Latest Posts

Кавала –  Една градска история

Кайя Христова ще представи на 5 юли 2018 г. от 18:30 ч. фотоизложба „Кавала -Една градска история“ от 11 работи в минималистичното пространство на „Сабай“. Едностилни фотографии и детайли от града. Място, което е специално за автора. В тази изложба ще откриете тайнството на най – малките, но емблематични за Кавала детайли, които разкриват начина му на живот. Авторът Ви кани да съпреживеете творбите му.

Изложбата ще включва снимки от Старата част на  Кавала. С две думи мога да кажа, че града се откроява със своите интересни врати. Които на свой ред аз ги виждам в по изразен детайл като извадка от общото. Гърците са успели да запазят автентични за града елементи, от които мога да пресъздам различен облик, но с усещане за старинност и вечност. А, те умело пазят историята си и облика на градовете си. Ще имате възможност да откриете невероятни детайли на изложбата.

Повече от творчеството на Кайя можете да видите тук:

Facebook KayyaARTDesign

behance_ Kayya_Hristova

instagram.com/designstudiokayart

https://www.instagram.com/_kayya_hristova/

kayart

kayyahristova

Избор на месеца: Ева, Евана и Ma Chérie

Юни е ни примамва в топлите си прегръдки, морето е синьо, а бохемският дух напълно е превзел сърцата ни. Представяме ти разкошните Ева и Евана и част от новата колекция на Ma Chérie

Ако искаш да си спечелиш тези чудни панталонки на цветя, всичко, което трябва да направиш, е да натиснеш тук за повече информация. Успех и нека лятното настроение е в мислите ти непрестанно! 

Автор и фотограф: Цветана Бонева 

„2 Наум“

   Пролетта е слънце, цветове и зараждане на нов ентусиазъм. Това е и причината именно тогава да се появи първият сингъл на проекта „2 Наум“.  Тя е Христина. Той – Юлиан. Излизали са на най-големите сцени в страната, партнирайки си с имена като дует „Авеню“, Деси Добрева, дует „Ритон“, „Мастило“, Ирина Флорин. Музиката им съчетава елементи от американския соул и ритъм енд блус с български текстове и силен авторски отпечатък. Сега започват нещо съвсем ново – техен авторски проект, който превръща в реалност и първото им музикално видео към парчето „Променен“. Представяме Ви „2 Наум“.

Здравейте! Разкажете ни как Ви дойде идеята да създадете дуета „2 Наум“, къде се намерихте?

Христина: Идеята да създадем „2 Наум“ далеч не съвпада със самото създаване (смее се). Всъщност в главите и душите ни тя съществува доста отдавна. Срещнахме се в СУ „Св. Климент Охридски“ – Юли точно започваше работа като корепетитор на Етиен Леви, а аз бях от новите първокурсници, записана при тях по поп и джаз пеене. Много малко време ни беше нужно, за да усетим, че имаме почти еднакви виждания и вкус за музика. Имайки предвид, че Юли беше по-опитен от мен, се очакваше, че няма толкова да обменяме опит, колкото той ще ми разкрива врати в оформянето на мой собствен стил.

Юлиан: Ооо, определено аз научих не по-малко от Хриси. Още повече че никога не се бях занимавал с пеене и тя ме накара да повярвам, че можем да бъдем дует.

Христина: Музиката ни събра бързо. И любовта не закъсня (смее се).

 Неслучайно се обърнахме към Етиен, да се включи в първото ни видео. Той се превърна в нещо като наш талисман, много ценен и важен за нас.

Юлиан: Всъщност той беше първият ми колега, когато започнах работа. И понеже всички знаят какъв човек е, много бързо се превърна в пример за подражание и личност, от която не спирах да черпя. Само да го бяхте видели на снимките – със силната си енергия теглеше целия процес и всички участници! С неговия опит беше безценна помощ за нас.

Защо решихте да се кръстите „2 Наум“?

Юлиан: Пореден ден в размисли – с какво име ще излезем пред публиката… И то просто се появи. Харесваме това име.

Христина: Имайте не едно, а две наум, защото сме двама и това е само началото (смее се).

Откъде дойде идеята за видеото към първото Ви парче „Променен“?

Христина: Там Митко Стафидов е човекът – нашият режисьор. С такъв ентусиазъм се зае, че след няколко месеца работа не можехме да го накараме да се спре и да стигнем най-после до финален вариант (смее се).

Юлиан: Абсолютна творческа личност – режисьор, художник, музикант. Знаехме, че ще усети ритъма, пулсацията на песента, така и стана. Видеото е истинско продължение на песента – сляха се в едно цяло. Много сме щастливи, че успяхме да намерим толкова млад и отдаден екип. Какво шоу беше на снимките… Операторът Виктор Кирилов се катереше по обществени сгради в търсене на перфектната гледна точка (смее се). Спирахме движението по улиците, коли, пешеходци… А хореографът Марта Димитрова само за няколко дни успя да направи танцьор от нашия скъп приятел Мартин Костадинов (все по-популярен млад изпълнител), за да изпълнят хореографията в една от сцените. Тук е мястото да благодаря и на всички приятели, които се включиха с толкова любов в този клип. Може би това ме вдъхнови и да предложа брак на Хриси по време на снимките на финалната сцена. Беше такава изненада… Само минути преди това споделих на снимачния екип, за да са подготвени, а те щяха да ме убият с поглед, че съм го крил досега (смее се). Не знаеше никой, бях го запазил в тайна от всички. И когато клекнах с пръстена, избухна такъв масов рев (смее се)… Режисьорът каза, че може да направи целия клип само от тази сцена (смее се). Но решихме да не го правим толкова лично и в крайна сметка просто оставихме няколко секунди за десерт в края на видеото.

Откога живее музката в живота Ви?

Юлиан: Имам чувството, че е от преди да се родя (смее се). Започнах да свиря на пиано, когато бях на четири. Оттогава всички само обсъждаха, че съм роден за това. Но откакто се запознах с Хриси, винаги съм твърдял, че тя има по-голям музикален талант от моя.

Христина: При мен вярвам, че се дължи на дядо ми – Васил Стойков, гъдулар и един от най-популярните майстори на гъдулки.

Какво звучи в главите Ви в момента?

Христина: The Way You Make Me Feel (Michael Jackson) – запява Хриси…

Юлиан: Честно да си кажа, почти винаги ми звучи каквото последно съм работил цял ден в студиото. В случая – новите парчета на Мартин Костадинов и Елена Сиракова, които определено ще направят впечатление, когато се появят официално (смее се).

 

Какво правите в свободното си време?

Христина: Ууу, труден въпрос. Свободното ми време го е страх от мен (смее се).

Юлиан: Иска ми се да имах колкото твоето (смее се). Обичам фотографията. Имам приятели, които от няколко години чакат да им пратя снимките, които съм им направил (смее се).

 

Какво Ви вдъхновява?

Христина: Свободното ми време (смее се).

Юлиан: Лесно се вдъхновявам, но когато съм спокоен. А това започва да се случва все по-рядко…

 

Какво ново да очакваме от Вас?

Христина: Задават се няколко парчета. Искаме да случим, и албум през следващата година. „Променен“ далеч не описва всички наши страни, това е само началото!

Юлиан: Освен още няколко точно толкова свежи песни, очаквайте и чувствена балада – любим наш проект, който нямаме търпение да представим.

 

Къде можем да Ви слушаме?

Юлиан: Подготвяме първия си по-голям концерт, но ни трябва още малко време, за да го реализираме. Дотогава ни предстои цяло лятно турне с дует „Ритон“, както и специални концерти с дует „Авеню“. Абе, на дуети ни върви (смее се).

Христина: Да не забравим и големия шоуспектакъл на Деси Добрева, който след успеха в НДК сега предстои във Варна на 22 юни, отново с наше участие.

Юлиан: Юни месец ще е натоварено (смее се).

Пожелайте ни нещо.

Христина: Пожелавам ви някакви свръхнеща! Такива големи и велики (смее се).

Юлиан: Все по-голяма аудитория, която да разбере колко е ценно да ни срещате с лица, които носят истинския дух и атмосферата на града. За нас беше удоволствие. Успех!

Автор: Мариана Станчева

Снимки: „Променен“ – Красена Ангелова

Дневник на модерното градско момиче с Биляна Славейкова

   Представяме ти едно от любимите ни градски лица – Биляна Славейкова или по-позната като @bibons, от която успяхме да изкопчим няколко въпроса за красотата и ежедневните must haves. Засичаме се на софийска земя, въпреки че тя редовно сменя градските среди. Разхождаме се из леко подценените места в града, а центърът на внимание са новите Epic Lip Transformer червила на Avon. За бюти ритуалите, неизменните аксесоари, малките трикчета и градския живот през погледа на едно от любимите ни лица, четете надолу.

Без какво не излизаш?

Слушалки. Напоследък религиозно слушам подкасти – любимата ми Estee Lalond с The Heart of it (нямам търпение за нов сезон), също Guys We F*cked, Reply All и сега тествам Couples Therapy с Candice и Casey по препоръка на приятелка, но още не съм сигурна за тях – мноооого са шумни.

Какво ще намерим в чантата ти?

Чантата ми традиционно е раница, а вътре – лаптоп. Трудно ми е да работя от вкъщи, затова търся места за работа навън. Спутник е редовната ми локация, защото през деня няма никого (обичайно сме аз и барманите), а пък едни два меки соц стола са най-удобните, на които някога съм сядала. Единственият “недостатък” е, че следобедно се подхлъзвам за коктейли, но какво пък…

Любимият ти аксесоар напоследък е?

Една гигантска червена фестивална шапка, която носих на Meadows in the Mountains. Купих я от Dolls Kill, беше приключение докато си я получа и ми се иска да имам повече поводи да я нося. При мен така се получава, че аксесоарите винаги се оказват основи на ауфитите ми.

Какво забравяш често, когато бързаш?

Кучето 😀 Или поне това се случи наскоро, когато работих до 3 през нощта и реших да разходя френския си булдог преди да си легна. Толкова бях сънена вече, че се оказах на входната врата на блока, за да разходя кучето – без дори да съм взела кучето… Май това ми е връхната точка на разсеяност напоследък.

За какво звънят алармите ти?

Аз съм от хората, които в девет от десет случая се будят с ентусиазъм, на десетия се будя с аларма. Мразя аларми. Мразя стреса сутрин. А кое е най-стресиращо? Алармите. Пробвала съм с весели мелодии, любими песни, класическа музика, звук на китове…  Не, просто не се получава. Ето защо (пък и за късмет работата ми го позволява) най-често се будя от естествена светлина. Аларми навивам само за сутрешни полети и тогава са дълга серия, настроени през пет минути.

Цветът, който можеш да съчетаеш с всичко?

В гардероба ми през последните години преобладава червеното. Съчетавам го с… още червено!

Какво ти липсва в градската среда?

Смятам че в последните години трендът е добър и София става все по-приятен град за живеене, нещата се планират и случват с все по-адекватна и млада мисъл. Бавно е, но става, средата се променя. В последната седмица я видях и през очите на приятелка, която ми гостува от Лондон. Тя се влюби в София! Много! Малко повече въображение и приемане между хората ми липсва, повече цвят. Тук да те изкоментират негативно на висок глас е често срещано явление, но да ти направят комплимент на улицата – няма шанс. Ами не е яко!

Ако трябва да ползваш само един бюти продукт, той ще е?

Червилото е моят продукт, от една страна защото не обичам (пък и не мога) да гримирам очите си, от друга, защото все си мисля, че с червило съм по-добра версия на себе си.

Коя е твоята любима трансформация от Avon Mark Transformers?

За градска среда харесвам Sparkle on (цикламения тон) нанесен с потупвания върху устните, трик, който научих от гримьора Алина Манова. Guilty Pleasure (златен) и HolograFX (холограмен) можеш пък да смесиш и да използваш като хайлайтър. Но най-смелият ми опит (и любим) дотук е плътно нанасяне на Guilty Pleasure самостоятелно върху устните – изненадах се колко добро покритие може да се постигне, а цветът е проооосто страхотен!

Какъв е саундтракът на модерното момиче?

Прясно – Everything is love – The Carters. Иначе преди няколко дни излезе Lost & Found на Jorja Smith и май вече десетина пъти изслушах албума. В Recently Played в Spotify имам още Xavier Omar, Shy Girls, Mura Masa, John Maus, Tranquility Base Hotel & Casino на Arctic Monkeys.

Мантрата която си повтаряш често?

Не е мантра, но don’t overthink е нещо, което имам нужда да си повтарям, тъй като имам тази склонност. Уча се да съм повече в контрол на емоциите си и да приемам, че ценностите на хората са различни и това е ок. В последните години съм развила много интерес към School of Life като платформа и някой от класовете им е в списъка ми с неща, които искам да направя след лятото – “Как да спориш като Шекспир”, например.

Ако искаш да притежаваш Epic Lip Transformer червила на Avon, всичко, което трябва да направиш, е да се включиш в нашата facebook игра. Разбери повече, като натиснеш тук

BLOG: https://girlsweare.com

IG: https://www.instagram.com/bibons/

Автор: Ваяна Данаилова

Фотограф: Цветана Бонева 

 

 

Tutti Frutti

Мария ни разхожда из пъстрите улици на Будапеща…

Повече за BagdooR: BagdooR е проект, вдъхновен от градската култура. Той е спонтанен и очарователен, а негови създателки са Биляна Валентинова и Рене Генадиева. Очаквайте BagdooR в Лицата на Града всеки вторник!

 

Младата джаз певица Лили Илиева и групата “Минимум квартет” с дебютен албум “No Stars At All”

   Премиерата на албума е на 23 юни от 22 часа в столичния клуб “Студио 5”, където с концерт на талантливата джаз дама и музикантите от “Минимум Квартет” , ще бъдат интерпретирани всички песни от албума.

Лили Илиева е талантлива и инакомислеща джаз певица, която за кратко време си извоюва репутация на умен и овладян вокалист, както и на интересен и изненадващ творец. ( Освен, че често концертира със своята група от първокласни музиканти “Минимум квартет”, тя е и преподавател по пеене, и създател на системата “Психология на пеенето”. )

Дебютният албум  на “Лили Илиева и Минимум Квартет”, се нарича “No Stars At All” и съдържа авторски композиции, сътворени от нея и музикантите от квартета. Аранжиментите на песните също са дело на всички от бандата, а те са сред най-виртуозните и смислени изпълнители на българската джаз сцена – Димитър Льолев – саксофон, Александър Логозаров – китара, Борис Таслев – бас и Борислав Петров – барабани.  Повечето теми в албума са били мислени като инструментални, но с появата на текстове, се превръщат във вокални. Те са на английски език, написани от Лили с философски и поетични образи, думи, които подчертават модерния и абстрактен характер на някои от композициите.

Целият албум съдържа седем песни, а основната пиеса в проекта, дала име на албума “No Stars At All” е на певицата – и музиката, и текста. Тя е отличителна със своята нестандартна тема и вътрешна драматургия – съвременна, модерна, отвъд клишетата и очакванията. Такава е цялата музика в продукцията на младите и смели артисти, решени да прекосяват границите между жанровете и дефинициите, търсейки нови музикални територии. Те са истински откриватели, които умно и със страст разговарят през музиката си помежду си, а и с нас – слушателите, за живота такъв, какъвто го виждат – противоречив, контрастен, многолик. Не подхранват ничии илюзии, а са истински и честни с публиката си: “After the clouds there comes light. Out of the light there comes life. You never know what’ll follow. What will be your life tomorrow with no stars at all…”

Преди да се отдаде на активната си певческа кариера Лили Илиева трупа сериозни знания в Консерваторията “Принц Клаус” в Грьонинген, Холандия. Там тя се учи от прочути джазмени, сред които Ралф Питърсън, Джон Клейтън, Алекс Сипиагин. Именно в Консерваторията тя среща и своите колеги от бъдещия “Минимум квартет” , които са възпитаници на същото училище. Това, което истински ги събира е близкият им музикален вкус, разбиранията и философията им за съвременна музика, любовта им към джаза, минимализма и всички проявления на съвременното изкуство отвъд мейнстрийма. Това, което самата Лили Илиева признава е, че всички те се опитват да създават музика без очаквания –  така границите изчезват.

Повече информация търсете в www.lillyminimum.com

 

 

 

 

Преслава Цачева и Games of Fashion

   Преси е едно от най-слънчевите градски момичета, затова и побързахме да ти я представим през свежия месец май, който приляга чудесно на женствения й темперамент. Днес разпитваме Преслава коя са любимите й места в града, а и за модния блог – Games of Fashion, който следим неотлъчно…

Здравей, Преси! Разкажи ни как и кога започна да се занимаваш с мода?

Честно казано, нямам представа. Няма етап от живота ми, през който модата да не е била от много голямо значение. Възпитана съм в любов към модното изкуство. Подчертавам изкуство. Не в безсмислено трупане на дрехи. За мен модата е цветове, свобода, позиция, начин на изразяване. Аз винаги съм имала много силно изразени предпочитания и винаги съм била категорична в мненията си. Модата ми помага за това.

Как се роди идеята за Games of Fashion?

Най-точният отговор е – след като изгледах първата си серия на Game of Thrones. 😀 Но истината е, че той е следствие от двугодишно проучване на интернет пространството в търсене на длъж и на шир модни блогове, на чиито създателки се възхищавах с часове наред. По това време модното блогване беше крайно непопулярно за България, но аз много исках да си имам свое онлайн кътче. Нямаше значение дали някой ще го чете! Ама да с го имам! Започнах лятото на 11 клас и беше занимание за мен и майка ми, защото тя ми даваше модни съвети и ме снимаше. Никога не съм предполагала, че блога ще ми даде толкова много!

Кои са любимите ти места в града?

Ако става въпрос за заведения, имам си по едно любимо за всеки повод. За хапване – 33 Gastronauts  – най-невероятната кухня според мен. За летните вечери – градината на Craft Bistro ми е много на сърце или един „Скрабъл“ със студена бира в градината на „Библиотека“. За срещи на по кафе – градината на The Bookies – под сянката на дърветата или Jasmine.

И, разбира се, малкият ни апартамент на „Оборище“ ☺

Любимият ти цвят е…?

Зелено.

Иска ни се да си откраднем един моден съвет от теб за горещото лято и той е…?

Лека бяла рокля! Може да я съчетаваш буквално с всякакви аксесоари и обувки и всеки ден да изглежда все едно си с коренно различен тоалет. Поне една е задължителна.

 

Какво ти предстои през идните месеци?

Много пътуване и много емоции. Най-вече в личен план. Предпочитам да не знам повече… харесва ми нещата да се случват изненадващо, без да планирам много много.

Сподели ни една своя мечта!

Ето една – от малка мечтата ми е да посетя Великденски острови. Решила съм, че няма да го отлагам още дълго!

Автор: Цветана Бонева

Снимки: Личен архив

 

Кулинарно пътешествие с Николай Попов

    Днес Ви представяме един от интересните участници на „Master Chef“ Николай Попов. Той ще ни разкаже за преживяването си във форма̀та, какво е сготвил за първи път, като дете, и къде можем да вкусим от неговите ястия. А за да е идеален завършекът на интервюто, ни представя и една от любимите си рецепти. Потопете се в кулинарното пътешествие на Ники.

Здравей, Ники. Какво беше първото нещо, което сготви като дете?

Здравей. Едно от първите неща, които сготвих, бяха: паста със сметана и гъби, и, мисля, пържени картофи. Бях някъде на 7 години тогава. И двата опита не бяха от най-сполучливите, но със сигурност бяха запомнящи се.

 

Кога започна да готвиш активно?

Винаги съм обичал да готвя и да седя в кухнята, но по-активно започнах през последните 3 – 4 години. Тогава преоткрих модерната кухня. Започнах по-сериозно да се интересувам, да си купувам книги и различни ножове, за да се уча вкъщи.

 

Кое е най-ужасното и най-вкусното нещо, което си готвил?

Не помня, честно казано, но мисля, че едно от най-ужасяващите беше в „Master Chef“, когато тотално замених солта със захарта и приготвих на журито „сладко“ ризото с римски тиквички и скариди. (смее се)

За най-вкусно не мога да го определя. Аз съм на мнение, че всеки един човек, който готви със спокойствие, концентрация, и вкарва любов в това, което приготвя, винаги ще прави шедьоври, които ще са уникално вкусни и ще подчертават неговата същност.

 

Кой е любимият ти готвач в световен мащаб и защо?

Любими готвачи имам много, но ако трябва да посоча едно име, то сигурно ще е Antonino Cannavacciuolo. Той притежава 2 звезди Мишлен и има ресторант в Северна Италия – „Villa Crespi“. Има уникален усет към продукта. В него наистина личат страстта и любовта към готвенето. Като стил, мисля, че той ми допада най-много!

 

Как реши да се запишеш за кастинга на „Master Chef“?

За кастинга ме побутнаха да се запиша. Вуйчо ми главно, с още един мой близък приятел. Първоначално въобще не смятах да го правя, като знам какъв тип човек съм. С времето се убедих и си казах: „… Защо пък не, дай да опитаме!“.

Какви са според теб качествата на добрия готвач?

Според мен един добър готвач трябва да притежава търпение, усет, бързина, желание, хъс, уважение и, разбира се, любов към това, което прави.

 

Какво ти донесе форма̀та?

Този формат ми донесе на-вече позитивни емоции. Запознах се с хора, с които станахме много добри приятели, запознах се и с много добри готвачи. Научих изключително много от всеки един от тях.

 

Кой е твоят фаворит?

Фаворитите ми в това шоу бяха Станислав и Цвети. И двамата по различни причини, освен това, че са ми и близки.

Цвети е уникален кулинар, който има усет към готвенето и към храненето.

Станислав е човек, който от самото начало не спираше да прогресира, и с всеки изминал ден научаваше нещо ново.

 

Какво правиш в свободното си време?

През свободното си време гледам да се радвам на живота, да излизам с приятели и да си карам колелце. 😉

 

Къде и кога можем да хапнем нещо вкусно, сготвено от теб?

Откакто свърши предаването, съм се насочил към професионалната кухня. Определено можете да ме намерите в повечето от дните в ресторант „Космос“ в София. Там ще имате възможността да дегустирате и ястия, приготвени от мен. Също така – на всяка една дегустационна вечеря, която се случва из България. Следете профила ми за дати из страната!

 

Сподели ни една твоя любима рецепта.

Говежди стек (реар) с манатарки в тройна консистенция

 

Продукти:

 

 • говежди стек – 200г;
 • пресни манатарки;
 • сметана;
 • зехтин;
 • сухо чили;
 • чесън;
 • магданоз;
 • яйце;
 • панко;
 • олио;
 • лук;
 • морков;
 • селъри;
 • доматен концентрат;
 • телешки кокали;
 • червено вино;
 • мащерка;
 • розмарин;
 • стебла магданоз;
 • агар-агар;
 • сол и пипер.

 

 

Начин на приготвяне

Като за начало ще е най-удачно да започнем с телешкия бульон, защото е хубаво да ври 3 дни. Но тъй като го правим в много по-малки количества, почти един ден ще е предостатъчно.

В една тава запичаме кокалите с лук, морков и селъри, нарязани на едро, на 200 градуса. Когато хванат цвят, се преместват в голяма тенджера и продължаваме запичането с лъжици доматен концентрат. След кратко време гасим с червено вино и чакаме алкохолът да се изпари. Един път изпарил се, пълним тенджерата със студена вода. Слагаме розмарина, мащерката и магданозените стебла във водата и я „забравяме“ да къкри цял ден (Ако има възможност за повече, още по-добре.).

След като имаме концентрирания бульон, го прецеждаме с цедка и смятаме количеството, което сме добили. На 100 г течност добавяме един грам агар-агар.

Кипваме течността с агара и оставяме да изстине и да втвърди. След като е готов, пасираме хубаво с пасатор, докато не получим гладка и лъскава смес, на която после ѝ изкарваме въздуха с помощта на вакуумна машина.

 

За манатарката в тройна консистенция правим следното:

Едната я нарязваме на слайсове, като се опитваме да запазим формата ѝ, посоляваме и панираме в яйце и панко. След което я пържим в олио на 180 градуса. Другата я режем в неправилни форми и я изпичаме във фурната със зехтин, сол, пипер, сухо чили и малко магданоз – пак на 170 – 180 градуса. Последната я сотираме на тиган, овкусена с магданоз, сухо чили и сол. След което я пасираме с малко сметана, за да я стабилизираме и да получим хомогенна смес. Прецеждаме през ситна цедка. Тази смес я изсипваме в сифон за пяна, към която затваряме и зареждаме с патрон c O2, който ще вкара въздух в сместа и ще я направи на пяна.

За стека най-добрият вариант е да го изпечем на барбекю или ако нямаме – на оребрен тиган. Овкусяваме със сол и леко със зехтин, след изпичане го оставяме да почине за 5 мин. и да си поеме соковете, преди да го разрежем.

Аранжирането на чинията е пожелание (освободете артистичността в себе си).

 

Добър апетит!

Автор: Мариана Станчева

Снимки: Личен архив

Как да се справим със стреса през лятото

Лятото в офиса не е предпочитана реалност от никого. Ако и ти като нас си мечтаеш за лазурни плажове и коктейли на плажа, докато работиш под офисния климатик, този материал е за теб. Знаем колко може да е стресиращо градското ежедневие в горещите месеци. За това събрахме за теб 3 стратегии за справяне със стреса през лятото.

 1. Дишай

Не се шегуваме. Дишането наистина може да промени състоянието на физическото и емоционалното ти тяло. Чрез правилно дишане можеш да се сгрееш, когато ти е студено, да подпомогнеш съня след дълъг ден и разбира се, да се охладиш. В йога казваме, че вътрешният огън агни се разпалва не само когато навън е горещо. Той се активира и когато някой ни ядоса или когато сме в стресова ситуация. За да регулираш горещите вълни и да успокоиш емоциите, можеш да използваш тази техника.

Отпусни устните и остави двете части на челюстта разположени една върху друга без напрежение. Леко разтвори устни, така че да се видят зъбите. Вдишай през процепите на зъбите. Затвори устата и издишай нормлано през носа. Повтори няколко пъти. Ще усетиш как с вдишването устната кухина се изпълва с охладен въздух, който се разлива по целия череп и надолу по тялото.

 1. Използвай топлината в своя полза

Имаш нужда да се погрижиш за тялото си, да влезеш във форма и да се пораздвижиш? Кога, ако не сега? Лятото е перфектният момент да започнеш нов спорт или активно занимание. Дългите дни ти предоставят чудесна възможност да станеш по-рано или да останеш в близкия парк до късно и да потичаш. Още един бонус на лятото е, че на груповите практики обикновено присъстват по-малко хора. Това означава, че водещите ще имат повече възможност да ти обърнат индивидуално внимание.

Активните, силови, загряващи йога практики са перфектни за ранните летни сутрини. Така си гарантираш добър тонус и ясен фокус през целия ден. Вечер залагай на охлаждащи и отпускащи часове, които ще те пренесат в света на сънищата без проблем.

 1. Погледни голямата картина

Когато имаме проблем, ни е трудно да погледнем на него обективно. Независимо дали е натоварен работен график, семейно неразбирателство или просто тъгуваш за морето, когато си участник в определена ситуация, емоциите ти се активират и това ти пречи да оцениш ясно случващото се. Понякога е хубаво да се откъснеш от активното ежедневие и да си вземеш кратка почивка. За целта в йога развиваме т.нар. Вътрешен Наблюдател. Това е онази част от нас, която стои на дистанция и гледа как се развива определена ситуация, как ние участваме в нея и как реагираме. Понякога имаме нужда от помощ, за да се свържем с този аспект от личността си.

За да се свържеш с Вътрешния Наблюдател, можеш да отидеш сред природата и да се насладиш на сянката на голямо дърво. Ако имаш нужда да си спомниш колко малки и незначителни са човешките ни проблеми, отиди на тераста на висока сграда и погледай града под теб. От тази височина можеш да оцениш истински ситуацията и да си спомниш, че нищо не е толкова фатално, колкото изглежда.

Това лято открихме перфектното място, на което можеш да съчетаеш грижата за своя вътрешен мир и да изваеш мечтаната фигурата – център Мандала създаде инициативата „Сезонът на балкона – случки на шестото небе“. ( и дори само заради името ни се прииска да отидем 🙂 )  Гледката от терасата по залез слънце наистина си заслужава, а всяка делнична вечер от 20:15 (в сряда от 20:30) можеш да се насладиш на едночасова йога практика под открито небе високо над проблемите и шума на града. Пълният график на събитията можеш да следиш в официалния им сайт. И не забравяй да се запишеш предварително на посочения телефон, защото местата са ограничени.

Автор: Мон Димитрова

Снимки: Личен архив

Алиса Белоусова

Когато видях Алиса за първи път, ми направи впечатление, че е изключително усмихната и атлетична! Помислих си: „Колко ли време тренира на ден, за да изглежда по този начин?“. Е, реших да я попитам сама как успява да поддържа формата си. А както разбрахме току-що, е върнала много бързо и визията си след раждането на новия член в семейството. Тя, освен че е треньор в Nike Training Club, е и част от „Макоса ностра“ – една от най-добрите хип-хоп групи унас.Успява да съчетае майчинството и любовта към спорта. Казваме любов, защото за нея това не е работа! Тя е пример как всичко е възможно, и освен това ни споделя и кратка тренировка за добра визия! Ако и ти искаш да се запознаеш с нея, можеш да го направиш тук.

 

Здравей, Алиса. Как започва твоят ден?

Здравейте, дните ми винаги започват с чай, мед и шоколад, а от 2 месеца и с най-смешната беззъба усмивка – на дъщеря ми (и един пълен памперс в допълнение J ).

 

С какво се занимаваш в момента?

Старая се да намеря баланс между работата и новата огромна любов в живота ми. Спрях тренировките от 8-ия месец и, честно казано, много ми липсваха. Радвам се, че успявам отново да си водя часовете с любими хора, с някои от които работя от години и са ми като семейство. Вече се заех и с организацията на поредния спортен лагер, който ще се проведе след месец на морето (всички очакват с нетърпение „телесните изтезания“ и аз няма да ги разочаровам 🙂 ).

 

Инструктор, хореограф и професионален танцьор. Кое е нещото, което те кара да се чувстваш изцяло себе си и защо?

Няма такова. Освен инструктор, хореограф и професионален танцьор, по професия съм музикант – пианист, обожавам сноуборд, карам ски отпреди да проходя J, влюбена съм в ездата, карам уейкборд, а пътешествията, ученето на езици и, като цяло, усвояването на нови умения ме правят истински щастлива – всички тези неща ме вдъхновяват. Не бих могла да избера само едно, но мога да кажа кое е това, което ме кара да не се чувствам на себе си – бездействието.

Кое е най-забавното нещо, което ти се е случвало по време на клас?

Винаги е забавно. Хората се отпускат и се забавляват искрено. А най-забавното е след тренировките, когато настъпи мъката на мускулната треска. Най обичам да чувам, че някой не е могъл да стане от легото J). Доста се смяхме в края на един от спортните ни лагери в Гърция, когато след четиридневни тренировки групата ми приличаше на бойци след тежко сражение…

Разкажи ни за приложението си NTC. Как служи то и защо е полезно за нас?

Честно казано, мисля, че Nike Training Club e най-доброто приложение по рода си. Предлага тренировъчни програми, изработени от професионални треньори и спортисти на Nike. Лесно се адаптират към индивидуалното ниво на всеки, като осигуряват мотивация и помагат да се тренира по-ефективно чрез работа за сила, издръжливост и гъвкавост. Представете си, че имате личен треньор в джоба си, когото можете да използвате навсякъде и по всяко време. Има над 100 упражнения с подробни аудио- и видеоинструкции от световни спортни експерти, тренировки с висока или ниска интензивност – както за напреднали, така и за начинаещи. Аудио- и видеоинструкциите помагат да използвате правилната техника и правят всяка тренировка максимално ефективна. Приложението може да създаде индивидуaлна програма за постигане на собствените ви цели и я регулира съобразно с напредъка ви. Ако пропуснете тренировка, приложението автоматично коригира графика ви. Ако тренировките ви станат твърде лесни, то ги усложнява. NTC умно изчислява всяка наша активност. Можете да отбележите всички свои дейности в апликациите – баскетбол, колело, плуване. Колкото повече активности вкарате в нея, толкова по-ефективна ще бъде вашата програма за тренировки. Разбира се, можете да споделяте вашите постижения, да качвате снимки с таг NTC и да вдъхновявате други потребители.

 

Личи си, че спортът е в основата на добрата ти визия, разкажи ни с какво и как се храниш?

Не съм вманиачена по конкретна диета (освен тази, която включва редовен прием на какаови зърна под различни форми J). Обичам да пия чай, вода, обожавам плодовете. Не съм веган, нито вегетарианец и вярвам, че ако слушаш организма си, няма да сбъркаш при избора на храна. Разбира се, не говоря за угаждане на лакомите ни желания – всички знаем кои храни да избягваме, за да сме здрави. И все пак, за да мога да съм добре информирана и пълноценно да помагам на хората, които тренирам, записах курс за правилно хранене – Precision Nutrition.

Най-важно е да не прекаляваме с нищо и да не спираме да се движим.

Къде можем да те намерим сега, ако искаме да потренираме с теб?

За момента водя редовни часове във фитнесцентър Аtama Wellnes Club в понеделник и петък от 20,30 часа, и събота и неделя от 17,00 и 18,00 часа, NTC и ZUMBA, както и индивидуални уроци и тренировки, също така и тренировки на открито с приложението на Nike.

Какво ново да очакваме през новата година?

Още повече тренировки и танци :).

 

Кое е любимото ти място за отдих?

„Ааах, морето!…“, ееех, океана!… Влюбена съм в тях!

 

Усмихни се с няколко думи на нашите читатели.

За да усмихна вашите читатели, ще им предложа един кратък комплекс упражнения и обещавам, че усмивката сама ще се появи, докато разхождате плочки по плажа.

 • Mountain Climber/Катерач – 50 повторения.
 • Straight Leg Bicycles/Колело с прави крака – 40 повторения.
 • Bird Dog/Птица – куче – 30 повторения.
 • Hip Lift March/Повдигане на ханш със свиване на крак – 20 повторения.
 • Crab Toe Touches/Раче с докосване на пръсти на краката – 16 поврорения.
 • Side Plank Knee Drives/Страничен планк със сгъване на крак и ръка – по 14 на краk.
 • Boat to Low Boat/Висока лодка – ниска лодка, без пускане на крака на земята – 12 повторения.
 • Plank Walk/Планк до лицева опора – 10 повторения.

Изпълняват се 2 пъти с 20 секунди почивка, като не забравяме да загреем и разтегнем.

Автор: Мариана Станчева

Снимки: Личен архив