urban, Нощен град, Събития
Leave a comment

Последен миг вълшебство от Метрополис

21 декември е най-късият ден от годината, което означава и най-дългата нощ. По стари поверия, в тази нощ се сбъдват най-съкровенните желания. И макар да не сме суеверни, то е нужно да отбележим, че почитателите на техното трябва да са били много послушни тази година, тъй като в събота вечерта Метрополис ще отбележи последното си голямо парти за 2019.

В паметната нощ, феновете на електронната музика получават шанса да изпратят подобаващо годината с любимите на поколения наред  Властелини на доброто настроение, които ще ни подарят положителен заряд от сцената на Интер Експо Център София. Заедно с тях в магическата нощ ще вземат участие и специалните гости за вечерта: диджеят на всички диджеи – Джон Дигуид и българското дуо, превърнали се в посланици на българското техно по света, собствениците на лейбъла Сет Абаут – Методи Христов и Галя. И макар декемврийския ни календар да е обсипан със събития, то ето част от причините, които ни карат да очакваме с нетърпение идната събота:

  1. Датата – първият почивен ден от коледната ваканция. Повечето хора биха казали, че това е ден за мързелуване, ние бихме казали, че всяко начало трябва да се отбележи подобаващо, защото то дава тон на цялата ни почивка. Освен това е най-дългата нощ в годината, което означава повече силни емоции и по-голяма наслада.
  2. Джон Дигуид – каквото и да се каже за него, никога няма да бъде достатъчно. Ди джей номер 1 в класацията на списание Ди Джей, първият (заедно със Саша), който издава официална миксирана компилация – Renaissance, с което дава началото на цял нов жанр в музикалната индустрия, първото мобилно парти в Америка организирано като истинско рок турне – със собствени звук и осветление – Delta Heavy. За 6 седмици близо 100 000 души танцуват на партитата, които обикалят най-големите Американски градове, с което се поставя началото на електронните фестивали в САЩ. Като продуцент и собственик на една от най-престижните грамофонни компании в света, Дигуийд издава повечето от емблематичните парчета за прогресив и техно музиката за последните 20 години. Неговата песен “For what you dream of” е включена в саундтрака към култовия филм на Дани Бойл “Trainspotting”. Няма да бъде пресилено ако кажем, че ултра модерното завръщане към мелодично хипнотичното техно вече категоризирано като melodic techno до голяма степен е започнало именно от него и неподражаемия му стил на пускане на музика. А стилът му наистина е уникален – няма друг диджей, който да интерпретира всичко ново и модерно и да го комбинира в съвършена амалгама от звуци и ритъм, които те потапят в абсолютната дълбочина на електронната музика, само за да те изстрелят до понякога болезнено арките й върхове. Не случайно той е единственият (с изключение на Свен Вет), който продължава да издава миксирани дискове – четворни и даже петорни от участията си на емблематични места като Кордоба, Токио и Ню-Йорк. След близо 2 годишно отсъствие той се завръща на Метрополис и ще озари с музиката си най-дългата нощ от годината.
  3. Методи Христов и Галя – на 21 декември вечерта се бележи точно една година от голямото им завръщане пред българска публика, което само по себе си е повод за празненство, тъй като това е и единственото им участие в София за 2019 година.
    Методи Христов започва музикалната си кариера преди повече от 15 година в емблематичните за Българската електронна сцена клубове Какао Бийч и Червило, за да стане един от най-изявените български артисти зад граница, като е по- трудно да изброим местата по света, където е “свирил” отколкото обратното. Все пак можем да опитаме – Аржентина, Австралия, Индия, Русия, Германия, Сърбия, Великобритания и Турция са само част от държавите, покорени от неговото модерно техно. Разбира се, няма да забравим и Галя, която е една от най-бързо развиващите се ди джеи и продуценти в България и тази година буквално “превъртя” Земното кълбо с участията си в Япония и на фестивала Крийм филдс във Великобритания. Преди 4 години двамата създават лейбъла Сет Абаут, който гордо павира своя път към електронния небосвод. Изключително качествената продукция на Методи попада в сетовете на повечето техно звезди, а  легенди като Дани Теналия, Денис Ферер и групата Гус Гус се обръщат към него, за да ги ремиксира. За 2019 година той има впечатляващите 3.2 милиона слушания и 835 хиляди слушатели от 72 държави в най-популярния сайт за музика Спотифай.  И това не е случайно, тъй като неговият звук е толкова характерен, че дори в пиратската мрежа има пакети за композиране, които носят неговото име. За краткото си съществуване, Сет Абаут има повече от 40 качествени издания на емблематични за техно музиката артисти като Тийнейдж Мютантс, Гус Гус, Уто Карем, Кристиян Хорнбостел и разбира се, Методи и Галя.

  1. Главните виновници за техното в България! Както вече споделихме, почитателите на твърдия саунд в България трябва да са били много послушни тази година, защото на 21 вечерта родната ни публика ще получи особено рядък подарък за Коледа – пълния състав на Метрополис, на една сцена, в една вечер.

21.12.2019 // 22:00 // Интер Експо Център София

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *