Артисти
Leave a comment

Десислава Бакърджиева

   Червенокоса или руса. С усмивка или сериозна. Секретар или доктор. Което и лице да Ви покажем, все ще я харесате. Познавате я много добре, а през последните години я гледаме на екрана като д-р Лора Хинова в сериала „Откраднат живот“. Ние сме изключително очаровани и благодарни, че тя ни отдели от времето си, за да ни разкаже за себе си. Ето и какво ни сподели Деси Бакърджиева

Здравей, Деси. Кое е първото нещо, за което се сещаш, когато чуеш думата гаф?

Много интересно защо започваме интервюто така? Гаф?! Не го пожелавам на никого.

Коя беше първата ти роля, която ти даде самочувствие на актриса?

О, не знам. Мисля, че имам още много хляб да изям, за да претендирам за успяла жена. Старая се, работя, боря се с трудностите и перипетиите. Това е реалността. Винаги си поставям нови цели, когато постигна нещо. Не мога точно да ти отговоря какво искам, защото е нещо съкровено, имам още много да се уча, за да стигна до нужното ниво. За мен всеки човек е уникален и трябва да се стреми към съвършенство, да бъде личност. Радвам се, че в България има много стойностни хора, изключително талантливи и прогресиращи личности. Всяко развиващо се общество има нужда от лидери и примери за подражание. Никога не съм се смятала за красива. Не се харесвам особено, но се уважавам. За мен по- важно е какви дела ще оставя след себе си и вътрешната красота да я запазя за по-дълго време. Предпочитам хората да оценяват дали съм успяла, или не. Не е редно човек да се самоизтъква. А звездите. Те са красиви и са на небето!

Участвала си в много филми, сериали и театрални постановки. Някои те помнят от „Стъклен дом“ , но други се влюбиха в ролята ти на д-р Лора Хинова в „Откраднат живот“. Това ли е най-трудната ти роля?

Харесвам всяка роля, която е трябвало да изиграя, изживявала съм истински емоциите, плакала съм и съм се смяла с героините си… Всяка е била предизвикателство по един или друг начин, защото досега съм имала шанса да играя различни от мен персонажи. Много ми се иска да играя роли с послание. Обичам професията, защото ми дава възможност да бъда психолог, да изследвам характери, да се стремя към доброто. Във всеки образ може да оставиш своята следа и послание, да помогнеш на някой в беда да погледне отстрани на себе си и да вземе правилното решение, за да спасиш този човек, но най-вече себе си, семейството, душата си. Трудности винаги има. Ролята на доктор ме провокира да бъда по-взискателна, задълбочена в изследването на поведението ѝ, повтарям многократно термините. Не съм искала да се поставям в някаква рамка или да се самоопределям, същото е с това какво не бих направила заради нещо, което обичам. Всичко зависи от правилната мотивация, ясните и добре подбрани аргументи и смисъла на крайния резултат. Това да си професионалист в нашата гилдия, в съвремието ни е истинско предизвикателство, защото трябва бързо и ефектно да се приспособяваш към дадените обстоятелства, да запазиш хладнокръвие при трудностите и да вложиш любовта си, за да постигнеш максималното. Не знам какво бих направила за ролята, или какво не бих. Това е колективно изкуство и винаги може да бъде постигнат консенсус… Според мен един актьор трябва да е универсален, да е мобилен и бързо да се приспособява, за да отговаря на съвременното светоусещане, изискванията, търсенията.

Търсила ли си съвети от специалисти или от учебници, за да се превъплътиш напълно в ролята си?

При някои термини е задължително да се консултираме с професионалист. Наскоро ми се наложи да погледна учебника по съдова хирургия на професор Захариев заради операция, която трябваше да разиграем. На героинята ми ѝ се налага да обяснява нагледно конкретен случай и исках да съм достоверна. Все пак има специалисти, които също гледат сериала.

Героинята ти е изключително състрадателна, обича да помага на другите, но самата тя не може да забременее. Какво означаваше за теб да изиграеш тази роля, знаейки, че има много жени, които се борят ежедневно с този проблем?

Всичко, което изброи, ми харесва в тази героиня. Да, добрите примери са малко, а хората имат нужда от тях. Жените в детеродна възраст трябва да имат надежда и да мислят положително. Лора има послание, че винаги има надежда и начин да станеш родител, майка. За мен това е изключително важно, защото най-красивото нещо в живота ни са децата. Доктор Лора Хинова намира своето решение чрез сурогатна майка. Не за всички това е правилният избор, осиновяването също е прекрасно решение и благородна постъпка за мен.

Мислиш ли, че сурогатното майчинство е решение на проблема?

Има много съдби и различни хора, но не е ли по-важно детето да има двама обичащи го и грижещи се добре за него родители? Сурогатното майчинство още не е легализирано в България. Не мога да взема отношение по правни въпроси.

Ти си вечно усмихната, какво ти помага да запазиш усмивката?

Усмивката ни прави по-добри и по-продуктивни. Честното и директно, в смисъл – дипломатично отношение, може само да ни помогне. Невинаги нахалството е градивно и полезно. Според мен е много важна положителната нагласа и правилната стратегия за реализиране на плановете и целите. Емоционална съм, старая се да бъда добър човек. В последно време плача, когато гледам хубав филм или чета интересна книга. Иска ми се да има повече положителни и усмихнати хора, да има повече ред и равноправие, и знам, че голяма част от това зависи от нас. В други държави хората отстояват правата си, борят се за тях всячески. Тук още не е така. Усмихвам се, защото има хиляди прекрасни неща в живота ни, които могат да ни направят щастливи. Трябва да ги оценяваме на мига, а не, когато безвъзвратно са изчезнали.

Казват, че си много работлива и отговорна. Случвало ли ти се е да искаш да се откажеш за момент, защото ти е дошло до гуша от всичко?

Не, аз съм работохоличка. Три дни почивка за мен са като цяла вечност.

Кое е любимото ти място за отдих?

Обожавам морето, създава ми прекрасни усещания и имам много хубави спомени от лятото. Кой ги няма?! Обичам да пътувам, разбира се, да не е свързано с работен ангажимент, така си почивам. Има голяма вероятност да не успея да пътувам извън нашата държава скоро, но… и това ще стане. Причините са финансови и организационни, това е ситуация. Моята лятна почивка асоциирам с морето и плажа, разходки сред природата, приятните мигове със семейството ми.

Какво ти предстои в новия сезон на „Откраднат живот“?

Гледайте и ще разберете! 😉

А в личен план?.

Ангажирана съм във всичките тези дни, до лятната ваканция, разграфени по часове, и това може да накара хората около мен да си тръгнат от живота ми. Много пъти съм разочарована и много пъти са ме предавали, но това не е толкова важно. В личен план – нищо интересно.

Мечтаеш ли? Ако да, то за какво?

Мечтите ми са много съкровени, има хиляди прекрасни неща в живота ни, които могат да ни направят щастливи. Трябва да ги оценяваме на мига, а не, когато безвъзвратно са изчезнали. Малко са професиите като нашата. Казвам ти го в смисъл, че е необходимо разбиране, толерантност, доверие.

Детето в теб оживява, когато…?

Когато има деца около мен, когато мога да направя някоя пакост и когато наблизо има сладолед. Аз съм емоционален човек. Всяко едно нещо ме вълнувало един или друг начин, всяко едно нещо може да ме нарани, но се старая да запазвам самообладание, да не го показвам. Но не смятам, че това ме прави наивна и се държа детински. По-точно, не искам детето в мен да изчезне, не искам да бъда унищожена от безскрупулното ни и материално съвремие. Често ме нараняват, не го показвам. Мога да се натъжа или обидя на някого, но бързо ми минава. Бързо го забравям или го осмислям така, че ако е някакъв урок, да не се повтаря грешката, ако е била наистина грешка, защото има други по-важни неща в живота като здравето.

Любимата ти фраза е…?

Постигай върха, но не забравяй откъде си тръгнал, през какво си преминал и с кого си извървял пътя си. Не се възгордявай!

Автор: Мариана Станчева

Снимки: Соня Тракийска

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *