Артисти, Изкуство, Лицата
Leave a comment

Теодосий Спасов – от народната музика и кавала, до интерпретациите в джаза

Той е естествен, непринуден и истински, и в същото време от кавала му се леят неземни, космични мелодии. Той първи започва да свири джаз на кавал, а смесването на народна музика с елементи от джаз и класика са в основата на почти всичките му произведения. Успява да разработи свой собствен, уникален стил на свирене. Неговите изпълнения са необикновена комбинация от традиционен фолклор, джаз, класическа музика. В последните години пише музика за симфоничен оркестър и кавал.

Свири с фолклорни, джазови и класически оркестри и състави, с именити български и чужди музиканти, между които музикалните състави на Българското национално радио, хор „Мистерията на българските гласове“, ансамбъл „Филип Кутев“, Иво Папазов, Георги Янев, Петър Ралчев, Милчо Левиев, Йълдъз Ибрахимова, Симеон Щерев, Веселин Николов, Петър Петров, Анатоли Вапиров, „Акустична версия“, групата на индийския перкусионист Трилок Гурту, Раби-Абу Халил, Глен Велез, Дейв Лийбман, Глен Мур, Мино Синелу, Пол Макендлез, Били Кобъм, Марк Джонсън, Казуми Ватанабе.Три години свири в световноизвестното ирландско музикално-танцово шоу „Riverdance“, заедно с диригента Кристиян Ярви, китаристите Влатко Стефановски и Мирослав Тадич в проекта „Балканска треска“, представен съвместно с Лондонския симфоничен оркестър, Филхармоничен оркестър Монако, MDR Orchestra Лайпциг, Симфоничния оркестър на БНР и Македонската филхармония.

Той е Теодосий Спасов и днес разговаряме с него за предстоящите концерти, за „A to JazZ“, за лятото и за любовта.

Здравейте. Спомняте ли си кога Ви завладя истински и безвъзвратно кавалът?

Да, беше отдавна. Бях петнадесетгодишен, във втори курс на музикалното училище в Котел. Тогава реших за себе си да поема истинския път на професионалния музикант-инструменталист.

Вашите родители подкрепяха ли желанието Ви да се занимавате с музика тогава?

 Те бяха всъщност моите откриватели и провокатори в музиката. Имах тежки моменти по време на обучението ми в музикалното училище, но те ме насърчаваха и ми даваха опора, за да продължа.

Бихте ли ни разказали малко повече за себе си и за пътя Ви от Музикалното училище в Котел, през Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив, до впечатляващите Ви постижения в момента?

Не искам да пропусна да споделя с Вас и още един важен период в развитието ми. Това бяха двете години, които прекарах в Балчик и отбивах военната си служба. Тогава се оформих като активно концертиращ музикант, свирещ на концерти, сватби и събори.

Имах също и възможност да се занимавам самостоятелно и много концентрирано в овладяване на технически комфорт по посока на виртуозността в инструментализма.

По-късно, когато започнаха студентските ми години в Пловдив, имах среда, която ме свърза естествено с музиканти от класическата и джазовата музика. Прекрасни преподаватели ме научиха на техники и прийоми в оркестрацията и композицията. Започнах да свиря с джаз групи, симфонични оркестри, сватбарски оркестри и активно да работя като студиен музикант в Радио Пловдив.

Преместването ми в София по-късно ми даде възможност да бъда музикант на Българското национално радио и още по активно да концертирам, записвам и пътувам зад граница.

Музикантът е длъжен да се самоусъвършенства постоянно и да се движи ползотворно във времето и пространството, да се докосва до таланта на сродни нему души от цял свят и да споделя своите открития в музиката със своите съвременници.

 Разкажете ни повече за „A to JazZ“ 2019, какво да очакваме?

 Ще представя един мой музикален проект, който се нарича „VЯRA“, с тематичното заглавие „Фолклорът среща джаза“. Събирам заедно моите фолк и джаз квинтети, като свирим моя авторска музика така, както на мен ми харесва. Смесват се влияния от корените на българския и балканския фолклор с джаз, рок и съвременна музика от света.

 А какво очаквате да видите Вие с нетърпение на фестивала?

 По-скоро да видя и да чуя прекрасните музиканти от програмата на фестивала.

 Лесно ли Ви е така умело да свирите и фолклор, и джаз, и класика?

 Ако ми беше трудно, отдавна да съм се отказал.

 Успявате ли да намерите време за семейството си и какви са плановете Ви за лятото?

 За всичко има време на този свят. Това е въпрос на лично отношение и организация.

 Любовта за Вас е…?

 Бог е любов…

Автор: Антоанета Бонева

Снимки: Sonya La Mar

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *