urban, Артисти, Изкуство
Leave a comment

Димо Стоянов, или просто Димо от P.I.F.  

   Сигурни сме, че сте чували за харизматичния Димо от P.I.F., който е изпял едни от най-хубавите български песни – тези, които слушахме по телевизия ММ, тези, които създадоха новата музикална сцена у нас. В този ред на мисли, той е истински откривател, защото заедно с момчетата от P.I.F. откриват без проблем красивото навсякъде. Срещаме се с Димо в един студен зимен ден на едно от любимите ни места в града. Той вече ни очаква, монохромен и усмихнат зад своите тъмни очила, а ние нямаме търпение да го разпитаме за музиката, за живота и за новия концерт на 8 декември… 

Здравей, Димо. Как би се описал с 3 думи?

Красив, рус, с  хипнотизиращи сини очи.

Кое те усмихна днес?

Има един малък човек, който безотказно ми действа смехотворно и ме прави още по-добър, и това е дъщеря ми Ая. Всяка сутрин идва да ме гушне. Скача върху мен и ме гушка, независимо дали съм буден, спя, или си чета нещо. Без да пита. Просто скача и завладява.

Коя е най-запомнящата се случка с групата, която имаш?

Преживели сме какви ли не абсурди и ситуации, в които се убеждаваш, че животът е най-добрият сценарист. И всеки път като изпаднем в подобен трагикомичен филм, си казваме: „Пичове, запомнете го това, следващия път като ни питат, да разказваме“. И го забравяме на мига. Сещам се обаче за един момент още в края на 90-те, трябваше да свирим в бар на плажа във Варна. Импровизираната сцена беше оградена с метална конструкция. В ония времена с тоя дефицит на тока беше страшно, някъде стана късо съединение, китарата на Иван влезе в контакт с метала и буквално се завари за стълба отстрани. Тъкмо я беше оставил за няколко секунди, истинско чудо е, че не му гръмна в ръцете.

 P.I.F. ще представят на феновете си истинско визуално шоу на концерта си в клуб Mixtape 5 на 8 декември, разкажи ни повече…

 Цялата идея тръгна от един трибют на Depeche Mode, където се научихме да свирим с бекинг тракове. Паралелно с това отзад вървяха видеоимпресии, които вкарваха хората в определено емоционално състояние и подсилваха посланията в текста. Замислихме се, че имаме целия този ресурс, а не го използваме за нашата музика. Но да разкодирам що е то „бекинг тракове“ и ползата от тях – ами, благодарение на тях парчетата ще звучат по-близо до студийния си вариант, по-пълно и завършено, с допълнения в аранжиментите като по-мощни синтезатори, ефекти, класически оркестрации. Някои от песните ни са записвани преди 18 години, а по това време синтовете, които имаме сега, са били по-близо до сферата на фантастиката, отколкото до реална изработка.

Към всяко от парчетата ни ще има тематична мултимедия, а в паузите ще има интродукции, монолози, лек театрален елемент…Ще изсвирим за пръв път на живо новия ни сингъл „Приятел“, който в основата си тръгна като тема за едно детско представление на Старозагорския театър. Аз пиша страшно много музика за театър и с момчетата от групата често се събираме да прослушаме материала и да видим дали не може да си харесаме нещо за P.I.F. Така се случи и с „Приятел“, барабаниста ни Марто каза „Това мога да го слушам 100 пъти, я пусни пак“ и доразвихме мелодията до песен. Всеки, закупил билет за концерта на 8-ми декември, ще получи парчето като подарък и под формата на картонче с QR код, с които ще може да го свали.

 Над какво ще работите през идните месеци?

Със семейството ми подготвяме пътуването си до Тайланд. Иначе с бандата тръгваме на традиционното си коледно турне из страната. Ще пренесем и визуалното шоу там, където залата го позволява.

Каква е твоята приказка?

Различна е всяка вечер. Но започва по един и същи начин – Ая ме посреща със скок и репликата: „Какво ми носиш, тате?“. Следва задължителният уточняващ въпрос: „Ама нещо сладко ли е?“ (смее се). Гледам много да не давам картбланш на лакомствата, но като всеки родител, който иска детето му да е щастливо, избирам по-малкото зло и започвам с преговори отдалече, като: «Първо ще вечеряш, нали, и после вадим шоколада?“.

*Благодарим на любимците ни от клуб Switch за възможността за снимки. 

Автор и фотограф: Цветана Бонева

 

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *