urban, Градски Истории, Места
Leave a comment

Къде живее доброто вино?

В разгара на лятото обръщаме поглед към питието, което неотлъчно споделя вечерите ни – виното. Днес те срещаме с местата в града, които държат ключа за най-доброто вино, но отварят дружелюбно вратите си и за теб. Започваме нашата градска обиколка, която изпълва мислите ни със сладост, сега…

 

 La Bottega

La Bottega е едно от любимите ни места за хапване, но сега се спираме не на изкусителното им меню, а на винения подбор, който е впечатляващ! Ако не си знаел, то сега ти казваме, че ресторантът е и магазин, от който можеш да си закупиш охладени италиански вина, подбрани на най-добрите винени форуми от страната на вечното слънце и вкусната храна. Всяко едно от вината е селектирано и дегустирано, преди да стигне до теб, а регионите, от които идва, започват от Ломбардия, и стигат чак до гореща Сицилия. С радост ти съобщаваме, че тук можеш да намериш и няколко подбрани френски вина, които се конкурират успешно с италианските. Ние ги съчетаваме с отличната храна, която предлага ресторантът. Тук с удоволствие отпиваш прохладна глътка бяло вино в комбинация с разкошна морска храна, отдаваш се на вкуса на телешкото бонфиле със сос от манатарки и чаша ароматно червено вино. Друг плюс на мястото е, че можеш да купиш вино, докато самият ресторант работи, което те кара да не се съобразяваш с ранен час, а да съчетаеш вкусната вечеря с покупката.

 

Le Petit Quché

На ул. „Оборище“ 16 се намира един очарователен магазин, който съхранява вкусовете на Франция. Още с влизането носещите се из въздуха шансони те отнасят далеч от България. С прекрачването на прага му откриваш неща, които не би могъл да намериш другаде в София. Всичко е подбрано с особена любов и усет към продуктите. Виното не е само френско, а селектирано от цял свят. Тук можеш да се насладиш и на собствено производство вино – Quché Wines 2018, което идва от сърцето на Дунавската равнина и носи свежия вкус на Совиньон блан. Споделяме с теб и, че в Le Petit Quché можеш да си налееш чаша вино с иновативния инструмент Coravin, който позволява да опиташ от вкуса на виното без оксидация, сякаш бутилката не е била отваряна никога. Каним те да посетиш това магично кюше, което ни пренесе в света на Франция с едно щракване на пръсти. Обещаваме, че си заслужава всяка глътна вино.

 

Enjoy Wine

Освен семейство, Чавдар, Ева и Светльо са трима души, за които виното – първоначално завладяло ги като хоби, постепенно прераства от емоция в кауза. Мисията, на която са се посветили, е България да си върне заслуженото място на глобалната винена карта като страна с хилядолетни традиции в производството на вино и с местни сортове грозде без аналог в света. Затова подкрепят българските изби, като запознават не само българските, а и чуждестранните потребители с особения чар и специфичните качества на българските вина. На дегустациите в специалния шоурум, който се намира в София, на ул. „Цар Шишман“ 19,  можете да опитате избрани вина само на български производители, предимно малки семейни изби. Често тук се спират и гости от чужбина, любопитни да дегустират автентични, персонализирани и тероарни вина от различни региони на нашата страна. Чавдар, Ева и Светльо особено се радват на клиентите на магазина, които ценят виното и имат желание да научат повече за него.

Автор: Цветaна Бонева

Снимки: Личен архив

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *