urban, Нощен град, Събития
Leave a comment

Роко от De Staat

Днес те срещаме с Роко, който е кийбордист на групата De Staat, която очакваме с безсрамно нетърпение на 27 октомври в Sofia Live Club. За меланхоличния саунд, за холандското звучене, за музиката като живот и концерта в София…научи повече тук. 

Здравейте, Роко, представи ни се…

Привет, аз съм Роко, кийбордист на групата De Staat. На 32 години съм и живея в Наймехен, град в Източна Холандия.

De Staat е…?

Най-добрата банда в света! Свирим заедно вече 12 години, издали сме пет студийни албума, един миниалбум (ЕР) и един лайв албум. Свирили сме в целия свят и сме имали съвместни турнета с групи като Muse и The Rolling Stones. Тази година свирихме из цяла Европа и промотирахме нашия най-нов албум Bubble Gum.

За пръв път ли идвате в България?

Да, винаги е вълнуващо да отидеш на място, където никога не си бил преди. Да видиш дали хората ще разберат музиката ни и как ще реагират на щурите ни гигове.

Какво да очакваме от концерта ви в София?

Възнамеряваме тотално да срутим Sofia Live Club. Ще изпълним наши стари песни, някои от новите, и като цяло – ще накараме публиката да издивее.

Откога се занимаваш с музика?

Винаги съм се интересувал от музика, но така и не успях да се науча да свиря майсторски, да усвоя в пълнота даден инструмент. De Staat е първата ми банда и постепенно станах добър, свирейки с останалите момчета. Торе, вокалистът, и басистът Йоп винаги са свирили заедно още от младини. Барабанистът Тим и солокитаристът Федран също са свирили заедно в друга група – преди да се срещнем всички през 2007 година.

Вие сте любимата ни холандска банда, какво от звука на Холандия влиза в музиката ви?

Свирим еклектична музика, тъй като всички имаме различни музикални предпочитания и влияния. Но може би Gabber саундът е типично холандското нещо, което може да се проследи в нашата музика. Песни като Witch Doctor и Me Time са добър пример за начина, по който се опитваме да правим Gabber музика, и то като група.

Кой е първият ти детски музикален спомен?

Баща ми притежава огромна колекция записи на всякаква оff-music от цял свят. Много джаз, групи от шестдесетте и седемдесетте, но също и доста африканска музика. Така че музиката винаги е била около мен още от най-ранно детство. Татко ми даде да чуя най-различни стари и нови банди. Запозна ме с The Beatles и Frank Zappa, но също и с Nirvana и хип-хоп парчета на изпълнители като Doug E. Fresh и Jazzmatrazz.

Бихте ли отправили послание към феновете, които ви очакват с нетърпение на 27 октомври.

Най-важното: обичаме ви с цялото си сърце! Развълнувани сме, че ще свирим и пеем за вас, приятели, затова ще се постараем да ви подарим една незабравима вечер! Просто нямаме търпение да се срещнем с вас, мили български момчета и момичета!

Автор: Цветана Бонева

Превод: Бойка Драгомирецкая

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *