Изкуство
Leave a comment

Любими актьори гостуват в 101 СОУ „Бачо Киро“ в „Надежда“

Заслугата за осъществяване на инициативата „Приятели на театъра“ е на единадесетокласничката Ванеса Гуджова. Тя се занимава с актьорско майсторство в школата на актьора Стефан Къшев, който е и режисьор на постановката „Вечния април“ на Камен Донев, която репетират.

Той успява да създаде любов у тях към всичко, което творят, и най-важното – любов към всеки от тях. Целта на талантливото момиче е да направи съпричастни своите съученици от 101 училище „Бачо Киро“ към духовното израстване и културата, като за по-малко от четири месеца 20 актьори стават част от тази инициатива. За срещите с актьорите тя получава пълната подкрепа на учителката си по български език и литература Йоланта Бурева и на директорката Весела Иванова. Едни от първите им гости са били Снежина Петрова, Георги и Симона от екипа на No Blink (платформа за късометражно кино), които посветили дискусията на създаването на кино в България и на цялостния процес – от заснемането, до прожекцията в киносалона. Актрисата Ева Данаилова провела час, свързан с духовното изграждане на всеки човек, което се оказало изключително ценно за всеки от тях. Една от последните срещи била с актрисата Мария Сотирова, която разказала за избора и за решението си да се занимава с театър. На 14 май пък Неда Спасова им разказала за образа си в сериала „Откраднат живот“ и за това какво е да си идеалист. Стефан Вълдобрев усмихна учениците съвсем скоро с разказите си…

Ден след това и Клас на проф. д-р Атанас Атанасов посетил училището и вниманието било насочено върху индивидуалните планове и цели в живота на човека. С Василена Винченцо пък организират срещи-разговори след представления с актьорите. Само дни след получаване на наградата ИКАР Весела Бабинова гостувала в училището и разказала за пътя на артистите в България. А успехът на тази инициатива Ванеса Гуджова обяснява така: „Образованието и културата си подават ръка и това е нашият успех, свързан с изграждането на морално и духовно поколение“.

Автор: Антоанета Бонева

Снимки: Красена Ангелова и Соня Тракийска

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *