urban, На по бира, Нощен град
Leave a comment

„Бирник“ – книжката, която разказва много за бирата  

   „Бирник“ е симпатична малка книжка, която събира в себе си най-любимите ти бири. Този сладък дневник на бирения човек ни предизвика да разпитаме създателите  му какво се крие зад идеята. Днес на гости са ни Емилия Проданова и Михаил Люлев, които разказват още за чудния свят на бирата и малката книжка, която побира толкова много…

Здравейте! Разкажете ни малко повече за себе си?

Ние сме Fox & Bear или както ни наричат всички – Емилия & Михаил. Освен да пишем за бира и да пием бира, обичаме много да пътуваме и да изследваме света. Музика, програмиране, химия и финанси – още 4 неща за нас, но ще оставим в тайна детайлите.

Как се роди идеята за „Бирник“?

Идеята се роди преди повече от година и половина – аз (Мишо) тъкмо бях започнал да варя бира и бях много ентусиазиран да направя нещо в тази посока. С Емилия решихме, че би било много интересно, ако направим книга за бирата, в която да има любознателна част за четене, но и личен дневник за попълване. С една дума съчетахме любовта си към книгите с тази към бирите.

Какво всъщност представлява „Бирник“?

БИРНИК представлява наръчник и дневник на бирения дегустатор – оказва се първият подобен в света, а идеята си е изцяло наша. Съдържа обучителна част, в която са описани основните характеристики на бирата и как да ги оценяваме, различните стилове и чаши, в които се консумират те и друга интересна информация. Следва личният дневник, в който всеки ценител на бирата може да записва впечатленията си. Създадохме шаблон, който да води дегустатора в оценката на различните качества на бирата.

Има много стилове бира, които си заслужава да се опитат и интересът на българите към тях тепърва се събужда. Да имаш личен дневник, в който да колекционираш хубави бири и спомени, да отделиш нужното внимание на вкусовия профил на бирата, е нов вид изживяване. В днешно време мобилният телефон почти се е срастнал с ръката на човечеството, затова и искахме да избягаме от тази „мода“ и да се върнем към добре познатото и много лично писане на ръка.

Знаем, че Михаил е и майстор пивовар, ще ни разкажеш ли за варенето на бира?

Е, чак пък майстор J Пивоварството е една много обширна тема и определено винаги има какво ново да се научи. Едно от най-приятните усещания е да опиташ бирата, която си сварил, особено ако се е получила добре, както и да видиш реакцията на другите. Варенето на бира за мен е перфектното хоби, тъй като съчетава в себе си наука, изкуство и естествено – пиене на бира. Бира може да се направи с минимално оборудване, дори на котлона в кухнята. За по-запалените съществуват и по-сложни системи, които всеки може да си конструира на сравнително ниска цена. Едни от най-хубавите бири, които съм опитвал, са били домашно производство, така че съветвам всеки, който някога е имал желание да вари бира, да го направи. Колкото повече бира,  толкова повече бира!

Какво ви предстои през идните месеци?

Преди всичко малка почивка по празниците J Следващата година ще е още по-интересна –очаквайте още идеи от Fox & Bear, за които се надяваме да получим също толкова добри отзиви като за Бирника. Скоро ще издадем и английската версия на книгата и ще видим дали тази българска идея може да превземе и чужди бирени сърца.

За какво мечтаете?

Мечтаем си за гората.


*Напомняме ти, че можеш да купиш „Бирник“ на промоционална цена от 15 лв. и безплатна доставка за Коледните празници.

Автор и снимки: Цветана Бонева и личен архив 


 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *