Latest Posts

Лятна грация в West Hollywood

Домачняло ни е за лятото и се присещаме за любимката ни Граци, която ни подарява чаровната си усмивка и ни промня за разходката си в West Hollywood.

Повече за BagdooR: BagdooR е проект, вдъхновен от градската култура. Той е спонтанен и очарователен, а негови създателки са Биляна Валентинова и Рене Генадиева. Очаквайте BagdooR в Лицата на Града всеки вторник!

 

Чернобил – Живот след това

Днес отделяме специално внимание на едно събитие, което е преобърнало и ще продължава да преобръща много съдби, и да променя много животи и занапред. По един или друг начин всеки един от нас е свързан с това ужасно събитие през 1986 година – аварията в Чернобил. Днес, 32 години по-късно, ние от „Лицата на града“ ставаме част от изследването на Discovery, които ни дават възможност да получим достоверна информация от естествоизпитателя Роб Нелсън за Зоната на отчуждението в Украйна. Може би някои от вас все още не са наясно, но тук става дума за една територия, голяма почти колкото България, включваща призрачния град Припят, горите и някога плодородните поля около Чернобилската атомната електроцентрала.

В интервюто на Роб Нелсън ексклузивно се включват: Хана Херхел – за „Комсомольская правда“ в Украйна, Тихана Миркович – за Večernje Novosti, Сърбия, Наташа Монтагю – за Румъния, и, разбира се, за България – „Лицата на града“, с представител Бойка Драгомирецкая.

Оставяме на вас да решите какъв е животът в Чернобил днес.

Хана: Първият ни въпрос е за поредицата документални филми, озаглавени „Чернобил – Живот след това“. Проучвайки Чернобил, до какви констатации стигнахте? Какво става с местната флора и фауна сега?

Роб Нелсън: Както знаете, моята специалност е биология, а съпругата ми Мери-Ан е антрополог, така че двамата отидохме заедно. Тя повече се интересуваше от хората, а аз – от животните. Това, което открих, е изключително увлекателно. Първоначално си мислех, че всичко ще се окаже унищожено заради нивата на радиация, но, изненадващо, много от животните бяха оцелели по най-неочаквани начини. И така, само един кратък пример. Има смисъл да изведете всички хора от опасната среда и да наблюдавате какво става с животните. Учудващо е, че някои от животните всъщност се справят отлично. Това беше голямата изненада. Партнирахме си с куп експерти, които изучават различни обекти в региона, така че не бяхме само ние. Изучавахме птиците, вълците, полевките, които бяха там, също и множеството насекоми.

Тихана: Какво могат да направят хората, за да възстановят щетите, нанесени в Чернобил? Как мислите, колко време трябва да мине, за да кажем, че е настъпило възстановяване в задоволителна степен?

Роб Нелсън: Много простият отговор е, че зависи от това какво е замърсяването. Радиацията се изявява в различни форми, в зависимост от това какви радиоактивни нуклиди са отбелязани в района. Уранът има период на полуразпад от хиляди години. Това винаги ще бъде проблем, но голяма част от него е останал около и в реактора, така че украинците са се справили и не са допуснали неговото разпространение. Радиоактивният йод, който е един от големите проблеми по време на ядрена катастрофа, има период на полуразпад осем дни. Така че отдавна вече го няма. Това вече не е проблем, проблем са радиоактивният цезий и стронций. Те имат „полуживот“ приблизително 28-30 години, така че сега са изгубили половината от радиоактивността си, но тя все още е висока. След още 30 години ще бъде до една четвърт от това, което е било първоначално. Лошото е, че те се вграждат в костите и мускулите ви и наистина могат да причинят сериозна вреда на вашето здраве. Те вече са потънали доста дълбоко в почвата. Но затова казвам, че яденето на горски плодове не е препоръчително, защото корените отново и отново извличат тези радиоактивни нуклиди.

Бойка: Какъв е дългосрочният биологичен ефект от събитието в Чернобил върху качеството на световноизвестната черноземна почва? Какво се случва с подземния живот в Зоната на отчуждение?

Роб Нелсън: Вече се запознах с някои от тези въпроси и си давам сметка, че вероятно ще трябва да ги предам на експертите, защото това са проблеми, изискващи детайлни познания. Надявам се, по-нататък да съм в състояние да дам една по-подробна картина.

Бойка: Благодаря, ще очаквам отговора.

Роб Нелсън: Но нека все пак кажа следното: по време и след Чернобилското събитие по земната повърхност се разстила радиоактивен продукт – под формата на различни радиоактивни частици, предимно йод, цезий, стронций. Има и някои други радиоактивни частици, но тези са основните. Йодът вече го няма, защото се е разпаднал напълно. Цезият и стронцият, заедно с росата и валежите, започват да потъват надолу в почвата и сега са достигнали дълбочина от около шест до десет инча под повърхността. Така че на теория това е хубаво нещо, те ще продължат да потъват в почвата. Всяка от тези радиоактивни частици е опасна, защото, ако я погълнете, ще увреди всички органи и системи на вашия организъм. Затова се налага да носите противогаз, така че да не ги поглъщате. Частиците заместват калция и калия в тялото ви, така че се вграждат в костите и тъканта ви. Това може да доведе до рак на костите, до други видове рак във вашия организъм. Така че, ако не поглъщате части от почвата, може би ще сте добре. Много скоро (е, в космически мащаб! – след някакви си хиляда години!) черноземът ще бъде напълно върнат към нормалното; но в момента просто не трябва да консумирате каквото и да било, израснало в Зоната на отчуждението, защото тези растения изсмукват радиоактивните частици, попаднали дълбоко в почвата. Никой не би ви препоръчал да отглеждате култури върху тази почва и да храните с тях вашите деца. Но има хора, които живеят в Зоната и ядат всичко, което расте там; те още не са умрели, но, както при тютюнопушенето, рискът за тях е увеличен.

Бойка: Положението не е твърде оптимистично май. И така, какво ви впечатли най-много у местните хора, които може би сте срещнали в Зоната на отчуждение? Разкажете ни за техния живот.

Роб Нелсън: Бях в Зоната с антрополога Мери-Ан Очота, моя съпруга. Основно тя разговаряше с местните, така че не не съм имал преки контакти с хората там. Общувах най-вече с биолози, които не бяха непременно родом от това място. Така че, за съжаление, наистина не мога да дам отговор от първа ръка, но Мери-Ан сподели с мен доста неща за хората, които живеят там. Те са доста издръжливи и категорично не искат да си тръгват, за нищо на света не биха се изселили от родните места.

Бойка: Някои експерти казват, че опасната зона в Украйна и в Белорусия постепенно се разширява поради природни процеси, като: движението на речните води, вятъра, миграцията на животни и птици и засилващата се човешка дейност в Зоната на отчуждение. Разширява ли се тази зона, или пък се свива? Има ли перспектива в близко бъдеще някои области в Зоната да бъдат извадени от нея?

Роб Нелсън: В някаква степен това е политически въпрос, защото не всички решения се вземат от учените. Сега вече, без да драматизирам, мога да кажа, че радиоактивността постепенно спада в Зоната на отчуждение. Всъщност е доста безопасно да се разхождате из нея, в повечето нейни райони. Малкото места, които са доста опасни, са Червената гора и районите около нея. По-голямата част от Зоната е практически безопасна за разходки. Въпреки това някои животни, като конете, да речем, изграждат радиоактивност в своите тъкани; тях наистина няма какво да ги спре в Зоната на отчуждение, така че те могат да се скитат извън и вътре в нея, да речем, могат да умрат, и тогава други животни биха се хранили с тях и биха разпространили заразата. Напълно разбирам онези, които смятат, че може би радиоактивността се разширява. Но не по-малко основание имат другите, които посочват и обратния процес, при който радиоактивните материали се разпадат или пък потъват в почвата. Така че нещата се подобряват, а заразените територии намаляват. Това е оптимистичният сценарий, аз предочитам да се придържам към него. И все пак мисля, че хората трябва да бъдат много внимателни при поглъщането и използването на храни и продукти от Зоната на отчуждение.

Наташа: Как бедствието е засегнало цялото човечество, освен прякото въздействие, което имаше върху хората, живеещи около атомната централа?

Роб Нелсън: Надявам се, че събитието направи хората по-предпазливи спрямо атомната енергия. Опасявам се, че хората може би ще се отдалечат от ядрената енергетика, защото алтернативата е използването на въглища и изкопаеми горива за получаване на електроенергия, а това също е свързано със сериозно замърсяване на околната среда. Надявам се, че хората сега са се окопитили от Чернобил и че това ще се отрази и на мисленето на голяма част от Европа, където по едно време бяха доста уплашени от идеята за използване на възможностите на атома. Мисля, че Чернобил накара хората да имат по-предпазливо, по-безопасно поведение.

Автор и превод: Бойка Драгомирецкая

Снимки: Discovery

Посрещаме Нова Година с 12-часово парти в YALTA CLUB  

Fabio Florido, Hunter/Game, Marcus Worgull и Roberto Surace ще забавляват публиката в новогодишната нощ…

С наближаването на Нова Година YALTA CLUB обяви събитието си за вечерта с участието на редица атрактивни артисти. Любителите на качествения електронен саунд ще прекарат новогодишната нощ в клуба, под звуците на музиката на Fabio Florido, Hunter/Game, Marcus Worgull, Roberto Surace и Liubo Ursiny, a партито ще продължи цели 12 часа.

YALTA CLUB винаги е бил познат като място, което предлага дълги и запомнящи се партита, а селекцията им от артисти рядко разочарова публиката. Същото важи и за нощта на 31 декември.

Резидентът на легендарните партита ENTER Fabio Florido е един от обявените артисти за новогодишната нощ. Всяко завръщане на младия италианец е посрещнато с овации не само заради уменията му зад пулта, но и заради специфичното му техно звучене, което се разпознава от далеч. Точно това му печели и уважението на имена като Richie Hawtin, Dubfire, Paco Osuna и Nicole Moudaber. Florido, който има класическо, музикално образование и афинитет към клубния живот, често може да бъде видян на фестивали като Awakenings и Tomorrowland, а синглите му за влиятелни лейбъли като Minus и Rukus са доказателство за безспорните му качества.

Новогодишният маратон ще продължи с още артисти от италианската сцена, която в момента се радва на внимание от целия свят. Името на дуото Hunter/Game започна да се чува от собствените им партита на тайни локации из Милано, Just This. Въпросните събития направиха града задължителна спирка за почти всеки електронен артист и бързо се разраснаха от ранните издания с местни артисти като Mind Against и Tale of Us до мащабни партита с имена като Dixon, Seth Troxler и Koze. Покрай партита, Hunter/Game издават и за лейбъли като Innervision, Rumour и Hot Creations, като всяко EP спомага за спечелването на повече фенове, вдъхновени от аналоговото им звучене.

Лайнъпът за вечерта продължава с Marcus Worgull – диджей и продуцент, често свързван с лейбъла Innervisions (собственост на Dixon и Ame). Той е познат и с многобройните си качествени колаборации с Peter Perdeike, Frank Wiedemann (Âme) и Daniel Bortz, както и с оригиналните си ремикси за артисти като The XX, Tevo Howard & Tracy Thorne. Последният релийз на Worgull, носещ името Broad Horizons и издаден от Innervisions, отново показва дълбоката му връзка с хаус музиката, но също така загатва за пристрастията му към дъб и реге музиката.

Освен разнообразната музика на Marcus Worgull, от пулта на YALTA CUB ще чуем и тази на Roberto Surace – артистът, чиято творческа еволюция, постоянно усъвършенстване и печеливши избори на семпли и вокали, му печели любовта на публиката. Започвайки успешната си кариера като резидент в италиански клуб, той се изстрелва до участия в топ клубове като Pacha (Ибиза), Tenax (Флоренция) и Cafe del Mar Lounge (Барселона). Свежото му звучене и завладяваща ритмика му носят и множество признания, сред които включването в един от плейлистите на Marco Carola през 2017 година. През 2018-а Roberto Surace издава Fuck Down чрез Elrow Music и се включва към най-успешния немски хаус лейбъл, Superfett, а през 2019-а издава хита Bloom, който получава подкрепата на дуото The Martinez Brothers.

Билети за 31.12.2019 може да намерите в YALTA CLUB, OMV и в мрежите на Eventim.bg и Epaygo.bg

 За новогодишното парти клубът предлага и ограничено количество билети ALL YOU CAN DRINK + вход на цена от 100 лв.

 Повече информация може да намерите на официалната страница във Facebook, както и на yaltaclub.com.

Концертът на Бет Харт довечера се отлага поради заболяване

Концертът на Бет Харт, който трябваше да се състои тази вечер в „Арена Армеец” се отлага поради заболяване на изпълнителя.

Билетите са продадени , залата в „Арена Армеец” вече е готова да посрещне публиката, техническите екипи работят по подготовка на концерта. Но поради взезапно вирусно заболяване Бет Харт не е в състояние да излезе на сцената.

Организаторите договарят нова дата за концерт, като закупените билети ще важат за него. В най-скоро време новата дата ще бъде обявена.

Бет Харт поднася своите извинения на българската публика и се надява скоро да се срещне с нея.

BG Sound Stage

Funky Miracle

Те са млади, талантливи, с фънк души и много джази. Те са Funky Miracle! Сигурни сме, че добре ги познавате и знаете защо са наши любимци. Днес си говорим с тях за всичко що е музика и за новия им албум Edge of time. Но… оставяме ви в тяхната компания, за да разберете повече от самите тях.

Здравейте, момчета! Как бихте описали вашата музика с една дума?

Funk’n’Roll! 

Това е, когато смесиш фънка с рокендрол. 

Как така успешна и талантлива група като вашата успява да се задържи на музикалната сцена?

Най-вече, като правим това, което осмисля една група – свирене на живо, създаване на нова продукция и не на последно място – приятелството помежду ни. 

Какъв е пътят за истинската музика и спечелването на хиляди ценители на джази и фънки музиката?

Пътят има много измерения. От това да създадеш и реализираш нещата, до това те да достигнат до хората, които имат потребност да чуят какво си създал. В България има меломани и много ценители на този стил, важна задача на медиите е музиката да достигне до слушателите по най-правилния начин. 

Не е ли трудна тази материя?

Въпрос на вкус е всичко.

Как се забавлявате извън музиката? Събирате ли се заедно?

Да, често го правим. Даже наскоро организирахме вечер за готвене, нещо като състезание в кухнята, и беше доста забавно. Събираме се по най-различни поводи, излизаме по клубове и т.н.

Разкажете ни за новото си парче Докога. Какво ви накара да напишете тази песен?

Парчето е написано от Радо Казасов и Симо Желязков, и решихме да заснемем видео към него. Получи се много добър имиджов клип, по който работихме с режисьора Николай Павлов. 

Дочухме от една „птичка“, че за коледните празници ще направите дълго чакан подарък на феновете си. Какъв е той? 

Да, наистина, десетина дни преди Коледа – на 14 декември, ще излезе вторият албум на бандата – „Edge of time“.

Каква е историята на „Edge of time“?

Това е EP албум, който съдържа 6 трака. Идеята за него стартира в началото на 2019-а и след усилена работа през годината, вече е факт. 

Имахме възможността да работим отново с Борислав Бояджиев – Борче, и Юлиан Янев, които са отговорни за звука, както и с Георги Панчев, който създаде визията на албума. 

С „Edge of time“ определено правим стъпка напред в много отношения – композиране, запис, постпродукция. Хората, които слушат музиката ни, ще усетят това и се надяваме да харесат новите неща. 

Къде можем да го чуем за първи път на живо?

Промоцията ще бъде на 14 декември в Национален студентски дом (Камерна зала), от 20.00ч.

Заповядайте!

 

Автор: Мариана Станчева

Фотограф: KARE studio

Fuckup Nights Sofia vol.17

Какво са ни приготвили супер якият екип на Fuckup Nights Sofia ще разберем на 10-ти декември, отново в добре познатата ни вече локация Национален студентски дом, начало 18:30 часа. Лекторите звучат страхотно, а разбрахме, че ще има и изненади за присъстващите. Какви обаче ще са те, не знаме. Ако искате да разберете, не пропускайте Fuckup Nights Sofia vol.17. Струва си, гарантираме ви!

Катерина Хапсали е дългогодишен журналист, както и популярен автор на романи. Със своя бестселър „Гръцко кафе“ печели включително наградите „Перото“ и „Цветето на Хеликон“. Учила е и е пътувала къде ли не по света и неслучайно твърди, че обича да колекционира места, истории и хора. В момента Катерина е PR на една от най-престижните бизнес организации у нас, а основното си вдъхновение за писане и работа черпи от своя 8-годишен син Ахилеас.

Историята, която Катерина Хапсали ще ни разкаже не е нещо, за което е говорила публично досега. А именно – какво се случва с първата версия на романа й „Сливовиц“ и защо решава да я изтрие категорично, без замисляне?! Днес втората версия на „Сливовиц“ е вече издадена и книгата среща изключително топъл читателски прием. Но как се стига до онова първо инфарктно натискане на бутона „delete“ и кои са уроците, които писателката научава? Очаквайте един откровен разказ за смазващото бреме на хорските очаквания и бунтът на автора.

Иван Басан прави Операции без да е доктор, но с претенция за хирургическа точност в телекоми и финтеци у нас и Африка.
Преди 18 години става баща и кръстник на *88. Седем години по-късно се разделя с Мтел и позицията Директор Операции. В последствие, като Главен Търговски Директор в Глобул оглавява кървавата битка за задържане на Клиента след въвеждането на Преносимостта.
От 2013г. практикува в Зимбабве, ЮАР, Камерун и за кратко в Нигерия като СОО за MVNO, Fintech и BPO компании.
„Влизай трудно – излизай по-трудно“ е името на неговия камерунски F**k-Up, в който той ще ни разкаже за инвестиции, лицензи, корупция и още нещо.

Кой е Мишо Дурчев?
Мишака, както го наричат близките му, е човекът с Cohones-ите. Той е бивш мениджър в комуникационна агенция и от много години се занимава с производство на всевъзможни продукти и нещица. Но докато преди ги е произвеждал за други клиенти, през последните години той започна да произвежда за себе си и се превърна в бащата на новата българска крафт пивоварна Cohones.

Днес Cohones е една от най-прогресивните и бързо развиващи се български пивоварни, която се превърна в пример както за правене на бира, така и за комуникирането ѝ.

Btw името на бирата е перфектно описание на създаването ѝ. Защото се оказва, че да започнеш нещо свое, особено ако е собствена пивоварна, не е никак лесно. И са си нужни истински големи кохонеси (знаете какво е това), за да напуснеш работата си и да можеш на спокойствие да бориш бумащини, институции и какви ли не очаквани и неочаквани провали.

Но Мишо е чистото потвърждение, че си заслужава. И че да имаш топки, се отплаща. Останалото… ще го разкаже той.

Юрий Алкалай е съдружник и директор в Еконт Експрес (Гръцки и Кипърски пазари).Инженер по автоматика.

Кариера – мениджърски позиции в електронно правителство, телекомуникация, автомобилен пазар, външна търговия и баща на три прекрасни деца.

А ако се питате защо един директор на компания е с бейзболен екип, ами защото е вицепрезидент на Европейската Конфедерация по бейзбол и софтбол!

Освен това Юрий започва обещаващ бизнес с текстил, търговия и мода. Звучи доста бляскаво, нали? Но какво може да се прецака по пътя и то в Украйна, ще разберем от самия него на 10-ти декември.

В началото и в паузата ще ви зарадваме с някой любими парчета в изпълнение на Оги от Oggi D Music!

Водещ – актьорът и ТВ водещ Igor Damjanov!

Повече за събитието, можете да разберете тук.

Дейвид Гарет пристига в София с новото си световно турне “UNLIMITED – LIVE” на 25 октомври 2020 в зала Арена Армеец

След невиждания успех в повече от 14 държави в света, юбилейното световно кросовър турне “UNLIMITED – LIVE” 2020 на Дейвид Гарет и неговия бенд ще връхлети София на 25 октомври в зала Арена Армеец! Билетите влизат в продажба от утре (четвъртък), 05. 12. 2019 в мрежата на Ивентим

Най-успешният кросоувър изпълнител в света в момента, виртуозният цигулар Дейвид Гарет включи София на 25 октомври 2020, зала Арена Армеец, в световното си юбилейно турне “UNLIMITED – LIVE” 2020! Понастоящем продукцията се радва на феноменален успех из целия свят – от Германия, през Полша и Италия, до Турция и Израел. Ексклузивната новина потвърдиха организаторите на събитието и мениджъри на Гарет RTK Roland Temme – Германия и компанията-съорганизатор за България Прагма Ентъртеймънт.

С помощта на най-новите технологии, които смесват звук и визуалност, “UNLIMITED – LIVE” представя един феноменален и невиждан до този момент спектакъл, в който публиката се потапя в наистина незпитвано, почти кинематографично-музикално преживяване. Цигуларят-рокзвезда спира дъха на почитателите си с един невероятен микс от нови композиции, unplugged аранжименти и уникални непредставяни версии на най-големите си хитове! Независимо дали става въпрос за иконичните кросовър поп и рок парчета от творчеството на музикалната легенда или изпълнения от класическия му репертоар, Дейвид Гарет за пореден път ще докара до екстаз публиката със своята космическа виртуозност. Новото му шоу, едновременно наелектризиращо обстановката до степен на екзалтация, но и много лично и интимно, вече си спечели над 200 000 фена в световен мащаб към настоящия момент на обиколката, стартирала само преди месеци и вече преминала през Европа и Азия като вихрушка.

Името на турнето “UNLIMITED” (“Безгранично”) изобщо не е случайно –  Дейвид Гарет никога не е допускал да бъде ограничаван в определени музикални рамки и именно страстта му към експериментаторство и музикалната креативност раждат едно феноменално шоу, събрало в себе си необятна гама от музикални стилове, подплатена от невиждани визуализации.

Музикалният гений успява не само да привлече съвсем нова публика, която се наслаждава както на кросовър течението, така и на класическата музика – той е и иноватор-инструменталист, ползващ цигулката освен като класически и така и като инструмент, с който се прави рок музика.

Неговите опияняващи интерпретации като “Purple Rain”  или “Smells Like Teen Spirit”, спиращите дъха с красотата си версии на класики като  “Nothing Else Matters” или “November Rain” и новата му поредица на световни поп и рок хитове като “Viva la vida” или “Hey Jude”, заедно с аранжиментите му на традиционните класически съкровища сред които “Пета симфония” на Бетовен или “Лунна светлина” на Дебюси вече си спечелиха милиони фенове по целия свят, станали верни последователи на творчеството на Дейвид Гарет за цял живот.

Билетите за “UNLIMITED – LIVE” 2020 на Дейвид Гарет в София, 25 октомври 2020 година могат да бъдат закупени от утре, 05. 12. 2019 (четвъртък), 10:00 часа,  от Ивентим България онлайн, както и в мрежата на Ивентим в цялата страна на цени от 65 лева, 75 лева, 85 лева, 105 лева, 125 лева, 165 лева и ВИП 185 лева.

Наричан Паганини на поп звездите и Джими Хендрикс на цигуларите, Дейвид Гарет е „Цигуларят на Дявола“ на нашето време, интернационална суперзвезда, която магически смесва мелодиите на Металика и Моцарт. Окачествен е като пионерът в модерното „кросоувър“ течение, както и като един от най-талантливите и виртуозни музиканти, Дейвид се чувства еднакво „у дома си“, независимо дали изпълнява най-сложните класически композиции заедно с водещи световни оркестри и диригенти или свири неостаряващите рок класики на мащабните и претъпкани стадиони.

Обожаван от милиони фенове по целия свят, Дейвид Гарет е продал милиони билети и е спечелил 24 златни и 16 платинени награди на най-разнородни музикални форуми в градове като Хонг Конг, Германия, Мексико, Тайланд, Бразилия, Сингапур и много други.  Дейвид Гарет комбинира харизмата на рок звездата с виртуозността, присъща само на най-талантливите класически инструменталисти на нашето време.

 

За контакт и повече информация:

Go Marvel Creative Solutions

Къри с пиле, ориз „Басмати“ и домашен индийски хляб Наан

Подлютяваме седмицата си без задръжки и днес те срещаме с една рецепта, вдъхновена от вкусовете на Азия. Как се прави класическото къри с пиле? Как да сварим перфектно ориз „Басмати“ и защо е лесно да си направим Наан и у дома? Разбери от рецептата ни…

Всичко, което ти трябва, е: 

 • 500 г пилешки гърди без кожа;
 • 3 глави стар лук (може и червен);
 • 2 чаени чаши ориз „Басмати“;
 • 500 г домати на кубчета;
 • няколко скилидки чесън;
 • червен пипер;
 • кориандър;
 • куркума;
 • кимион;
 • черен пипер;
 • няколко чушки чили;
 • малко пресен джинджифил;
 • малко пресен галангал , ако няма пресен – сушен;
 • няколко листенца кефир лайм;
 • пилешки бульон;
 • течна сметана;
 • сол на вкус;
 • наситнено кашу за поръсване;

*за питките: 

 • 200 г бяло брашно;
 • 1 пакетче суха мая;
 • 2 лъжици кисело мляко;
 • прясно мляко на око;
 • сол на вкус;
 • зехтин;
 • вода;

Какво направихме ние? 

Започваме с питките Наан, докато втасва тестото, ще приготвим кърито. Смесваме всички съставки и разбъркваме добре, докато се получи меко тесто, размесваме внимателно. Похлупваме с кърпа в съд и оставяме на топло, за да удвои обема си.

Захващаме се с кърито. В дълбок уок загряваме зехтин, в него запържваме нарязаните глави стар лук, добавяме и нарязания чесън, а накрая и нарязаното на кубчета пилешко месо. Запържваме, после доливаме с пилешкия бульон – добавяме и всички подправки, както и листата кефир лайм, нарязания джинджифил, чилито и галангала. Оставяме да поври, след което добавяме и доматите на кубчета, намаляме огъня и похлупваме, оставяме така. Най-накрая добавяме и течната сметана и разбъркваме. Ние препоръчваме за финал да добавите и пресен кориандър, а може и нарязан на ситно пресен лук.  Оризът „Басмати“ се вари 2 чаши към 1 чаша, като не се бърка по никакъв начин, когато водата изври, просто сваляте от котлона.

Захващаме се с любимия ни хляб Наан – разделяме тестото на малки топчеца, а през това време загряваме тиган. Разточваме всяко топченце на много, ама наистина много тънко и поставяме в тигана, за да се запече от двете страни. Важно е да знаеш, че котлонът не бива да е никак силен, защото тогава наанът няма да се изпече равномерно, а ще изгори. Когато хлебчетата са готови от двете страни, още, докато са топли, мажем с масло, поръсваме със сол, натъркваме с чесън и завиваме в кърпа един за друг, за да се задушат и да станат мекички. Толкова е просто – това е! Bon Appetit!

Автор и снимки: Цветана Бонева

Marble Souls All Stars at К.Е.В.А. идва!

Зимата наближава, а студеното време навън е перфектното извинение за чаша ром, халба бира, коктейл или просто шот (или няколко). През декември всеки ден ни е повод за празненство, това добре го знаем всички. Затова на 06.12 ти предлагаме да усетиш Marble топлината със ST3YKUL, SCREAMOE, KXCKS, CRITERIA и XONIC в К.Е.В.А.

В началото на 2018 се поставя началото на развитието на Marble Souls не само като екип от приятели със сходни интереси и нестихваща любов към музиката, но и като проект, в който всеки да може да открие нещо позитивно. Този стремеж и вдъхновение ни доведоха до редица концептуални събития по различни интересни места и куп незабравими спомени и позитивни емоции.

В петъчната вечер, Marble crew-то обещава безкомпромисна селекция от Hip-hop, Liquid trap, Chill beats, Baile funk & more.

Начало: 22:00

Вход: 5 лв.

Концертът на Стейси Кент в Пловдив – едно от най-очакваните музикални събития на 2019

28 декември 2019 | 20:00 ч. | Градски дом на културата „Борис Христов“, Пловдив

Концертът ще бъде с участието на симфоничния оркестър на Държавна опера Пловдив

Билетите са вече в продажба в мрежата на Eventim.bg.

Остава точно месец до едно от най-големите музикални събития на годината – гостуването в България на световноизвестната американска джаз певица Стейси Кент. Пловдив е част от маршрута на нейното мащабно турне. Нещо повече, освен със своите музиканти, на 28 декември от 20:00 ч. в Градски дом на културата „Борис Христов“ в Пловдив, тя ще излезе на сцената заедно с оркестъра на Държавна опера Пловдив.  Концертът ще бъде и сред закриващите събития на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Певицата гостува в България по покана на Държавна опера Пловдив и със съдействието на Plovdiv Jazz Fest, а концертът ѝ e част от програмата Jazz Symphony.

Стейси Кент ще изпълни песни от последния си албум I Know I Dream: Orchestral Sessions. Наред с новите композиции, албумът включва още джаз стандарти, боса нова и шансони. Той е и продължение на дългогодишното сътрудничество между Стейси Кент, нейния съпруг – британският саксофонист, продуцент, композитор и аранжор Джим Томлинсън и носителя на Нобелова награда за литература за 2017 г. – Казуо Ишигуро. Именно работата ѝ с прочутия писател променя посоката на нейната кариера. Още през 2002 г. той нарича Стейси Кент „естествен минималист, който печели легион от фенове със своя подход „по-малкото е повече“. Преди близо 15 години Стейси Кент и Джим Томлинсън решават да опитат нещо извън репертоара на Great American Songbook и предлагат на Казуо Ишигуро да работят заедно. Така се стига до първия им съвместен проект – Breakfast on the Morning Tram (2007 г.), който е номиниран за „Грами“ и има платинен статус по продажби. През последните години творческото трио работи активно заедно – Томлинсън пише музиката, а Ишигуро текстовете на песните на Стейси Кент.

Стейси Кент завършва сравнително литературознание в Ню Йорк. През 1990 г. се мести да живее в Лондон, където учи музика и остава до днес. През 1997 г. издава първия си албум Close Your Eyes. Нейната естетика е разнообразна и включва джаз, поп и боса новата. Тя пее свободно на английски, френски и португалски език. Въвеждайки ново звучене, Стейси Кент оставя характерен и фин отпечатък върху джаз стандартите.

Певицата е част от музикалната сцена над 20 години и има повече от 2 милиона продадени албума. Концертирала е в над 50 държави. Тя печели множество награди, включително Джаз вокалист на годината през 2001 от Джаз наградите на BBC. През 2009 получава висшето френско държавно отличие за „значителни заслуги към обогатяването на френското културно наследство“ – Ордена за изкуство и литература.

Концертът е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019

Организатор на събитието е Държавна опера Пловдив, със съдействието на Plovdiv Jazz Fest,

НЕобикновената Евгения Карпулска

Евгения е изключително слънчев човек, а това усещане е толкова силно, че личи от първото докосване до нея. Днес я разпитваме за мисията, на която се е посветила, за маркетинга, за обикновените случки и необикновените хора, за всичко, което вълнува прекрасната ѝ къдрава глава, и го споделяме с теб…

 Здравей, Евгения! Разкажи ни малко повече за себе си…

Риби… зодия Риби.

Човек… просто човек.

Какво беше детството ти?

Детско.

Безгрижно, палаво, с обелени колене и лакти. Лепена глава и шита ръка.

Игра на охлюв, куцанка, криеница, сляпа Баба Яга. Събиране на опаковки от дъвки Турбо, Love is, целофани на шоколади, кенчета от кока-кола, ароматизирани салфетки, писане на дневник и лексикон. Писане  на послания върху чина (даже дълбане с пергела).

Бягане от час и много неизвинени отсъствия. Два поправителни.

Родена съм в Бургас и детството ми неизменно е свързано с морето и с дългите летни нощи.

Бягане от училище, за да ядем цаца на Капаните. Ядене на домат и сирене в Морската градина.

С една дума… прекрасно.

 Откога се занимаваш с маркетинг?

Вече повече от 12 години, всичко, което правя, е свързано с маркетинг, и не само. За мен маркетингът е нещо повече от точна наука, очакван краен резултат, а е естествен процес, който може да излиза извън очакваните рамки, и това е най-хубавото.

Бях дълги години в корпоративния свят, там се научих.  Не от книгите или университета.

Научих се от практиката и опита, от успехите и провалите, от безсънните нощи, от моята шефка, която е един от най-големите ми учители в живота. От екипа, с който работих.

Къде маркетингът и изкуството се докосват?

Къде ли? Във всичко, но е видно само за тези, които успяват да го почувстват. И усетят.

Маркетингът е като изкуство, защото изисква въображение, творчество и упорита работа – точно както музиката, изобразителното изкуство или литературата. Личното отношение, неподправената емоция, добавената стойност, креативността. Така  както един творец създава творбата си и влага в нея емоция, отношение, красота, така и маркетинг човекът създава своята работа.

Всеки от нас е творец. Творим ежедневно. Творим деня си. Това е валидно и в маркетинга.

За мен маркетингът е наука и изкуство, не само „бизнес“, и не включва в себе си само способността да продаваш. Той е поглед във и чрез нуждите на човека. Не е въпросът да се прави маркетинг на всяка цена, а е въпрос на този маркетинг, който води по пътеката, осъществява мисията си и създава онова приятно чувство у потребителя, което го кара да се чувства специален и значим.

 А маркетингът и психологията?

Както в психологията, така и в маркетинга – ЧОВЕКЪТ е в основата.

Затова и основният ми принцип е, че всичко се прави от ХОРА за ХОРА и маркетингът не е изключение. Маркетингът, който чувства – с персоналния подход и работата със сърце – валидни както в психологията, така и в маркетинга. Защото всички сме ХОРА и всички сме НЕобикновени ХОРА.

 Какво е „Маркетинг за обикновения необикновен човек“ и как започна всичко?

Всичко започна… с нуждата да бъда себе си. От осъзнаването, че няма формула за успех, нито за щастие. От осъзнаването, че страхът е имагинерен и е само в главите ни. Че може да имаш всичко, което привидно и материално те прави щастлив, но ти липсват неща, които да движат живота ти и да те карат да се променяш. Защото промяната е най-истинското нещо и единственото постоянно.

Маркетинг за обикновения НЕобикновен човек: това съм аз. Всички сме хора и всички сме необикновени. Такъв е и всеки бизнес – необикновен, различен.

Личното отношение, творчеството, влагането на сърце, воля, и… любов: това са нещата, които правят маркетинга уникален и работещ. Тези, дори на пръв поглед „елементарни частици“, водят до едно съвършено цяло. Човешкият фактор и добавената стойност са огромната разлика. Това е моето кредо, това влагам и в проекта си.

За мен маркетингът не е само цифри и статистика, печалби и прогнози, нито начин само да продаваш по-добре и повече. Въпрос е на създаване на неща с любов, сърце и душа.

Сигурна съм, че моят проект е видим за хората, които имат моето разбиране и подход и ще стигне до всички, които вярват, че не е въпросът само да създадеш, за да продадеш, но и да добавиш смисъл. Хора като мен.

Маркетинг, който чувства. Човешкият фактор, индивидуалният подход и личностните качества: това е незаменима част от успеха на всеки бизнес. Добавената стойност. Това прави и огромната разлика.

Ако имаше вълшебна пръчица, какво би променила в живота на хората около себе си?

Ще махна притесненията и страховете им. Ще ги даря с всички възможни вълшебства, точно като в приказките.

Замислям се даже дали пък е нужно да променям нещо? Нали животът ни е една приказка с неочакван край…

Пожелай ни нещо!

Бъдете вълшебни!

Бъдете здрави! Бъдете истински!

Каквото и да правите, правете го красиво…

Автор: Цветана Бонева

Снимки: Личен Архив

Даниела и Франция

Даниела стопля дните ни, като ни връща през горещият август във Франция. 

Повече за BagdooR: BagdooR е проект, вдъхновен от градската култура. Той е спонтанен и очарователен, а негови създателки са Биляна Валентинова и Рене Генадиева. Очаквайте BagdooR в Лицата на Града всеки вторник!

War In My Mind: Най-откровеният албум на Бет Харт

Слабостите и демоните на блус звездата се превърнаха в брилянтни парчетa

Знам само едно. Преди година, часове след като я слушах за пръв път на живо, написах: „Тайно си мислих, че като отида на концерта на Бет Харт, след толкова месеци четене на безкрайни суперлативи по неин адрес, тя ще се окаже надценено чудо, продукт на американския шоубизнес. Това щеше да е идеално оправдание за невежеството на българина по неин адрес. Но не, тя не е продукт. Напротив, като че ли съществува въпреки машината на шоубизнеса зад Океана“. Днес, няколко месеца преди да я слушам отново на живо на 10 декември в зала „Арена Армеец“, и само дни след като излезе новия й албум War In My Mind, искам да кажа, да си пожелая, ако мога да заповядам: „Бет, изпей целия нов албум на концерта!“

Деветата й солова тава (има още три съвместни с легендарния китарист Джо Бонамаса) не е просто 12 гениални парчета събрани в един диск. Тя е изповед и молитва, в която Бет се разсъблича до голо, до кокал изкарва демоните и тъмните страни на нелекия си живот, преминал през наркотици, загуби, тормоз, биполярно разстройство. За всичко това тя пее в парчетата си откровено и директно, така че да усетиш физическа болка и ти! А критиката в Америка буквално полудя по него, въпреки че не може да бъде вкаран в никакви рамки, направен без да се съобразява с каквито и да било закони на днешния шоубизнес. „War In My Mind е триумф. Най-добрият солов албум на Бет Харт до момента. Перфектна комбинация от отличен автор и мелодии, които прескачат през рокендрол и R&B, до блус и джаз, изпети от един от най-добрите вокалисти на нашето време“, написа Rock and Blues Muse. „Един от най-добрите албуми, излязли тази година“, отчита списание Rocknload.

Не крия, че отварящата песен – Bad Woman Blues ми стана любима още от първо четене. Тя е и малко подвеждаща за цялото съдържание на War in My Mind. Бърза, разтърсваща, гневна и сладострастна, в нея Бет се заявява като „кралица на болката“ („I’m the queen of pain“). Направо ти настръхват космите по гърба в тези 3 минути и 36 секунди, а краката ти започват неконтролируемо да се клатят в блус ритъм. Темпото обаче бързо се успокоява с баладата дала име на албума, която започва да сваля една по една дрехите на Харт, за да остане болезненото откровение „There’s war in my mind/ It’s all black in my soul“. И тук пианото на на Бет заема главната роля в албума, като не я оставя и за миг до последната песен. Свикнали сме да слушаме необуздания й и неподражаем глас до най-големите живи китарист- Джо Бонамаса, Слаш, Джеф Бек, Бъди Гай. Добре познаваме потенциала на вокалното торнадо, което сама завихря и застава в окото му без да помръдне. В този албум обаче Бет е насаме със своето пиано, без да й пука дали това ще продаде тавата й. Тя иска да излее всичко от себе си сама – с това което може да изсвири, напише и изпее. А тя може много, повярвайте!

Може би най-болезнено бръкна в съзнанието ми баладата Sister Dear, въпреки че критиката зад Океана отчита друга песен като най-драматична – Woman Down. Да, Харт успява да натисне всеки бутон от скалата на драматизмa дори на моменти мелодрамата. Но парчето посветено на сестрата, която губи, когато е едва 20-годишна, е убийствено в блусарската си тъга. В молбата за прошка, в желанието да върне времето назад. „От толкова отдавна греша/ ще можеш ли някога да ми простиш“ („I was wrong for so long/ Could you ever forgive me?“), са само част от редовете, които Бет пише. На моменти дори звучат като собствената й терапия за лечение. Като финал на тази терапия пък идват две други парчета, измислени като че от „излекуваната“ Харт – Let It Grow и Thankful.

Доминиран от баладите, с много блус и джаз във вените си, War In My Mind има и няколко брилянтни ритмични проблясъка. Като Sugar Shack с аромат на 80-тарско диско и Try a Little Harder. А Rub Me For Luck може да се опише като най-добрата тема, която следващият филм за Джеймс Бонд може да си избере.

Ако само четете, а не изслушате целия албум на един дъх (А то друг начин няма, гарантирам!), ще си помислите, че е шарена смесица от емоциите на един голям артист, които постоянно подскачат в крайностите на сърдечната крива. Всъщност всичко е перфектно балансирано и песните преливат една в друга, за да разкажат обща история. Пръст в това има трикратният носител на „Грами“ – продуцентът Роб Кавало, който е работил с кой ли не – от Green Day до Goo Goo Dolls.

Пускайте албума (ТУК) – има го целия в YouTube, сложете си обувките за танци, вземете наблизо салфетките и се гответе за това, което Бет ще ни донесе на 10 декември в „Арена Армеец“. Още се намират блиети!

Автор: Иваничка Кючукова

Снимки: Личен архив

 

Нова теория за светлината

Едно творение на Клокуъркс, което през 2017 промени облика на електронната сцена. Шоукейс, който за последните две години се е провел 15 пъти, на емблематични за техното музика локации като Берлин, Лондон, Ню Йорк, Амстердам и нареди и София между тях. Силно вдъхновена от представата за фотоните, серията от събития представя симбиозата между звук, светлина и архитектура в перфектно съчетание, създаващо внушително изживяване на живо. ФОТОН е едно от най-високо оценените музикални събития в последните години, защото освен аудио-визуалната си среда, то
допринася и за развитието на млади, прогресиращи в техно вселената артисти, като ги поставя на една сцена с вече утвърдили се звезди на небосвода. Едно събитие, което миналата година ни накара да настръхнем, а сега се завръща за втора доза в Интер Експо Център София, на 06.12.

На тазгодишния аудио-визуален спектакъл сцената ще споделятчетирима артиста, повече информация за които сме отредили в следващите редове. Пръв в списъка е Марсел Детман. Немският диджей и продуцент е признат за един от най-вдъхновяващите личности в съвременната техно сцена. Неговата страст към техноавангардния звук от Детройт се ражда още в тийнеджирските му години, когато започва да препродава винили в родния и град. Хроничното любопитство и неуморната му жажда за откриване на нови източници на вдъхновение, които да интерпретира в музиката си, го превръщат в една от най-значимите фигури в Техното не само в Германия, а и в целия свят. Като диджей, Марсел Детман се слави с изключително широката си музикална култура, която умело използва в маратонските си сетове. Той е резидент на емблематичните Берлински клубове – Бергхайн и Трезор, както и легендарния за изминалите години Е-Верк. Неговите
появявания пред публика винаги са изградени от цялостна аудио-визуална среда, което се оказва друга голяма страст на Марсел. Неговият високо ценен лейбъл МДР (Марсел Детман Рекордингс) има за цел да представя концептуалното му виждане за електронната
музика, както и промотирането на млади таланти и тяхната продукция
на световната сцена. Извън клубната сфера, Марсел е артист, който има много лица. Зад
гърба си вече има множество реализирани проекти, като инсталации, изложби, танцови пърформанси и филм, плод на колаборацията му с артисти от порядъка на фотографа Фредерике фон Раух, хореографа Надя Сайдакова, режисьора и сценарист Паркър Елерман.

Втората звезда в техно небосвода е една от изкусителките на електронната сцена. Изключителната и харизматична Адиел е една от магьосниците на електронната сцена в последните няколко години. Нейната музика се слави с хипнотизиращо повторение на игриви мотиви, примесени с дълбок басов ритъм, създаващи омагьосаната атмосфера, която разчупва границите на нормалния 4/4 ритъм и често пъти води публиката до дълбоко екзистенциално пътешествие в дебрите на нейното многопластово въображение.
Неповторимият ѝ талант не остава незабелязан и само за последните няколко години тя успява да обиколи най-уважаваните фестивали и клубове за електронна музика в Европа.
Освен като диджей, тя се е посветила и на продуцентската си кариера, след създаването на лейбъла си Данца Трибале през 2016. Той се превръща в основен трамплин за нейната кариера, като всеки от релийзите ѝ е поредно доказателство, че мястото ѝ е на голямата
световна сцена.

Под номер три нареждаме Люк Слейтър. Познат в света като един от титаните в електронната музика, чиято кариера преминава през множество метаморфози. За последните 25 години, той успява да експериментира успешно в голяма част от жанровете в електронната музика, което автоматично го прави една от най-енигматичните
персони в съвременния техно свят. Неговите качества на хамелеон намират своето успешно приложение в музикалния му свят. Върху който и жанр да се фокусира, той винаги успява да го превърне в шедьовър. Независимо дали изпълнява своя музика под името Planetary Assault Systems или пуска като ди джей, участията му са толкова
наелектризиращи, че енергията в тях с лекота може да захрани цял
град. Последното признание за работата му зад пулта е и поканата от Пит Тонг да запише микс за предаването Essential по радио BBC. Само преди броени седмици този микс беше излъчен и слушателите на предаването го определиха като най-добрия до момента микс за тази година.
На последно място ви представяме и виновника за съществуването на ФОТОН – Бен Клок. Властелинът на техното, както спокойно можем да го наречем, е една от най- желаните личности в електронната вселена за последните 10 години. Ако сте имали честта да го чуете на живо някъде по света, то със сигурност сте се убедили в причината за по-горното твърдение. Началото на неговото резиденство в Бергхайн през 2005г, бележи
старта на тоталната промяна в облика на Берлинската техно сцена. Неговият талант да променя атмосферата(качество, което малцина са усвоили до съвършенство), примесен с богатата му музикална култура, превръщат всяка една среща с публиката в истински празник за феновете. Освен блестящата кариера на диджей, той гради и брилянтен
продуцентски имидж, доказателствата за които са множеството му релийзи, които се нареждат на челни места в топ класациите на профилираните медии за електронна музика, както и ремиксите му на легендарни изпълнители като Депеш Мод, Джош Уинк и Кери Чандлър. Основният фокус зад Клокуъркс е да дава шанс на нови, млади
артисти да развият и покажат своя потенциал и качества пред света. Поради тази причина и всяко едно от изданията на ФОТОН има за цел да миксира нови и утвърдени артисти на една сцена. Обратното броене започна. В петък вечерта, Интер Експо Център
София. Вземете си билет за безкрайността и станете част от светлината. Повече информация за събитието може да откриете на страницата на Метрополис, а билети може да закупите през мрежата на Ивентим, Изи Пей, както и онлайн на Ипей Го.

Месечен хороскоп – Декември

Стрелец

Вашият месец! Масата ще харчи пари, вие ще правите пари. Може би бизнесът ви е свързан с търговия на коледни аксесоари? Няма значение – каквото и да работите, парите ще започнат да се множат през декември, след една много изтощителна за портфейла ви година. Време е за бизнес планове и ако си мислите за експанзия, сега е моментът. Още повече, ако мислите да изкарате бизнеса си на международния пазар. Да, празниците ще минат някак си между другото.

 

Козирог

Най-после глътка въздух. След депресиращия период, Коледният дух учудващо не ви дразни. А може дори да повдига трудното ви за повлияване настроение? Никога няма да си признаете. Но не може да отречете, че вятърът на промяната духа във вашия прозорец и започвате да забелязвате светлина в тунела? За повечето от вас беше трудна година, но следват добри времена… и те започват от декември.

 

Водолей

През декември ще ви се иска да се изолирате и да останете сами със себе си и може би приятна книга и чаша топъл шоколад. Настроението е някак минорно, а в работен план ви чакат да сътворите чудеса, като най-креативните от екипа. Ще стане чудото, стига да не ви дават зор, а те ще ви дават. Време е, като за край на годината, да се сбогувате и с остарели модели, които вече не ви вършат работа: примерно да спрете цигарите или да биете „червена“ слушалка на някого, който само ви дърпа назад.

 

Риби

Вие единствени си признавате колко ви кефи Коледа и, предполагам, сте от онези дразнещи индивиди, които слагат плюшени рога и червен нос на автомобила си още в края на октомври. Само някой да спомене за „сбъдване на чудеса“ и ушите ви стават като на коледен елф. Няма лошо, ние всички прозаици имаме нужда от вашите коледни песни. Пък и работата ви ще спори и ще сте още по-дразнещи за екипа в офиса. Подарете им по един щолен и всичко ще се нареди.

 

Овен

Декември може би е най-решаващият месец от годината в кариерен план за вас. Положили сте много труд през последните години и сега е време да ви се отплати. Ще разполагате с късмета да хванете правилното време и точните възможности. Разбира се, напрежение няма да липсва, но въпреки драматичните завои, ще се озовете там, където искате да отидете. Празничният сезон ще ви се отрази зареждащо и ще сте в тон с позитивните вибрации наоколо. Очаква ви една прекрасна и весела Коледа.

 

Телец

Ще ви изтормозят близките този месец. Дори колегите няма да се траят. Ще имате усещането, че всеки иска нещо от вас, а на никого не му пука вие какво искате. Нетипично за Телци, ще си покажете острите зъби и ще изненадате дори и себе си. За да не ви се провалят празниците, давайте го по-лежерно – медитирайте, четете книжки, пътувайте! Хванете си шапката и отпрашете на коледен шопинг във Виена! Защо пък не!?

 

Близнаци

През празничния месец се очертават дълги работни дни и прозаични часове в довършване на проекти. Дори за мултитаскери като вас, месец декември ще дойде свръх динамичен. Това, съчетано с мрънкаща половинка, може да ви тласне към недообмислени решения в личен план, разбирайте изневери. В някакъв момент ще ви дойде всичко в повече – скрийте се под елхата и Д И Ш А Й Т Е!

 

 

Рак

Ако семейният ви живот се е разхождал по ръба на бръснача през последните месеци, то през декември имате шанс да стопите ледовете. Дали празниците и мирисът на канелени курабийки – нещо е размекнало черупката ви и сте готови на компромиси. Не се оливайте обаче. Сложете рамки, начертайте граници. Не давайте поводи за излишна надежда на партньора – отворете просто вратата. Който трябва ще влезе, който трябва ще излезе.

 

Лъв

Коледа не ви е най-любимият празник от годината, най-вече защото блясъкът на короната ви е заслепен от милионите коледни лампи навсякъде. Но и защото редовно ви се налага да сте арбитър в семейни битки за надмощие, и то винаги по празниците. Да ви съветвам да го играете „пас“, няма смисъл – бидейки натурален лидер, винаги сте в епицентъра на бурята. По-адекватно би било да се заровите в работа и да сте винаги някъде с идеята да ви се размине.

 

Дева

Имате усещането, че никой не ви разбира този месец и доста честичко попадате в словесни схватки с близки хора. Което е нетипично за вас и ще ви изтощи, вместо да ви амбицира да се доказвате. Спазвайте правилото „Мисля 10 сек, преди да кажа нещо!“, и дните ви ще протичат по-леко. Ще намирате спасение в дома си и семейството ще е пристанът, който ще ви вдъхновява през декември. Особено децата и тяхната неприкрита коледна екзалтация.

 

Везни

Така. Вие сте най-застрашени от банкрутиране по празниците. Бях длъжна да ви предупредя. Най-вероятно аз няма да ви спра да се самозатриете финансово, но поне ще го направите съзнателно. Съветът на звездите е да залагате на ефектни и символични подаръци, отколкото на скъпи. Да си „забравяте“ портмонето редовно вкъщи, когато отивате на поредния коледен купон. Това ще ви спести и загубата на лични документи в нетрезво състояние, пък може и да ви запознае с интересни хора, които са принудени да платят за питието ви.

 

Скорпион

Лелеее… Очаква ви много интензивен месец. Скорпиони на стероиди ще се разхождат между нас. Направо надушвам мириса на кръв, примесен с борова дървесина и греяно вино. Желанията ви ще са силни, непреодолими и по-добре да им се отдадете, за да няма пострадали. Купете това палто за хиляди левове, триметровата елха, която не влиза в хола, или просто нападнете „апетитния“ колега в офиса, на когото се точите цяла година. През декември няма кой да ви спре.

 

Очаквайте всеки месец зодиакалните прогнози на Нели Георгиева в „Лицата на града“

Фрея Райдингс – с огън в косите и поезия в гласа

Старите кучета в музикалния бизнес казват, че трябва да работиш поне 10 години, за да не превъртиш, след като станеш популярен само за нощ. Случаят на Фрея Райдингс е точно такъв.

Най-горещият женски вокал на Острова в момента изкарва джобните си с кавъри по клубовете от 12-годишна, като верните ѝ спътници обикновено са китарата, семейството ѝ и двама случайни посетители в публиката. Суровият нерв и бруталната честност в пиано епосите на Фрея стават популярни на принципа „Един приятел ми каза“, подсилени от два интимни концерта пред около 2000 души, качени в youtube. Райдингс напуска уютната си анонимност на клубна звезда през лятото на 2018 г., когато три нейни песни се завъртат в риалитито Love Island и една от тях – Lost Without You, детронира Florence and the Machine с темата им от „Игра на тронове“ от върха на британския Shazam. Успехът на 23-годишната лондончанка с теменужен поглед и огън в косите е напоен със симпатична ирония, която тя ще оцени години по-късно. По време на записите на едноименния ѝ дебютен албум Флорънс Уелч, неин идол от тийнейджърските години, се оказва в съседно помещение и ѝ пуска бележка с комплимент под вратата на стаята. С култовия епос на HBO певицата е свързана чрез Лина Хейди, която светът познава като манипулативното чудовище Церсей Ланистър. Една от най-скъпоплатените актриси в света на телевизионното кино избира видеото към You Mean The World To Me за режисьорския си дебют. Разтърсващата балада на Райдингс е посветена на майка ѝ, а клипът пресъздава турбуленциите, през които семейството минава, когато родителят е прикован на легло. В ролята на дъщерята, чието сърце не спира да рикошира в това на баща ѝ, влиза друга звезда от „Игра на тронове“ – първата шпага на Старките – Мейси Уилямс.

„Харесвам Love Island (б.а. у нас шоуто има един сезон и е известно като „Островът на изкушенията“)! Като артист съм супер благодарна за шанса да кликна на емоционално ниво с толкова много хора, и то след като моя музика влезе в няколко епизода на това риалити. „Стрийминг платформите полудяха, изведнъж осъмнах на първо място в Великобритания и започнах да свиря в зали за 5000 души“, разказва Фрея в интервюта. Дебютният ѝ албум Freya Ridings (Анимато Мюзик/Universal Music Group) излиза миналото лято и пулсира в синхрон с гиговете ѝ на култови фестивали като „Лолапалуза“ и „Гластънбъри“. Въпреки лавинообразно растящата ѝ популярност в САЩ и неизменното присъствие на нейни песни в личния плейлист на Тейлър Суифт в Apple Music, Райдингс не спира да изненадва феновете си. Спонтанните ѝ появи зад рояла на публични места, като автобусни спирки, летища и метростанции, не остават сухо око в забързаната тълпа. За тайните си акапелни изпълнения в различни точки на Острова Фрея избира кавъри на любими артисти като Луис Капалди, с когото вече имат едно турне зад гърба си.

Фрея разучава акордите на китарата, гледайки изпълнения на баща си, тв актьора Ричард Райдингс, който невръстната публика може да разпознае и като гласа на бащата в хитовата анимационна поредица „Прасенцето Пепа“. Първият инструмент, който я привлича, е виолата, но бързо се отказва заради невъзможността да пее и да свири едновременно. Ориентира се към пианото, което я спасява в кошмарните ѝ години в училище – закръглена, рижава и неприлично висока за възрастта си, Фрея е на дъното на хранителната верига сред съучениците си. Дислексията ѝ я прави още по-удобна мишена за подигравки и унижения. „Всяко междучасие се затварях в кабинета, в който имаше пиано и свирех. Музиката се превърна в спасение и отдушник за мен, пеенето също. И днес, когато сме на турне, ако нещо ми е криво, просто сядам в най-малката стая и започвам да пея – така в мен започва заздравителен процес, който не подлежи на рационално обяснение“, откровена е лондончанката. Актуалният сингъл на Фрея Castle я превръща в първата жена артист, която оглавява стрийминг класациите с абсолютно авторско парче. Райдингс създава всяка от 12-те композиции в албума абсолютно сама. „Заради дислексията не можех да чета нотите и учителите ми един по един се отказваха от мен. Така започнах да пиша сама музика, акомпанирайки си на пиано и китара. Свиренето на живо винаги е било най-голямата ми страст заради моменталната връзка с публиката – в зала с абсолютно непознати аз влизам като у дома си, защото с първите акорди се получава една волтова дъга, едно взаимно споделяне, което ни прави свои. На един концерт момиче, което е загубило майка си, изтича на сцената, докато свирех You Mean The World To Me. Двете просто се прегърнахме и си поплакахме“, разказва Фрея.

 

В годините на своята youtube популярност тя зачерква шоута като X Factor като трамплин към успеха. „Гледах ги като фен и си казвах: „Уау, жестоко! Бих написала с удоволствие песен за някой от финалистите. Още като тийнейджър се виждах повече като автор на песни, а не като изпълнител. Освен това не бях много за показване по телевизията, с всички мутации на тялото ми в тази възраст“, обяснява звездата.

Автор: Надежда Попова

Снимки: Freya Ridings Facebook