urban, Артисти, Изкуство
Leave a comment

Човекът, който си говори на „ти“ с изкуството – Стефан А. Щерев

   Стефан А. Щерев е абсолютно попадение! Той е изключително забавен, харизматичен и креативен артист. Освен съорганизатор на „Нощ на театрите“, той е и организатор на фестивала за съвременен танц и пърформанс Antistatic, но се занимава и с още купища неща. Какво ни разказа за усмивките, как жонглира с хилядите си идеи и къде намира Любовта? Разбери сега от самия Стефан.

Здравей, Стефане! Какво те усмихна днес?

Ето, с поздрава се замислих върху самата дума “здравей”, точно обратното на “болней”. Страхотен език имаме. “Живей, Стефане” също подхожда. Но на въпроса: усмихването е цял комплекс от емоции, възприятия и усещания, които лесно се активират в широка усмивка, когато някой яде толкова сладко, че ти се иска веднага да го отхапеш, например, или когато някое дете те погледне с “онзи” поглед.


Мен днес ме усмихна една баба, която ме гони, за да ми подаде изпадналите от джоба стотинки. Подаде ми ги, една такава запъхтяна: “Абе младеж, вие в училище не си ли пазите стотинките?” Поисках направо да я разцелувам.


Как би се определил само с 3 думи?

Никога, доволен, Стефан.

Пусни ни да се разходим в един твой ден…

Ако е ЛЯТО, ставам в 6, правя дихателни упражнения и НЕ пия кафе, преглеждам задачите и ако нямам, се успокоявам, че идва ЕСЕН, ставам в 8, пия кафе и мърморя на себе си как искам да идва ЗИМАТА, за да мога да пия чай и да се отдам на занимания и работа, докато дойде ПРОЛЕТТА, когато всичко и всички съзнават, че общуването с думи е просто някаква излишна подробност.

Разкажи ни повече за „Нощ на театрите“.

Тази година ще е пета юбилейна (иска ми се да я съчетая с някоя героична Симфония) и за пръв път двойна – на 4 и 5 ноември в 13 града в България с над 200 специални събития – представления, срещи, дискусии, премиери, форматни събития. Очертава се да търсим повече от 24 часа в денонощието, защото няма да можем да посетим всичко. Имаме всички подробности в сайта ни theatresnight.org, но и обновена и свежа мобилна апликация (iOS i Android), която предлага още повече изживяване за всички зрители.

С какво още се занимаваш в момента?

С нищо. Безработен съм. (Ако приемем, че “момент” е стара английска мярка за време равна на около 90 секунди)

Разбрахме, че създаваш лампи, сподели ни повече.

Правя тези “обекти за светлина и съзерцание” само за да изпълня със смисъл поговорката “залудо работи, залудо не стой”.

Кои са любимите ти места в София?

Битакът, кварталът под операта, малко от Шишман, линията на влака в Захарна фабрика, уличките в Слатина и Редута, две улици в Лозенец. Правя класация на най-добрите места за шкембе-чорба в града. И за най-доброто Блъди Мери. Събирам мнения. Пишете ми с предложения във Фейсбук. @shtereff

Кое те изкушава?

Всяка усмивка ме изкушава да отвърна. Белият хляб също.

Къде намираш Любовта?

Във всяка лудост, която някой прави заради мен, и заради която си струва да забравиш дори как се казваш за минута.

Автор: Цветана Бонева

Фотограф: Велислава Каймаканова, Виктор Чучков и Личен архив 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *