Артисти, Изкуство
Leave a comment

Константин Трендафилов

   Каквото и да кажем за човека, който ни гостува днес, ще е малко. Той може би е една от най-ярките и интересни личности, които са се появявали скоро на българската сцена. Той се казава Константин Трендафилов, или, както всички го знаем – Папи Ханс. Константин е човек на изкуството. Неговият талант е да пише. Има издадена една стихосбирка и един роман. Един ден обаче решава да експериментира и заедно с неговия приятел Искрата създават култовото парче „Кекс“. За голямо учудване и на двамата, то става хит. Какво още ни сподели той, можете да видите сами. А ние обещаваме скоро много изненади от Папи!

Здравей! С кого разговаряме в момента – с Константин или с Папи Ханс? 

Тайната е, че е все едно.

По-свободен ли се чувстваш като Папи Ханс? Сещаме се за Анди Кауфман и за Тони Клифтън. 

„Сложи на човек маска и той ще покаже истинската си същност“, е казал Оскар Уайлд. Винаги ми е било по-лесно да бъда себе си през иронията, хумора и други маски. Така че, предполагам, отговорът е „Да“.

Как създаде Папи Ханс и как ти дойде идеята за тоталния хит „Кекс“ ?

Без да му мисля много. Важи и за двете. Но що се отнася до „Кекс“, с Искрата нямахме идея какво създаваме, когато редихме пистите на музиката, нито когато пишехме текста. Нито мислехме, че някой от нас ще го изпълни, нито имахме каквито и да е амбиции. Един от онези съкровени мигове, в които никой всъщност не мислеше. Затова се и получи толкова приятно.

Песента и клипът създават страхотно настроение. Има самоирония, но има и моменти, които те карат да се замислиш. Смяташ ли, че хората, които те критикуват, тайно си пускат клипа и му се радват?

Нищо не смятам за тях. Дори не знам кои са. Много хора ме критикуваха и когато написах стихосбирка. После, когато излезе романът ми. А преди това – и без да правя каквото и да е. Та, в тоя ред на мисли, един нетърсен съвет от мен: „Ако искате да бъдете каквото и да е, свикнете с идеята, че хората, които не държат да бъдат нищо, ще ви мразят за това, че се опитвате“.

Иначе то е ясно, че на Нова година поне два пъти са пуснали „Кекс“ и с гузен поглед са потанцували и хейтърите.

След „Кекс“  хората ще обърнат ли по-сериозно внимание на „За кого се сещаш, когато се сещаш за някого?“ и „Затвори сърце“? Къде си повече ти?

Не знам. Ако музиката ми се окаже някаква задочна реклама на литературата ми, ще се изненадам приятно. Аз лично се чувствам еднакво свързан и с двете. Обичам писането. Обичам и музиката. Не планирам да прекратявам пътя си в нито едно от двете изкуства. Често ме засипват с разни клишета, като: „Как може човекът, писал „това“, да е авторът на тази глупост „Кекс““. Еми, може. Това съм аз и заставам зад всичко, което правя. Ако реша да танцувам балет – ще ви пратя покана за спектакъла. Всеки има правото да не идва.

Какво те вдъхновява?

Крайният срок.

Какво обичаш да правиш в свободното си време?

Щях да кажа, че обичам да почивам. После се усетих, че не съм го правил от много време. Май просто обичам да създавам неща. И дори да имам един месец на Малдивите, не мога да си повярвам да не си взема лаптопа с мен, за да си записвам нови идеи. Животът ми е свързан със себеизразяването и не се нуждая от почивка от него.

Би ли се снимал във филм?

Бих правил всичко. Но само с хора, които си разбират от работата и когато правят нещо,  го правят като за света, не като за България. Та в тоя ред на мисли, слабо вероятно е да се снимам скоро.

Какво ново си ни подготвил?

Ново парче от Папи.

Каква е идеалната рецепта за перфектния „кекс“?

Да нямаш рецепта. Да бъдеш спонтанен.

Пожелай нещо на нашите читатели.

Да четат.

*Благодарности на милия персонал на Edo Sushi & Teppanyaki на бул. Витоша за вкусната храна, гостоприемството и професионалното отношение! 

Автор: Мариана Станчева

Фотограф: Цветана Бонева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *