Артисти
Leave a comment

DIA – интересна, впечатляваща, амбициозна и… крайно щура

   Коя е тя? Някои от Вас я познават като Димана Мирчева, други я знаят като човека, вкарал етномузиката в България, а ние Ви я представяме катоDIA. Много амбициозна, впечатляваща и с интересна душевност, ни иска да Ви я покажем.

Здравей! Опиши се с три думи.
Живот в крайност. Няма да казвам три различни думи. Мисля, че тези три ме описват най-добре. Обичам животът ми да е в крайности – крайно щастлива, крайно щура, крайно… влюбена, например. Крайността краси душевността, защото в опитите си да стигнеш до нея, се докосваш до най-различни места, хора и дейности.

Откога се занимаваш с музика?
Бях много, много малка. Занимавала съм се с музика още преди да имам някакви спомени за това. Наскоро попаднах на клипчета и снимки как съм свирила на пиано и какви усилия съм полагала още от ранна детска възраст, което е много хубаво. Отдадеността към музиката ме научи и продължава да ме учи на дисциплина и отговорност не само към себе си, но и към другите, които се трудят и творят.

Знаем, че ти си „виновничката“ за вкарване на етномузиката в клубовете. Разкажи ни как започна всичко и какво те накара да виждаш музиката по този начин?
Спомням си още преди „Егея“… Слушах нонстоп електронна музика и учех народно пеене в музикалното училище в същото време. Исках да обединя тези два мои любими стила и така, чрез сън, който ми се прииска да е истина, аз и ANP Music Production създадохме първата песен. Тя буквално беше като „гръм от ясно небе“ на музикалната сцена и може би и затова влезе в дискотеките. Хората я слушаха непрестанно – звучеше в супермаркета, мола, фитнеса, от коли на улицата… Наистина беше страхотно и благодаря, че и следващите песни се приеха по същия начин. Хубаво е, когато превръщаш нещо автентично в нещо съвсем различно и ново. Има магия, която ме поддържа такава, каквато съм – жива и вдъхновена.

Разкажи ни за новото си парче. Направила си нещо различно и си добавила думи и от себе си.
Старая се всяка една песен да е различна от предходните. Искам във всеки един проект да добавям нещо ново. Така стана и с „Девойко“. В нея, освен песента „Девойко, мари хубава“, съм добавила и част от мен, част, която все едно девойката пее на момъка. Стана като диалог… интимен и откровен, а също и докосващ.
А в клипа… бягам от истинската любов, но накрая тя ме настига и се вселява в мен. То така си е и в истинския живот…

Влюбена ли си?
Безкрайно съм влюбена във всичко хубаво, което ми се случва в живота. И освен влюбена, съм страшно благодарна. Когато вървиш  ръка за ръка с хубавите моменти в живота си и не ги оставяш да те подминат, тогава се чувстваш истински окрилен. 🙂

Вдъхновение намираш в…?                                                      
Всеки мил жест от хората. Когато харесваш нещо в някого, е прекрасно да му го кажеш. И това наистина вдъхновява и окрилява. Така че, ако искате да кажете нещо мило на някого, давайте смело! Вдъхновение ще има и за двете страни. 🙂

Как би се описала като артист?
Много се надявам да съм един отличаващ се изпълнител. Такъв, който хората наистина ще запомнят с песните му. Искам да бъда артист, оставящ следа… трайна следа. И когато след 20 години някой чуе „Егея“, „Девойко“ или която и да е друга моя песен, да я запее и да си спомни как се е чувствал първия път, в който я е чул. Фолклорът наистина вълнува и може би повечето хора, чули музиката ми, наистина се чувстват развълнувани. Надявам се да е така.

Какви са целите ти?
Специално в музиката, целите ми са тя да достигне по правилния начин до хората, да ги докосне и да се припознаят в нея. Да пеят. Да крещят. Да плачат. Каквото искат те, но да е искрено, колкото е истинска и „чиста“ народната музика.

Какво ново предстои?
Правим спектакъл и ново шоу. Правя и нов проект. Не искам да издавам повече засега, нека бъде мистично…

Къде и кога можем да те слушаме?
В страниците в социалните мрежи публикувам информация за събития, в които участвам. Ще се радвам и всички мои фенове да ми пишат там. Отговарям на всеки, а и обратната връзка с почитателите ми наистина ме прави много щастлива.

Автор: Мариана Станчева

Снимки: Личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *