Здраве и красота, Модерна майка
Leave a comment

За атопичния дерматит при бебетата с д-р Денчева  

   Днес Ви запознаваме с д-р Денчева, основател на клиника Reverse. Тя е сред най-уважаваните специалисти в България в областта на дерматологията и венерологията. И вярва, че красотата се крие именно в индивидуалността на чертите и излъчването, и в баланса им с вътрешната хармония, която струи от очите на човек. Какво още споделя д-р Денчева можете да прочете в редовете по-долу.

 

Здравейте, д-р Денчева. Често ние не знаем какво се случва с кожата ни. Какво е първото нещо, което трябва да направим, ако забележим проблем?

Здравейте, наистина невинаги забелязваме първите симптоми на започващо заболяване върху кожата ни. Например промяна, свързана с прекомерно изсушаване, или поява на единични, по-сухи участъци би трябвало да ни накара да реагираме.

Какво означава атопичен дерматит?

Атопичният дерматит е заболяване на кожата, което се развива в резултат на генетично предразположение. При него кожата е склонна към повишена чувствителност към факторите на средата – например миещи средства, тъкани, перилни препарати и други. Проявява се със зачервяване и залющване на кожата, както и със силно изразена сухота.

Кога и поради каква причина може да се прояви?

Най-често атопичният дерматит се проявява в детска възраст, като обичайно първите промени са видими още при бебетата. Причините са свързани с контакта с различни дразнещи фактори за детската кожа. Постепенно в хода на живота детето придобива устойчивост към дразнещото действие на влошаващите фактори.

Атопичен дерматит при бебета. Каква е основната превенция?

Основен метод за намаляване на дразненето е създаване на правилен режим за козметична грижа – важно е да се подберат правилно средствата за хигиена и овлажняване на кожата. При бебетата с атопичен дерматит трябва да бъде намалена честотата на измиването, като се препоръчва къпането да бъде не по-често от 3 пъти седмично. Препоръчително е да бъдат използвани душ олио или т. нар сапуни синдети – това са миещи средства, които не съдържат осапуняващи вещества, запазват и поддържат защитната бариера на кожата и така намаляват възможността за дразнене под влияние на външни фактори.

На второ място, но еднакво по важност, е подбирането на правилния продукт за омазняване на кожата. Поради намалената възможност за образуване на адекватна защитна бариера на кожата при деца с атопичен дерматит е важно да използваме подходящ омазняващ продукт, който да подсилва механичната защитна бариера на кожата.

Често изнежваме кожата на децата, без да искаме. Защо става така и как да го предотвратим?

Честото измиване на кожата е един от вредните фактори, които намаляват естествената защита на кожата. От друга страна, честият контакт с различни синтетични и дразнещи вещества прави кожата по-реактивна и може да предизвика множество раздразнения.

Коя медицинска козметика ще препоръчате за такива случаи?

В случаи на дете, предразположено към атопичен дерматит, изборът на козметика е от съществено значение за поддържане на състоянието на кожата. Важно е козметиката да бъде от спектъра на медицинската козметика. Тя се отличава с хипоалергенност и е тествана в условия на силно чувствителна кожа. Този тип козметични средства, от една страна, не дразнят кожата и намаляват нейната чувствителност. Така се осигурява максимална толерантност на кожата.

Как да поддържаме кожата на децата през зимата?

Задължително е да предпазим кожата от външни въздействия, да я омазняваме редовно – за препоръчване 2 пъти в денонощието, да я измиване с подходящи средства, които да запазват защитния ù бариерен слой.

Споделете ни едно основно правило за здрава кожа.

Важно е да следим знаците по кожата си и в случай, че забележим макар и малки промени, да се обръщаме за съвет към специалист, както и да подберем правилно използваните козметични средства. Не трябва да забравяме, че съвременният свят подлага на изпитание чувствителността на кожата ни поради контакта с множество и разнообразни вещества, които могат да имат дразнещ ефект.

Автор: Мариана Станчева

Снимки: Личен архив 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *