Здраве и красота, Модерна майка
Leave a comment

С любов към децата с аутизъм от Дневен център „ Дъга“

Както знаете, на нашия „Градски коледен базар“ ще има благотворителен щанд, дарен щедро от нашите популярни „Лица на града“. За да разберете защо решихме да подкрепим тяхната кауза, искаме да Ви ги представим в едно кратко интервю. Ние обичаме всички деца и смятаме, че те са равни! Всеки един от Вас, който желае да ги подкрепи, може да го направи на 16 декември в бар „Switch“, като закупи нещо от благотворителния щанд или преведе сума на тяхната банкова сметка, която можете да видите в сайта на Дневен център „Дъга“. Сега Ви предлагаме да се усмихнете и да се потопите за кратко в техния свят.

 Кога е създаден Дневен център „Дъга“ и защо?

Центърът работи от май месец 2015 г.

Каква е основната Ви мисия?

Конкретно за мисия не бих могла да говоря, като цяло каузата, с която се заехме група ентусиазирани родители, чиито деца посещават центъра, е разширяването му. Поради факта, че има изключителна нужда от такива профилирани места за децата с аутизъм, и то абсолютно безплатни за децата, тъй като центърът е на общинска издръжка, няма такси.

Някак си се избягва да се говори за децата с аутизъм, но какво ще ни кажете Вие за тях?

Това беше и една от причините за кампанията, да се даде повече гласност за децата с аутизъм, тъй като те са сред нас, и трябва да се научим да ги приемаме такива, каквито са.

Всъщност какво точно означава аутизъм?

Хората с аутизъм приемат околния свят по по-различен начин поради спецификата на състоянието си, имат  нужда от ежедневна адекватна подкрепа и от много специализирана работа с тях, приучаването им на правила, норми, справяне в ежедневието, самообслужване, изграждане на навици, и най-вече толерантност от обществото и приемане, защото мястото им е сред  тях.

Статистиката показва, че децата с аутизъм се увеличават. Какво ще кажете за това и има ли условия за тях в България?

Да, така е, ежедневно се диагностицират 2-, 2,5-годишни  деца, които имат необходимост веднага да се започне специализирана работа с тях, за да имат шанс да настигнат връстниците си. Децата заслужават този шанс. В столицата има крайна недостатъчност от специализирани центрове за работа с тези деца, да уточня – държавни или общински, без такси за посещенията. Поради  тази причина група родители сформирахме инициативен комитет към Сдружение Асоциация „Аутизъм“ за разширяване на Дневен център „Дъга“, за да има повече места за нуждаещи се. В момента центърът се посещава от 25 деца, с усвояването на новото крило ще има възможност за още 20 деца, като ще се направи и оборудва зала по ерготерапия и сензорна интеграция, така необходима за децата с аутизъм, също така ще има и зали за групова и индивидуална работа. Изминаха две години от старта на кампанията, ние вече сме на финалната права, събрали сме почти 200 000 хил. лв. и ни остават съвсем малко до достигане на крайната цел. Проведохме  доста мероприятия, дори направихме два концерта, успяхме да привлечем много дарители в нашата кауза, защото наистина децата с аутизъм заслужават шанса да настигнат връстниците си.

Колко деца има в центъра и как преминава един техен ден тук?

В  момента центърът се посещава от 25 деца, като половината са сутрин – 3- и 5-годишните, а другите – следобед – 5,5- и 8-, 9-годишните. Децата пребивават в полудневна форма, по 3 часа, при възможност всеки ден. Имат структурирани занимания на маса, тип образователни, тематични – всеки ден, индивидуална работа със специалист, време за закуска, сменяне на дейностите в двигателната стая.

Какъв е техният свят?

Надявам се, хубав и добър!

Какво ще посъветвате младите родители и как да подходим, ако има симптом за  разстройство от аутистичния спектър?

Съвети ми е трудно да давам, но бих им дала кураж като начало, че не са сами в тази ежедневна битка.

На 16 декември в клуб „Суитч“ ще се състои „Градски коледен базар“, на който ще има благотворителен щанд. Част от събраните средства ще бъдат дарени на Вас! Какво ще кажете на хората, които искат да Ви подкрепят?

Благодаря на всички от сърце, които наистина разбират нашия – на родителите и на децата с аутизъм, живот и искат да ни помогнат за по-добро бъдеще на децата ни. Това наистина е голяма подкрепа.

Усмивката е?

Е в очите на децата!

Благодарности на родителите за споделените мнения!

Повече за центъра можете да научите на: www.autism-duga.info

Автор: Мариана Станчева

Фотограф: Кайя Христова

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *