Latest Posts

Стойчо Керев за живота, съдбата и как ни променя светът, в който живеем

   Сами ли определяме съдбата си? Разбираме ли разликата между лъжата и истината? Какъв е светът, в който живеем? Тези и още много въпроси поставя в новия си филм „Измамна реалност“ журналистът и тв водещ Стойчо Керев и търси отговорите им без специални ефекти и без сценарий. А какво сподели с нас самият той, вижте сами…

Здравейте! Как започва един Ваш ден?

Позволете да отговоря така: Всеки ден е едно различно преживяване. Началото на всеки ден е начало на един нов епизод от нашата собствена книга от приключението живот. Метафорично казано, проверявам дали мастилото ще ми стигне да опиша всичко, което предстои да се случи. Но ако ме питате дали пия кафе сутрин: Да, с удоволствие.

С какво се занимавате в момента?

Поглеждам програмата ми и виждам в нея разговори по подготовката на премиерата на „Измамна реалност“, епизодите от поредицата „Новото познание“ и нашата интернет страница. В напреднал етап е и работата по семинарите „Харизма“ и „Публична изява“, които ще се състоят скоро. Опитвам се да осмисля заниманията си, за да настроя вярно камертона си за 2019 година.

Кое е нещото, което Ви вдъхновява?

„След двадесет години ще бъдете по-разочаровани от нещата, които не сте направили, отколкото удовлетворени от нещата, които сте направили, така че отхвърлете въжетата, отплавайте от сигурното пристанище, хванете ветровете на времето в платната си. Изследвайте, мечтайте, откривайте“, тази мисъл на  Марк Твен ме кара да оставам верен на себе си през годините.

Кое е най-ценното нещо, което сте научили през последните години?

Един мъдрец някога е казал: „Умът е всичко. Ставате това, което мислите“. Това е максима, която остави отпечатък върху мен през годините. Да допускам в съзнанието си възможности, нови светове, светли хора. Някой би оспорил това, друг би се припознал в него.

Разкажете ни повече за „Измамна реалност“.

Какъв е светът, в който живеем? Сами ли определяме съдбата си? Умишлено ли населението по света става все по-неграмотно? – тези и още много въпроси си поставя „Измамна реалност“. Това е филм за всички нас тук и сега. Филм, който да накара хората да се замислят за света, за информацията, която усвояваме, за храната, която ядем, за книгите, които четем, и за азбуката, на която пишем. Познаваме ли добре историята си? А познаваме ли настоящето, правим ли разлика между истина и лъжа, между истинска новина и новина, създадена и облечена като такава.

Какво Ви коставаше да направите този филм?

Оказа се, че темите докосват хората и те имат нужда да чуят и видят една различна гледна точка от онази, която им се предлага в популярните медии. Стартирахме с обиколки в страната за срещи и дебати, и именно когато слезеш от екрана, за да се видиш с хората, виждаш и чуваш тяхната представа за света, в който живеем. Всички тези срещи, всички тези хора ни показаха, че има нужда от по-голям филм, има нужда от по-голямо разгръщане на темата и именно заради тях направихме „Измамна реалност“. Какво ми е коствал, ще науча вероятно по-късно.

Толкова ли сме се вглъбили в безсмисленото, че имаме нужда от такъв филм, за да прогледнем?

Позволете да отговоря кратко. Животът е пътуване, в което се стремим всеки ден да откриваме нови източници на вдъхновение, за да можем да разберем по-добре себе си и събитията, които ни се случват.

От какво има нужда светът?

Не бих искал да влизам в ролята на гуру, което дава готови рецепти. Моята работа е да предизвикам задаването на въпроси и търсенето на отговори. Пътят за всеки от нас не е един и същ, но по него се учим. И се радвам, когато това ни прави по-ведри, по-смислени и осъзнати от вчера. Може би светът е добре да се вгледа в себе си. Това е моето виждане по този въпрос.

Кога и къде можем да гледаме филма?

Неговата премиера е на 5 април в Зала 1 на Националния дворец на културата. Билетите са в продажба на касите на НДК, както и онлайн, на: tickets.ndk.bg.

Автор: Мариана Станчева

Снимки: Личен архив

С талантливото момче Мирян Костадинов за новото му парче „Nightmare“

   Ще ви запознаем с едно момче, за което музиката е всичко – обич и много жертви. Успява обаче още от малък да свири пред публика. А сега вече толкова се е отдал на любовта към мелодията, че е способен да отреже и косата си със сатър. И не е никак странно, че наистина го прави! Убедете се сами… Представяме ви Мири и новото му парче „Nightmare“.

Здравей. Как започна годината за теб?

Страхотно! В навечерието на Нова година бях с най-близките ми приятели и семейството, а изпратихме и посрещнахме годината с два много силни за нас концерта. На 27 декември бяхме във Варна, в клуб „Рубик“, а на 5-и – в София, в клуб Терминал 1 – две от най-добрите концертни зали в България. Заедно с момчетата от MIRY – Пит Борисов (соло китара), Свилен Ивов (баскитара) и Антони Трандев, имахме късмета да свирим пред многобройна публика и да почувстваме изключително силна емоция и мотивираща енергия от нея, която съм сигурен, че ще ни задвижи в правилната посока за Новата година.

Кога започна да се занимаваш с музика?

Спомням си, че бях доста срамежлив младеж, и все още съм до голяма степен, но никога не съм вярвал, че ще се престраша да свиря и пея пред голяма публика. Първият ми досег с музиката беше в детската градина, с невероятни моменти – като участието ми в детска вокална група „Непослушко“, или музикалните серенади, които съм правил на брат ми с помощта на детско пиано, със звуци на животни, но реално за първи път хванах китара 15-16-годишен. Тогава вярвах, че да се занимаваш с музика е загуба на време, но пък имах добри приятели, които ме мотивираха да правя музика, и впоследствие пропях и просвирих… някак на магия, реално. Не съм взимал уроци по китара или по пеене, истината е, че всичко може да се получи като знания от интернет, стига да искаш да положиш малко време в упражнение, регулярно.

Занимаваш ли се с нещо странично?

Да, имам много странични интереси, хобита и умения, и въпреки че в последно време все ги отбягвах по една или друга причина. Тази година съм си възложил за цел да преследвам повече от едно занимание, защото вярвам, че мога да го направя, и мисля, че по този начин ще дам повече смисъл на живота си. Спомням си, че когато бях хлапе, още във 2. клас, хвърчах по цял ден, всеки ден, уикенди и лета, изпълнени със занимания по рисуване, фотография, баскетбол, скейт и хиляди часове интензивно изучаване на английски език, и се справях някак с лекота. Много искам да развивам изкуството, което мога да създавам. В Англия завърших изящно изкуство и дизайн с отлична диплома и бях стартирал собствен бизнес – изработване на осветителни тела от ръчно изработена хартия. Правех светлинни скулптури, високи 3 метра, както и настолни лампи, но музиката ме дръпна към България за участието ми в един риалити формат, и така си останах, да градя основите на музикалната ми кариера. Сега се чувствам, че нещата започват да се нареждат по най-добрия начин с екипа, с който работя музика, и мисля, че това ще ме мотивира да правя повече и да се опитвам да поставям все по-високи цели за себе си, в цялостното ми развитие като човек.

Къде намираш вдъхновение?

Вдъхновението може да се появи под всякаква форма. Много често моменти на внезапно просветление ми се получават предимно малко преди да заспя, при което вече имам система за разбуждане и записване на добрите идеи, въпреки че жертвам съня си понякога в навечерието на много важни събития, но вярвам, че си заслужава. Не искам никога да изпускам вдъхновението си, и съм нащрек винаги за неговата поява. Нещата, за които пиша най-често в текстовете на авторските ни парчета, са човешките взаимоотношения, както и съзерцанието към това, което сме самите ние – нашите страхове, кошмари, борби и победи. Искам с текстовете си и с музиката, която правим с групата ми, да бъдем вдъхновение за други.

Какво те кара да се усмихваш?

Много неща. Благодарен съм на семейството ми, че са ме научили, а на най-близките ми приятели, че практикуваме виждането на красота в най-малките и на пръв поглед глупави и скучни неща. Изключително уравновесен човек съм в повечето ситуации, но в правилната компания, мога да избухна в смях от най-малката простотия.

Инак нещата, които са ме накарали да се усмихна, в последно време са били случайни примери на учтивост и добрина между непознати. Много ми харесва, когато успея да попадна в ситуация, било то в София, или в някой друг град, в който има истинско, мило и уважително отношение между хората – познати, или непознати. Изпадам в изключително романтично настроение и започвам да си представям колко добри хора има сигурно по тая планета и как просто понякога се ядосваме и си го изкарваме един на друг доста несправедливо. За жалост знаем, че е трудно да поддържаш това вярване дълго в столицата, но човек е хубаво да мечтае…

Разкажи ни за новото парче на групата ти MIRY.

Най-новият ни сингъл е изключителна гордост за нас. Този път вдигнахме доста високо летвата за себе си и аз лично се постарах да изградим път, по който ще можем да правим професионална продукция, бързо, на много високо ниво, и без компромиси.

Записахме парчето в студио RENEWSOUND, където работихме със страхотните професионалисти Живко Даскалов и Михаил Русев. Предадохме за микс и обработка на Янко Генов (Ирландия), един от най-добрите миксьори в света според мен, който направи „Nightmare“ на 95% и беше неотлъчно до нас през целия процес. Той ни свърза с мастъринг инженера Джо ЛаПорта (САЩ), който е работил с имена като The Weeknd, Foo Fighters, Imagine Dragons, Vampire Weekend, The Killers, David Bowie, Bon Jovi, Tiesto и съответно мастерира записа ни на много високо ниво.

Как позволи да ти отрежат косата със сатър, не те ли беше страх?

Направихме видеото към „Nightmare“ със Свилен Славов и Виктор Добрев, изключителни професионалисти, но и същевременно едни от най-верните ми приятели. Тримата в екип направихме абсолютно всичко по видеото – от сценография и организация, до режисура, заснемане и монтаж.

Около месец планирахме всяка една от сцените и всеки детайл в нея, като се старахме максимално да намалим рисковете за мен от екстремните условия. Взехме всички необходими мерки и макар че срещнахме доста неочаквани проблеми, реално бях напълно здрав в края на снимачния процес. Разбира се, преживях си известен психически тормоз с няколко хиляди щурци, които участват в една от сцените, а в друга сцена ми отрязаха косата със сатър, но всичко изглежда страхотно на камера и мисля, че си заслужаваше саможертвата. Винаги съм искал да снимаме интересни видеоклипове, които да вълнуват, да предизвикват емоция и да карат зрителите да се потопят в атмосферата и идеята на песента. В същото време съм винаги  готов да дам всичко от себе си в името на изкуството, та затова и резултатът е клипове, в които понякога тествам лимита си на тормоз, който мога да понеса. Може би на Запад подобно видео би било заснето с дубльор, но ми харесва да бъда част от екшъна и да поема отговорност как ще изглежда самият кадър.

Кои са най-страшните кошмари, с които си се сблъсквал?

В реалността кошмарните ситуации най-често граничат с комични, въпрос на перспектива е, но лично не мога да се сетя за нито един случай, който да определя истински и непреклонно кошмарен. Всичко, което съм срещал като трудности по пътя си, съм успявал да преодолея или превъзмогна. Невинаги нещата ще се получават, както ни се иска, но пък това не означава, че не можем да направим най-добрия си опит да променим нещата или поне да ги преодолеем. Всяка една „кошмарна“ ситуация може да бъде преборена, историята на човечеството ни учи, че това е възможно при всякакви условия, лишения или трудности, стига човек – един, или много, да повярват и да работят заедно в правилната посока.

Какво е посланието на парчето ?

Дойде ми идеята за „предречен кошмар“ и започнах да размишлявам в тази посока – какво ме кара да се страхувам, как мога да избегна страховете си и как бих могъл да се преборя с тях. Смятам, че всички споделяме определен брой неща, които намираме за кошмарни, но и същевременно нещата, които ни плашат, могат да бъдат изключително индивидуални. Ако всеки има възможност да осъзнае своя най-ужасяващ кошмар, може би би могъл да намери начин да го превъзмогне и да живее по-щастливо и смело. Песента е насочена към хората и обстоятелствата, виновни за нашите кошмари.

Какво си пожелаваш за Новата 2019 година?

Пожелавам си много концерти, много позитивни емоции, много музика и много здраве, че да можем да се насладим на всичко хубаво. Очертава се да ни е много работлива тази година, та нямам търпение да запретнем ръкави и да започнем да я градим така, че да ни бъде успешна.

Автор: Мариана Станчева

Снимки: Личен архив

Магията на едно семейство – SOS & Victoria

   Днес имаме удоволствие да Ви представим едни от най-добрите Quick-Change илюзионисти в света. Те са семейство Сос и Виктория Петросян и това, което правят, е повече от семейна тайна и любов към професията. Всичко започва от шев и кройка на дрехи за любимата и се превръща в „скоростно преобличане“ на сцена. Кариерата им започва през 2007 година с 3-4 неуловими за човешкото око смени на дрехи, докато не стигат до рекордите на Гинес с невероятните 16 преобличания за 2 минути. През 2016 година успешно се изявяват в шоуто „America Got Talent“. Днес са признати за най-бързата трансформираща двойка в света и са част от фееричното шоу на THE ILLUSIONISTS: DIRECT FROM BROADWAY, което на 17-ти, 18-ти, 19-ти и 20-ти януари ще гостува с осемте най-добри илюзиониста в света в зала 1 на НДК. Какво още ни разказват за себе си Sos & Victoria, вижте сами. 🙂

Здравейте, Vctoria & SOS! Вашата обща история започва в Москва и вие вече много години работите заедно. Как става така, че на един млад дизайнер на облекло му хрумва да се захване с „магията на бързото преобличане?

Да, така е, двамата сме родени в Москва, това е градът на първата ни среща. Странното е, че аз съм завършил Хореографското училище към Болшой театър, но по-късно професионалните ми интереси някак избиха в друга посока. Започнах работа като дизайнер на облекло в Париж, работил съм за водещи европейски моделиери. След срещата ни с Виктория през 1996 година, започнах да творя облекло за нея като за моя любов и муза. По-късно случайно ми хрумна, че бих могъл да се пробвам в така нареченото изкуство на „скоростното преобличане“ – quick change. Виктория наистина е моя творческа вдъхновителка, защото притежава стройна фигура, позволяваща да се осъществяват различни илюзионистични трюкове, свързани с преобличане на сцена. Цялата тънкост е в премислянето на драматургията на номера и в конструирането на комплекса от сценични костюми, което си е сложна „инженерна“ задача. От изключителна важност е подборът на използваните материали, както и на свързващите елементи на дрехата. Но тези неща са наша фирмена тайна, затова не разгласяваме подробности. Така започвахме през 2007 година, като първоначално правехме по 3-4 смени на тоалети, а по-късно постигнахме невероятните 16 преобличания за 2 минути, с които сме вписани в Книгата за рекордите на Гинес, според която вече сме четирикратни рекордьори. В момента сме признати за най-бързите в света този жанр, който също може да бъде наречен „трансформация“.

За пръв път ли сте в България? Нашата публика притежава изкушен вкус към изкуството на илюзионизма. Навремето световно известният Мистър Сенко получава най-високата награда на Американската асоциация на илюзионистите за сензационния си номер „сваляне на глава“. Какви чувства ви вълнуват сега, когато Ви предстои да се срещнете с българската публика?

По време на нашите пътувания по света с нашите илюзионистични номера досега сме посетили 99 държави. България се оказа особено щастлива дестинация за нас, защото става стотната държава, в която ще гастролираме. Смятаме специално да отбележим това събитие и да празнуваме. Не сме очаквали, че в такава прекрасна страна с богата култура и история ще отбележим нашия „юбилей“! Чували сме много за България и знаем доста за нейните исторически и културни връзки  с Русия. Също така ни е известно, че тук живеят немалко арменци. Например знаем, че супер-мега-звездата от арменски произход Филип Киркоров е роден в България и никога не се уморява с гордост да припомня този факт. Предвид кръглата цифра в нашата творческа география, за нас ще е двойно по-приятно да се озовем именно в България и да покажем нашето оригинално шоу пред взискателната българска публика. Нямаме търпение да излезем на сцената и да дадем всичко от себе си!

Носители сте на множество високи международни награди в областта на илюзионното изкуство. Коя от тях Ви е най-скъпа?

През годините, участвайки в разнообразни програми и конкурси за илюзионисти, сме събрали огромно количество награди от цял свят. Имаме и шампионски звания и рекорди. Както вече споменахме, четирикратно сме вписвани в регистрите на Гинес за илюзионизъм в жанра „бързо преобличане“. Най-интересната си награда обаче получихме в Китай, където в Международен фестивал-конкурс за илюзионизъм ни беше присъдена Първа награда. Връчи ни я самият министър на културата, в присъствието на висши държавни и партийни ръководители. Той ни обясни, че получаваме един килограм чисто злато! Не става дума за позлата, както е например при Олимпийските медали или при други големи спортни състезания, затова трябвало да бъдем особено внимателни! В Германия, където живеем, на първия етаж съм оборудвал стая с витрини, в които са изложени нашите над 80 международни награди. Но Златната награда от Китай не е сред тях. Съхранява се в трезора на банката – за по-голяма сигурност!

Кое преобладава в семейство Петросян – арменското или руското? Или като хора с творческа професия, пътуващи по цялата планета, се чувствате най-вече граждани на света? Как постигате хармония в личните отношения? Пречи ли това, че работите заедно или Ви помага?

Много интересен въпрос! Женени сме вече 25 години, имаме две деца: по-големият ни син Сос е на 22 години, а по-малкият, Тигран – на 19. В продължение на четвърт век съвместяваме личния и творческия си живот. Практически 99 % от нашите приятели и колеги , които се ожениха по времето, когато и ние самите, вече успяха да се разделят. За разлика от тях още от самото начало разбрахме, че сцената е сцена, а личният живот е нещо съвсем различно. Съумяхме да поставим границата, да открием мярата и винаги да я съблюдаваме.

Виктория е рускиня,  но владее до съвършенство арменски език. А аз, Сос, съм роден и израстнал в Москва – столицата на СССР. До рухването на Съветския съюз ние двамата бяхме граждани на една и съща държава. Моя родина в еднаква степен са и Армения, и Русия. Затова двамата сме близки по манталитет и като цяло нямаме разминавания. Случва се да спорим понякога, но спокойно можем да кажем, че руското и арменското у семейство Петросян е 50/50. Интересно е, че у дома Виктория, рускинята,  говори на децата на арменски, а аз, арменецът, разговарям с тях на руски език. Нашите деца също така говорят немски език, тъй като семейството ни живее в Германия. Освен това знаят английски, испански, френски и италиански. Може би те са истински космополити…

Как се озовахте във фантастичното шоу ILLUSIONISTS: DIRECT FROM BROADWAY? Чувствате ли се сред тях като сред свое семейство? Кое Ви помага да продължавате напред  като екип, да се развивате и да се усъвършенствате?

За нас е истинско щастие да участваме в това световно илюзионистично шоу, което е на най-високо артистично равнище. Няма да е преувеличение да кажем, че в него са представени осемте най-добри в света илюзионисти. Живеем и работим като единно цяло, другаруваме помежду си и се чувстваме като близки роднини. Може да се каже, че заедно работим за усъвършенстването на нашето шоу, споделяме виждания, обсъждаме творчески идеи. Нашият режисьор Нийл Доруърд е винаги отворен да ни изслуша и с удоволствие включва нашите предложения в програмата на шоуто. За нас не е работа, а истинска наслада да сме част от THE ILLUSIONISTS. Каним всички Ваши читатели да дойдат и видят нашето шоу, очакваме ги с огромно нетърпение!

Автор: Мариана Станчева

Превод от руски: Бойка Драгомирецкая

Снимки: Личен архив

 

Йоана Буковска-Давидова изправи публиката на крака с иновативния си моноспектакъл

   Актрисата въвлече зрителите в препълнените предпремиерни зали в едно споделено “Променяне”  


Въздействащ спектакъл – споделяне с истинско и откровено разкриване на Човека, Жената, Майката и Професионалистa, които седят зад прозвището „Актриса” направи Йоана Буковска-Давидова на сцената на Нов театър – НДК. “Променяне” е драматизация по книгата “Промяна” на актрисата Лив Улман (изд. Колибри) и отбелязва едновременно нейния 80-годишен юбилей и 100 – годишнината от рождението на режисьора Ингмар Бергман.

Моноспектакълът започва с анонса: “Моля включете мобилните си телефони, представлението започва!“. В “Променяне” вечният враг на актьора в залата се превръща в партньор и съучастник.

Чрез специално разработено приложение със смартфоните си зрителите добавят допълнителни реалности към определени сцени от спектакъла. Същевременно на сцената съжителстват живото, искрено до болка и омагьосващо присъствие на актрисата, заедно с ярки 3D Mapping прожекции, анимации, картини и кино сцени от филмовата кариера на Лив Улман. И тази среща взривява сетивата, въображението и съпреживяването на всеки отделен зрител в пътешествието, наречено „Променяне“.

Първият моноспектакъл на Йоана Буковска – Давидова е и първото представление в България (и едно от първите в Европа), което намира пресечната точка на най-новите технологии, киното, интерактивно сценично решение и традиционното въздействие на театралната изразност. В същото време то остава вярно и на творческата природа на двете актриси в проекта “Променяне“ – Лив Улман и Йоана Буковска-Давидова – и двете еднакво изкушени в творческите си търсения и на сцената, и пред камерата.

Следващите предпремиерни представления на моноспектакъла “Променяне” ще се състоят на 13 и 14 февруари 2019г., както и на 4 и 5 март 2019г. от 19,30 ч., в “Нов театър” в НДК, София.

Премиерата на постановката ще бъде в Пловдив, на 11 и 12.03.2019г. на камерната сцена в ДТ“Н. О. Масалитинов“. Проектът „Променяне“ е част от програмата на “Пловдив – Европейска столица на културата 2019”.

Зад сценичния проект “Променяне” стои изключителен екип, с който Йоана има удоволствието да работи за първи път и да реализира този иновативен спектакъл. В основата е режисьорката Гергана Димитрова и нейната „Организация за съвременно изкуство и култура – 36 маймуни”, с която тя повече от 10 години създава независим театър в България и печели не едно отличие и нас и в чужбина. Асистент-режисьор e Теодора Георгиева. Важна роля в “Променяне” имат и двамата сценографи, специализирали в създаването на визуалните среди – Момчил Алексиев и Никола Налбантов. Александър Гълъбов и Мартин Луканов от ARV1, са специалистите изработили специалното приложение “Променяне” за представлението, което зрителите при желание могат да си изтеглят на личните смартфони, за да преживеят допълнителната реалност, добавена към действието на сцената.  За музикалната среда се грижат двама млади композитори – Йоана Робова и Петър Пармаков. Художник e Пенко Гелев, анимация – Сотир Гелев, оператор – Мартин Балкански. Във видеата участват актьорите: Анна Беровска, Рада Илиева, Кристина Малюкова и Александър Митрев. Хореограф е Марта Трифонова – Варлаамова. Грим – Татяна Слепцова – Тита. Координатор на проекта e Ади Кънева.

Идеята и драматизация са на самата Йоана Буковска-Давидова.

Билетите за предпремиерите на 13 и 14 февруари са в продажба в касите на Билетен център НДК, Нов театър НДК,  в мрежата на Ticketportal и в epaygo.bg:

http://theatre.art.bg/променяне-(премиера)_5020_160_20

http://www.ticketportal.bg/podujatie_search.asp?ID=44537

13 февруари  – https://epaygo.bg/5956092158

14 февруари – https://epaygo.bg/2976794954

Патрон на представлението е посланикът на Швеция за България – Н. Пр. Луиз Бергхолм.  

Проектът е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Този проект е реализиран с финансовата подкрепа на Министерство на Културата

Фотограф: Здравко Йончев

Ева, Лондон и Teddington door

Отново е вторник и днес мислим в черно-бяло с талантливата усмивка Ева, магнетичния Лондон и Teddington door… Пренасяме и теб със себе си в мислите.

Повече за BagdooR: BagdooR е проект, вдъхновен от градската култура. Той е спонтанен и очарователен, а негови създателки са Биляна Валентинова и Рене Генадиева. Очаквайте BagdooR в Лицата на Града всеки вторник!

Петте места в града, където да хапнеш хубава пица

Днес нашите любими пет места ни отвеждат към света на Нейно Височество Пицата, на която съвсем не можем да устоим. Тук е моментът да споменем, че пицата е специална храна за нас, на която особено държим. Вярваме, че тя може да стопли както небцето, така и сърцето. В самия разгар на зимата ти представяме една опасно вкусна селекция, която ни кара да забравим за задръжките, и бързо да се отдадем на едно от най-горещите изкушения…

 

Leo’s Pizza

Няма как селекцията ни да съществува, ако в нея не е пицата на любимия Лео! Усмихнатият италианец знае добре как да те пренесе в атмосферата на слънчева Италия, дори и в най-мразовития зимен ден. Тънка, хрупкава, с перфектен борд, с моцарела, омагьосваща сетивата в завършек с италиански пикантен колбас – „Саламе Пиканте“ е перфектният ни избор винаги, когато искаме да се отдадем на изкушението, защото обожаваме предизвикателния й лют вкус. Ако искаш да хапнеш истинска италианска пица, посети Leo’s Pizza Il Rustico (София, кв. Драгалевци, ул: “Нарцис“58) или Leo’s Pizza Trattoria (София, бул. “Никола Й. Вапцаров“ 57). Повече за Leo’s Pizza виж тук.

 

„Щастливеца“

Продължаваме с най-декадентския ресторант в София – „Щастливеца“. Винаги ни е грабвал интериора на мястото, което привлича с артистичната си еклектика, с прекрасната смесица от стилове, препратките към миналите времена и уюта. Менюто е богата и разнообразно и винаги ни оставя с усмивка, но днес фокусът ни пада върху пицата, която тук е наистина добра! От ресторанта разказват, че внимателният подбор на винаги пресни продукти, доброто тесто и специално приготвеният доматен сос са тайната на майсторската им пица, която всички обичат. „Щастливеца“ ще откриеш в София на бул. „Витоша“ 27, а повече информация за ресторанта и вкусните му изкушения потърси тук.

 

Fresco Pizzeria & Pastaria

Следващата спирка, която ти представяме, е в сърцето на прекрасния Пловдив. С радост открихме, че под тепетата се крие едно място, което пресъздава духа на малката италианска пицария по начин, който ни кара да се връщаме тук отново, и отново. Във Fresco тестото за пицата се прави не с мая, а с квас, което ни изненада и усмихна. Харесваме здравословния подход към храната и не крием, че това ни кара да се чувстваме малко по-невинни пред изкушението, което излиза от автентичната каменна пещ и идва горещо право към нас. Ако и ти искаш да разбереш как с квас се постига съвършенство, намери Fresco Pizzeria & Pastaria в град Пловдив, на ул: „Капитан Райчо Николов“ 50. Още информация потърси тук.

 

Spaghetti Kitchen

Spaghetti Kitchen е ресторант, в който винаги се чувстваме като у дома си! Днес се спираме на много интересна вариация на пицата, която можеш да намериш само в Spaghetti Kitchen – тя се нарича „Тарт Фламбе“ и идва от местността Елзас (сегашна Франция). Името на ястието е особено интересно, но трябва да подчертаем, че то не се фламбира, а се прави на пламъци, защото в самото начало „Тарт Фламбе“ е представлявал обикновен селски хляб, с който местните са проверявали дали пещта е готова. Ако и ти искаш да се потопиш в атмосферата на Spaghetti Kitchen и да опиташ от уникалния „Тарт Фламбе“, то можеш да го намериш в три вкусни варианта само в София, на улица „6-ти септември“ 9, повече информация за заведението можеш да потърсиш тук.

 

Pizza Lab  

Pizza Lab e място, в което ти си в главната роля, ти си откривателят на най-добрата пица рецепта, защото ти създаваш съвършения вкус за самия себе си. Идеята ни грабна веднага, понеже обичаме да експериментираме и вярваме, че всеки от нас притежава уникален подход към храната. Когато идеш в Pizza Lab, избери от двата вида тесто, и развихри въображението си, за да откриеш перфектния вкус. Пицата се изпича само за 2 минути в специална пещ, така че мястото ти дава възможност да хапнеш съвсем бързо. Ние го правим често в обедната почивка, когато искаме да избягаме от забързания делник. Pizza Lab можеш да откриеш както в София, така и в Пловдив, а повече информация за локации потърси тук.

The Illusionists е най-продаваното шоу в България. Последното представление е в продажба!

    Шоуто Тhe Illusionists, което разбива всички бокс офиси по света, ще стартира европейското си турне от София. Между 17 и 20 януари, българската публика ще има възможността да види осем от най-великите илюзионисти в света на една сцена. Поради големия интерес от страна на публиката, майсторите на магиите и фокусите ще представят още едно, допълнително шоу на 19 януари от 12:00 часа. Изумителните седем спектакъла ще бъдат в зала 1 на НДК, а последни билети може да намерите в билетен център НДК и мрежата на Eventim.bg.

Илюзионистите вече започнаха репетициите си в София, а екипът от 50 души работи усилено до крайната цел – да създаде едно шоу, което трудно може да бъде забравено. Сцената на зала 1 на НДК ще се превърне в арена на илюзиите с всевъзможни изчезвания, преобразявания, левитация и четене на мисли. Всичко това ще бъде представяно на зрителите с коментар и превод на живо от едно от най-популярните лица в родния ефир – водещия на прогнозата за времето в bTV, Емил Чолаков.

На сцената един след друг ще бъдат представени Мастърът (Luis De Matos), Измамникът (James More), Незабравимият (Enzo), Измъкващият се (Andrew Basso), Манипулаторът (Yu Ho-Jin), Изобретателят (Kevin James) и Трансформиращите се (SOS & Victoria).

Билети за спектакъла The Illusionists, който ще гостува в зала 1 на НДК от 17 до 20 януари, може да закупите от мрежата на Eventim.bg

Повече информация за шоуто може да намерите на https://www.theillusionistslive.eu/bg/

 

Изкушаваща пица с шунка, рукола и пушено маслиново масло

В началото на януари решихме да си поемем глътка въздух, като създадем една рецепта, различна от всичко, което празничната трапеза ни предлагаше. Не, в никакъв случай не казваме, че ароматната ни пица с шунка, рукола и пушено маслиново масло е лека хапка, но пък е различна, специална и изкушаваща. Разбери как да си я приготвиш съвсем лесно вкъщи…

Всичко, което ти трябва, е:

За тестото:

  • Суха мая – едно пакетче
  • Топла вода – 250 мл.
  • Бяло брашно – 0.500 гр.
  • Сол – 1 равна супена лъжица
  • Зехтин – 3 лъжици

За пицата:

Какво направихме ние?

Започваме с пухкавото тесто, защото то е най-важното за перфектната пица. В стъклена или дървена купа смесете маята с топлата вода и бъркайте с дървена лъжица. В другата купа смесете брашното и солта и изсипете в кладенче разбърканата мая. Бъркайте и добавяйте останалата топла вода. Температурата на топлата вода не бива да е прекалено висока, за да не убие дрождите в маята, а ако водата е по-студена – маята няма да се разтвори. Омесете гъвкаво и меко тесто, като си помагате с още брашно. Сложете го под фолио и оставете да втаса за около 1 час.

След като тестото втаса, разрежете на топки и си вземете, колкото ви е необходимо. Може да оставите да втасат отново или директно да разточите върху набрашнен плот. Пригответе соса, като загреете зехтин в тигана, добавете и скилидката чесън, нарязана на ситно. Прибавете виното и доматите, сложете и босилека. Оставете да покъкри на тих огън под капак. Намазнете тавичка и сложете тънката пица върху нея. Надупчете леко с пръсти, за да може сосът да се разпредели равномерно върху повърхността на пицата. След това настъргваме кашкавала, прибавяме нарязаните на ленти гъбки, поставяме красивите слайсове шунка, или я разкъсваме с ръце и подреждаме. Тя е толкова крехка, че буквално се разпада в ръцете ни. Едно голямо преимущество на този вид шунка е мазното ръбче с кожа, което се разтапя по време на печене и придава на пицата още по-сочен завършек.

Печем на предварително загрята фурна на 250 градуса с вентилатор, или на пълна мощност на самото дъно на готварската печка. Преди да сервираме, изчакваме да изстине съвсем малко и разпръсваме свежата рукола. Заливаме с пушеното маслиново масло, което използваме за финален щрих и деликатен аромат. Bon Appetit!

Автор и снимки: Цветана Бонева

 

 

Бунтарският бенд BRASS AGAINST идва в Sofia Live Club!

Този месец започва първото европейско турне на групата Brass Against, позната най-вече с кавърите си на легендарните Rage Against the Machine. Тhe Resistance Tour стартира в Гърция, а на 2 февруари бандата идва и у нас, в Sofia Live Club, където ще забие с рок и метъл кавъри по необичаен, разтърсващ начин.

Rage Against The Machine, Tool, Audioslave, Black Sabbath – музиката им руши стени, способна е да снабди хиляди градове с електричество, дори да изстреля ракети в Космоса! Години след най-емблематичните им и влиятелни за времето си парчета, изгря нова банда, готова да възроди бунта с китари, саксофон, барабани, тромпет, туба и вокалист, който буквално да изкрещи музикалната им мощ. Brass Against e феноменалният брас бенд, създал кавъри на популярни рок и метъл песни, слушани поколения наред. Днес, само година след като Brad Hammonds събира музикантите, бендът набира светкавична популярност в YouTube, а записът на Killing in the Name (Rage Against The Machine) достига над 2 милиона гледания в канала и над 10 милиона във Facebook.

Целта на Brass Against е да създава музикален бунт, музика, която призовава феновете към действие. Групата се стреми да говори езика на публиката, да поеме от емоциите на съвремието, за да направи творчеството си по-актуално от всякога в тази политически предизвикателна ера. Както казват членовете на Brass Against:

„Ние сме ядосани, ние сме вдъхновени, готови сме за промяна и се надяваме, че музиката ни усилва тази енергия във всеки, който слуша.“

Зад микрофона на талантливия бенд ще застане магнетичната и вдъхновяваща Maya Azucena. Суперсилата ѝ е нейният глас, който рязко вдига духа и нажежава обстановката. Вокалистката посвещава голяма част от творчеството си в защита на човешките права, а борбеният дух и активизмът ѝ извоюват покана за световноизвестната конференция TEDxWomen във Вашингтон. Тя участва и в международна кампания за борба с домашното насилие, като песента ѝ Dance Revolution вдъхновява и подкрепя кампанията.

„Тя пее така сякаш е била навсякъде, видяла е всичко“, казват за нея останалите членове на групата.

Бендът се състои от Maya Azucena (вокал),  Andrew Gutauskas (Баритон саксофон), Brad Hammonds (китара), Darius Christian (вокали/тромбон), Mazz Swift (вокали/цигулка), Mariel Bildsten (тромбон), Wayne Tucker и Oskar Stenmark (тромпет), Kenneth Bentley (туба) и Nathan Bell (барабани).

Билети за концерта можете да закупите от OMV и мрежата на Eventim на цена от 35 лв.  Билети на място може да закупите на цена от 40 лв. Повече информация за събитието, може да намерите тук

Ако си фен на невероятния саунд на Brass Against, то ние ти даваме шанса да спечелиш билети за концерта им в Sofia Live Club на 2 февруари и да заведеш със себе си любим човек. Сподели преживяването с приятел и се включи в играта ни. Всичко, което трябва да направиш, е да напишеш името на човека, който искаш да заведеш със себе си като коментар под публикацията ни на нашата официална фейсбук страница. Играта можеш да откриеш тук, нека силата на хубавата музика бъде с теб! 

Привлекателни места за приказни детски партита в София

Месец януари посвещаваме на най-малките, чистите и обичаните – нашите деца. А какво очаква всяко дете с най-голямо нетърпение? Своя рожден ден, разбира се! Затова решихме да Ви предложим някои от най-добрите места за парти в столицата. А кой знае, може да се окаже, че някое от тях е Вашето място – точно онова, което отдавна търсите! Пожелаваме  здраве, безброй усмивки и красиви и запомнящи се рождени дни на Вашите деца!

 

Увеселителен парк “Boby&Kelly“

Неслучайно започваме нашата селекция с увеселителен Park “Boby&Kelly” – единственият засега парк в България. Паркът отвори врати през 1998 г., под името  ‘’Патиланци” и още пазим великолепни спомени от прекрасните дни и приказни рожденни дни отпразнувани там. Сега с новото  име “Boby&Kelly” и напълно обновен паркът продължава да бъде най- перфектното място за едно голямо и фантастично парти за нас и нашите деца. За онези, които не знаят, намира се в ж.к. „Младост-3“, на бул. „Филип Аврамов“. Разположени върху 2000 м2  закрита и 3200 м2 открита площ ще намерите повече от 30 забавни за всеки малчуган атракциони, а времето за празнуване на Вашия детски купон е неограничено. Харесваме това място заради детските ни спомени и това, че е помислено и за нас, вече ‘’възрастните“. На нашите услуги са автентичен италиански ресторант и пицария  с домашно приготвена непосредствено преди сервирането храна, с подбрани първокласни продукти и вина, доставени от Италия и всичко това на достъпни цени. А ако случайно Вашето дете празнува рожденния си ден в неделя, ще имате и бонус: куклен театър! Аниматорите са чаровни и дружелюбни, а за завършек пред нас застава и  един несравним художествен екип, начело с любимия на всички Бате Енчо. Заедно те ще направят незабравим Вашия ден, в който Вашето дете ще е Главният Герой, ще подготвят мечтания от Вас празник с много изненади и безброй забавления. Лично Боби, Кели и техните  приятели ще Ви поздравят и ще поднесат  „най-специалната“ торта. Повече за Park “Boby&Kelly“ можете да научите тук.

Парти център „Морско конче“

Следващият в нашата селекция е Парти център „Морско конче“, който вече е познат на мнозина от Вас. Екипът на Центъpа радва децата и им дарява усмивки вече повече от 10 години. Ако държите на домашния уют, елегантната и светла обастановка, на усмихнат екип и всеотдайни аниматори и най-важното – на неповторима тематична украса и красива торта, това е мястото, където ще се сбъднат всички Ваши очаквания. Четирите филиала на „Морско конче“ са премислени така, че позволяват вариативност по отношение на броя на очакваните гости. Намират се в кварталите „Белите брези“, „Бояна“, „Лозенец“ и „Дървеница“, а някои от тях разполагат и с красива открита част, идеална за летни празненства. Всичко в Центъра е устроено така, че да можете да наблюдавате децата по време на цялото празнеството. Децата на свой ред ще са спокойни, защото и те ще могат Ви виждат непрекъснато. Парти център „Морско конче“ е мястото, където се стремят да изпълнят всяко Ваше желание; при нужда екипът ще организира абсолютно всичко за Вашето празненство –  до последния детайл, за да не се притеснявате, че можете да пропуснете нещо. Достатъчно е да вдигнете телефона или… най-добре ще е да отидете на място, за да усетите любовта, с която Ви посрещат, да разберете защо именно те са част от нашата селекция. Екипът ще допринесе за това да се почувствате специални, да се заредите с положителни емоции, да се гмурнете в уюта на пресъздадената домашна обстановка, където децата Ви ще се впуснат в невероятни приключения с любимите си приказни герои. Повече за Парти център „Морско конче“ можете да научите тук.

Клуб за виртуална реалност TeamPlay Zone

Клубът впечатлява с оригиналния начин, по който ни се предоставя възможността да празнуваме. Модерно, иновативно, нестандартно, екипно, може би с тези думи най-точно може да се опише парти центърът, в който се преплитат и допълват реалността, и виртуалността. С изключително иновативните си и интересни за всяко хлапе идеи, TeamPlay Zone ни кара да повярваме, че едно празненство може да бъде интригуващо и образоващо. Слагате VR очилата и предизвикателствата към Вашия реален екип могат да започнат! Потапяйки се в един виртуален свят, Вие ще се озовете във фантастична реалност, ще придобиете “нови“ сетива и нови неповторими усещания, което пък ще допринесе за успеха на възможно най-доброто тийн парти. Плетеница от загадки, ребуси и VR стаи, скрити кодове и ключове за сейфове, обезвреждане на виртуални бомби, лабиринти, лазери, роботи -патрули, които охраняват пътя към диамантите, мисии в 4 от най-популярните световни професии, игри за концентрация и умения за стратегическо планиране. Ако сте любопитни и търсите оригинална идея за вашето парти, и да предизвикате вашите гости, насочете се към TeamPlay Zone! Ще ги намерите в кв. „Младост-1“, ул. „Никола Генадиев“ 5-Г, а повече за тях можете да научите тук.

Клуб „Party Land“

Клубът е едно от чудесните местенца в София, където в приятна и уютна обстановка можете да отбележите своя семеен празник: детски рожден ден, годеж, а защо не и Вашия собствен рожден ден! При това Вашите и на гостите Ви деца ще могат да се забавляват на спокойствие, без да ги мислите постоянно. Свеж и кокетен, „Party Land“ е идеален за „камерни“ празненства в един по-ограничен роднинско-приятелски кръг. Клубът разполага с  три красиви зали за игри, за три възрасти,“baby land”, “kids land” и “teen land”. В тях  освен да играят, могат и да похапнат и малуганите, оборудвана е и богата детска дискотека. Ще Ви посрещнат усмихнати аниматори и анимационни герои от любими филми за деца. За родителите също е помислено, като се предоставя вкусен кетъринг, който се приготвя на място и  топли напитки и алкохолни коктейли, а през летните дни е отворена и лятната градина, в която гостите могат да се наслаждават на разнообразни разхладителни напитки. Още по хубавото е, че през денлничните дни от 10 часа до 16 часа, почасовата игра за децата е безплатна, докато Вие консумирате в заведението с приятели. На място можете да се запознаете с видовете пакети и тематични партита, които се предлагат, да пийнете топъл чай и да се срещнете с усмихнатия екип на Клуб „Party Land“. Можете да ги намерите на бул. „Братя Бъкстон“ 33 или на тяхната страница тук.