Здраве и красота
Leave a comment

За професията и за това, че: „Гримът показва любовта към самите нас“, с Кирил Гуцов

Умението да разкрасяваш света около теб е изкуство, но прилича на магия за много от нас. Днес сме с един 27-годишен красив и харизматичен младеж, който умее да създава красота със своята точна преценка и с подходящата козметика. Това е гримьорът Кирил Гуцов, който винаги ни посреща със своята искрящо бяла усмивка и със съвет за нашата кожа, устни, усмивка, очна линия… Той има отговор за всеки въпрос (проверено е).

Занимава се професионално с грим повече от шест години, а думите му са бляскави и красиви като макиаж – бил е редактор на модни списания, има и собствен блог, но неговата истинска стихия е профилът му в Инстаграм, където има над 15 k последователи и множество съвети към хората за всеки тип кожа и за най-подходящата козметика.

Поговорихме си с Кирил за тенденциите в грима през 2020 г., за професията на гримьора, за лицата, за театъра и за още много прекрасни неща.

Какво обичаш най-много в грима?

Това е любов, която носиш в себе си. Хоби е. Обзема ме адреналин, когато излезе нова колекция или някоя нова и интересна техника. Винаги се притеснявам, когато имам събитие, и се чудя дали ще се справя. Удоволствието идва от крайния резултат – клиентът е по-сияещ и дори да няма настроение, когато се погледне, увереността му дава сила.

Какви качества изисква професията на гримьора?

Като всяка работа с клиент, и тя изисква търпение, да разбираш, че всеки е индивидуален и да не налагаш себе си като велик професионалист. Хората са различни, затова и работата с тях трябва да е индивидуална. Изисква се да познаваш контурите на лицето и да си любопитен за новите тенденции. Така работата ти се превръща в интересна и за клиента.

А какви мероприятия е престъпление да посетиш без капка грим?

За мен и ходенето до магазина е събитие, което изисква отношение към себе си. Отговорност към погледа, топлината на лицето и това как да те види дори съседът. Гримът показва, любовта към самите нас, затова не мисля, че трябва да го пренебрегваме и да бъде само с повод.

Какъв е задължителният елемент в грима, който привлича противоположния пол?

Така както жените виждат малките неща в стила на мъжа (чисти обувки, хубава бяла усмивка и поддържана брада и коса), така и мъжете забелязват подчертаните очи и хидратираните устни.

Снимка от страничката му по време на работа

За какво си мислиш, докато гримираш?

Мисля си за лицето и крайния резултат. Това е най-хубавото от работата ми –  вниманието пада изцяло върху клиента. В лоши моменти това ме разсейва много.

Какво е най-важното, което трябва да знаем за лицето си?

Трябва да познаваме типа си кожа: суха ли е, мазна ли е. Добре е да знаем в коя цветова гама е подтонът ни: топла, студена или неутрална. Ако някой не си ги знае, то се нуждае от среща с мен (смее се).

Знаем, че гримираш и в театъра. Може ли театърът без грима?

Не, дори една пудра спасява лицето от лъщене. Светлината на прожекторите взема от цветовете и прави лицето сивкаво, затова и не може без основа. А когато актьорът влиза в специфичен образ, гримът му дава маската на другия човек. Нещо като „грим шизофрения“, която се отмива (усмихва се).

Откога си инфлуенсър в Инстаграм и какво те подтикна към това?

Леле, инфлуенсър ли си съм? Какви са симптомите? Шегувам се. Профилът ми е с цел повече хора да опознават света на красотата и да се грижат за себе си. Да обичаш себе си – това първо се вижда по-външния вид. Странно е как има хора, които мразят грима, прическите, ходенето на спа… Сякаш смятат, че не го заслужават.

Какво да очакваме през 2020-а в грима? Какви ще са тенденциите?

През 2020 г. гримът ще е по-блестящ за очите и техниката cut crease заема своя връх през 2020-а. Мокрият ефект (дори огледален) ще прави кожата по-сочна. В първата половина на годината прасковените и розовите цветове ще топлят тена, а за втората ще ви разкажа, когато му дойде времето.

Има ли нещо, което искаш да споделиш с нас и читателите ни?

Искам да пожелая на всички ваши читатели да бъдат по-смели, обичащи и всеотдайни. Да намират време за хубавите неща в живота.

Автор: Боряна Константинова

Снимки: Личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *