези със 100% какао. Те са и най-здравословни, а някои производители постигат невероятна мекота и финес на вкуса и текстурата.

Какво да очакваме през идните месеци и какво могат да намерят нашите читатели в бутика Ви…

Маги: Колекцията от тъмен шоколад в бутика е динамична и вечно променяща се. За празничния месец с Бела сме подготвили изключителна колекция от пъстри и неочаквани вкусове и комбинации. Ще се организират и дегустации на шоколад както и съвместни събития с наши партньори за да дегустираме и комбинираме шоколада с вино и дргуги напитки.

Бела: Освен утвърдените бестселъри на бутика, за празниците имаме нови изненадващи вкусове в смели комбинации – веган шоколад с червено цвекло и кокос, маракуя с босилек, шоколад с манатарки, с маслини и хляб, мача чай и суши…  А на любителите на чистия шоколад ще предложим вълшебни колекции с редки сортове какао от престижни плантации. Шоколадите могат да се поръчат и онлайн, предлагаме също вариант за абонамент – пакетна селекция за тези, които нямат време да избират на сайта или на място. Освен традиционните дегустации, които провеждаме всеки вторник в Бутика, ще направим и специално предколедно издание. Предстоят няколко интересни партньорства – съвместни дегустации на шоколад с вино, с крафт медовина и други напитки. Информация за всички събития публикуваме на профила на бутика във фейсбук.

Автор и фотограф: Цветана Бонева

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *