lifestyle, urban, Кухня
Leave a comment

Петте вина, които избрахме за празника

   На прага на Коледните и Новогодишни празници търсим най-доброто вино, за да сподели трапезата ни с топлина и богат вкус. Направихме селекция от 5 винарски изби и 5 любими вина, за да ги споделим с теб за един по-усмихнат и изпълнен с живот празник, който ще остави красив спомен…

Processed with VSCO with al1 preset

БРАТАНОВ 3-БЛЕНД I МЕРЛО & КАБЕРНЕ ФРАН & РУБИН 2013

С удоволствие ти представяме 3-Бленд 2013  на Винарна Братанов – едно вино от слънчевия Южен Сакар, в което откриваме уникалния за България (вероятно и за света…) купаж от сортове –  55 % мерло, 40 % каберне фран и 5 % рубин!  То e идеалната компания за пълнената коледна пуйка или за ястия от дивеч, задушено агнешко и дори с така любимите ни отлежали сирена. Сложните му аромати с изявени нотки на орехова шума, мускус, какао и мастило, нежно допълнени от сушени горски плодове, ни потапят почти оргазмено в дълбоко преживяване и триумф за сетивата. Повече за Винарна Братанов и техните вина можетш да научиш тук.

Minkov Brothers Cuvee 

Minkov Brothers Cuvee е изящна комбинация между Каберне Совиньон, Мерло и Сира и с радост открихме, че тази година е спечелило и златен медал от Decanter World Wine Awards.  Любимото ни вино на изба „Братя Минкови“ притежава наситен, пурпурен цвят, интензивен и богат аромат, доминиран от зрели черни плодове и сочна вишна. Отпивайки, долавяме свеж акцент на мента, карамелен бонбон, сметана, шоколад и леки препечени тонове. Това сухо червено вино от Карнобатския край е перфектната компания за празничната ни трапеза, защото върви отлично с дивеч, червено месо и сирена, а вкусът му е балансиран и сочен и позволява да комбинираме с всякакви ароматни подправки, които ще разкрият чара на Коледните ни ястия.Повече за винарска изба „Братя Минкови“ можеш да научиш тук.

 

 

Мерло КНП от Винарска изба „Стамболово“

Не крием, че Мерло КНП от винарска изба „Стамболово“ е вино, което често намираме на трапезата си. Произведено от грозде от контролиран микрорайон в Южна България, това вино притежава превъзходен аромат в комбинация с добре развит букет. То е отлежало в дъбови бъчви, а после и в бутилки, за да доразвие перфектно балансирания си вкус. Съчетаваме го с червени меса, сирена, цели птици и дори дивеч. Консумираме на стайна температура и се отдаваме на топлината, която хубавото Мерло доставя на небцето и гърлото ни. Ако си любител на хубавото вино, те съветваме да научиш повече за винарска изба „Стамболово“ и техните вина, като разгледаш техния сайт – тук.

 

Vinica 2015 BIO (Мавруд) от винарска изба Zagreus

Продължаваме с едно вино, което ни спечели с пикантния си аромат и балансиран вкус. Vinica 2015 BIO е създадено от грозде Мавруд, което е от биологично лозе, в землището на село Виница, община Първомай, област Пловдив. От 2010 г лозето се отглежда по щадящите принципи на биологичното земеделие, без агресивното влияние на модерни химикали и средства за защита. Гроздето е брано в първите дни на септември, преди да е достигнало своята зрялост, а резултатът след 18 месеца съзряване в бъчви от български дъб, е наистина завладяващ. Съчетаваме с червени меса, пуешко и дивеч, а пикантната нотка препоръчваме като фин завършек в комбинация с всякакви видове сирене. Повече за вината на изба Zagreus можеш да видиш тук.

 

Зитара Сира, реколта 2015 – винарна Four Friends

Следващото вино в нашата празнична селекция е едно от любимите ни вина за приятели. Обичаме неговия атрактивен, интригуващ “нос”, в който долавяме аромата на виолетки, зрял черен плод, ликърис (женско биле), карамфил и ванилия. А финалният акорд на черна череша и тъмен шоколад ни пленява окончателно. Разнообразните сортове грозде за винарната се отглеждат в региона на Тракийската низина и това ни вълнува по особен митологичен начин. Идеята за доброто вино ни стопля и огрява с трепетно очакване предстоящите зимни празници. Интересна подробност е, че Зитара Сира притежава потенциал за стареене.  Повече за винарна Four Friends можете да научите тук.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *