Chefs, urban, Кухня
comment 1

В пикантния свят на Сандомакс с „Chilli Hills“

   В сърцето на Плана планина се намира една малка и много „гореща“ ферма, наречена „Chilli Hills Farm“. Създадена с много любов от Александър Кюркиев, или  Сандо Макс, както го наричат приятелите му. Сандо е легендарна фигура за българското скейт общество, Сандо готви фантастично, Сандо и „Chilli Hills Farm“ се превърнаха в основен фактор, носещ положителни емоции на любителите на лютото у нас. Той ще ни разкаже как от скейта се стигна до сковила, как се прави успешно собствено производство и какво му е коствало това.

Здравей, Сандо, коя е най-лютата чушка в света, коя е най-лютата българска чушка и коя е най-лютата чушка в „Chilli hills“?

Официално най-лютата чушка в света е „Каролина Рипър“, тя е хибрид, създаден от американеца Ед Къри и е получена при кръстосване на предишен шампион „Нага“ и червено „Хабанеро“. Тя е почти два пъти по-люта от предишния рекордьор. В България за съжаление няма култивиран сорт люта чушка с постоянна лютивост. Румънката е доста зла, но като цяло за лютоядяща нация се излагаме.


С нашия проект „Chilli Hills“ се опитваме да върнем наш сорт чушка, култивирана навън и с много добри характеристики, казва се „Българският морков“, защото по цвят и форма прилича на морков.


Вирее прекрасно в наши условия и има много интересна история. Естествено, в нашата ферма отглеждаме всички шампиони, включително и настоящия.

Разкажи как започна твоята любов към лютото? Имал ли си екстремни вкусови преживявания в началото?

В моето семейство винаги е имало люто на масата, но наскоро се присетих как с братовчед ми като бяхме деца, „гепихме“ пари от буркана на дядо ми на село, хванаха ни и наказанието бе да ядем люти чушки. Екстремни преживявания съм имал не толкова в началото, колкото когато започнах да се интересувам по-задълбочено и експериментирах с екстремно люти продукти. Още се върти едно мое клипче от Англия, където щях да умра, консумирайки 9 милиона сковила екстракт.

Как лютото се отразява на вкусовите ни рецептори, на тялото и на душата ни ?

Когато приемем лютото вещество капсицин, в устата си рецепторите ни подават сигнал за болка на мозъка. Той, от своя страна, отпуска веднага ендорфини, „хормони на щастието“, за да потуши болката. След малко се оказва, че лютото реално не е болка, а фалшив сигнал. Резултатът е, че получаваме бонус ендорфинова ръж да, лютото е пристрастяващо именно по тази причина. Лютите чушки са суперхрана поради концентрираното количество витамин С, А и бета каротин. Капсицинът разгражда ракови клетки, лекува артрит и има милиони други полезни ефекти. Лютото тонизира, прави ни щастливи и е стимулатор за душата.

Разкажи ни повече за теб. С какво си се занимавал, преди да създадеш „Chilli hills“?

Преди „Chilli Hills“ се занимавах с всичко, свързано със света на скейтборда. Имах фирма за скейт „Virus skateboards“, online портал за скейт „Skatebg.com“, онлайн магазин за скейт музика и улично изкуство „Cleckshop.com“, агенция за събитиен мениджмънт „Kool events“ и редица други проекти. И така 12 години.

Как се роди идеята за „Chilli Hills Farm“ и през какво преминахте, докато тя се превърна в реалност?

Стана естествено. Дълги години живях извън България и когато реших да се прибера, беше при едно условие да живея извън града. Купих голяма къща със земя и започнах да се занимавам леко със земеделие. Естествено люти чушки от цял свят бяха в началото на списъка. В един момент започнаха да дават много плод и започнах да експериментирам. Името „Chilli Hills“ си дойде също естествено, защото живеем в планината и всичко около нас е в люти чушки.

Очакваше ли такъв успех и защо?

Ами аз не знам дали сме успели, но засега живеем от този малък бизнес, все повече хора ни знаят и търсят нашите продукти. Естествено, бизнесът ни е много нишов и беше абсолютна лудост да инвестираме пари и време в подобно начинание, но мисля, че си заслужава. Когато човек влага цялото си време, любов, пари и натрупан опит в това, което прави, е нормално то да покаже резултати.

Как създавате рецептите за различните ви продукти и откъде черпите вдъхновение?

При създаване на рецепти и нови продукти, правим първо дълбок рисърч на пазара в цял свят и гледаме да създадем нещо, което не е правено. Това е трудно, но мисля, че вече имаме доста иновативни рецепти и продукти.


Вдъхновение черпим предимно от пътуванията си по света. В момента пиша интервюто в самолета, на път за фестивал на лютото в Брайтън, Англия. (смее се


Кой е продуктът, който най-често използваш в кухнята?

Трудно е да кажа, имам толкова много подправки, сосове и лютивини, че направо не знам къде да ги държа. Често използвам червен пипер, люта сол и люти пасти.

Знаем, че си част от първия стрийт гурме фестивал в България – „StrEAT Fest“, организатор на който са Бакхус. Ще ни разкриеш ли какво си ни подготвил?

Напоследък, като готвим улична храна, доста експериментираме с такоси. Харесва ми, защото не се набляга на хляба, а на съдържанието и сосчетата.

Мислиш ли, че трябва да се правят по-често такива събития и защо?

Задължително, има огромна нужда от качествена храна в леснодостъпни условия. Храната е в основата на щастието.

Сподели ни три задължителни съставки за идеалните пилешки крилца.

Качествено пиле, хубава марината и „Chilli Hills Hot sauce“ на фурна, не на скара.

Какво те кара да се усмихваш?

Дъщеря ни Ханна, която е на 5 месеца. Събужда се с усмивка и Слънцето изгрява рязко.

Повече за Sofia StrEAT Fest можеш да видиш тук

Автор: Мариана Станчева

Снимки: Личен архив

 

1 Comment

  1. Георги Георгиев says

    Eндорфинов rush е имал предвид човекът вероятно, не „ендорфинова ръж“ 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *