Градски Истории
Leave a comment

Гладиатори в града, или Борис Бегъмов и Данаил Цонков от Gladiators on Bikes

В нашите „Градски истории“ никога не е било по-интересно, защото на гости са ни двама мъже, които имат да разкажат наистина много! Борис Бегъмов е създател на харизматичния проект „Дунав Ултра“, а заедно с неговия партньор Данаил Цонков се превръщат в истински „Gladiators on Bikes“ и бързо палят сърцата на хората с вдъхновяващата си мисия. Срещата ни с тях беше извън града, във фамозна работилница за реставриране на стари автомобили, която разказва истински истории. Боби и Дани ни заведоха в сърцето на привидния хаос – свят, сякаш излязъл изпод фантазията на Артър Милър – там, където сред захвърлените детайли и ламарини се спотайват истински бижута от метал. И въпреки че „Гладиатори на колела“ е проект за една невероятна 530-километрова надпревара с велосипеди, асоциацията с Лудия Макс е толкова неминуема, колкото и фактът, че за да постигнеш впечатляващ ефект, понякога си струва просто да разбиеш с глава няколко стени, без да позволяваш на нищо да те разсейва от целта.

Какво ни разказаха за своя проект „Гладиатори на колела“, 530-километрова екстремна надпревара с велосипеди по Дунав – Борис и Данаил, можете да разберете от самите тях.

Здравейте, момчета, разкажете ми малко повече за самото начало. От колко време се познавате и кое ви събра?

Борис: През годините и независимо един от друг, с Дани сме се занимавали с дейности около така наречения музикален бизнес – това ни е срещало в някой офис, бекстейдж, или VIP зона. После в някакъв момент и двамата сме се откъснали от тази сфера и позагубихме връзка. В един момент научих, че Данаил е следил отблизо развитието на „Дунав Ултра“ и старото ни познанство постепенно започна да се превръща в ново и по-близко другарство. С Дани ни обединява вярата, че страната ни предлага достатъчно възможности за създаване на качествени продукти с марка „Произведено в България“.

Данаил: С Боби се познаваме повече от 10 години покрай работата ни по различни музикални проекти – тогава аз бях търговски директор на „Тангра Мега Рок“, а той управляваше „Тикетстрийм България“. По-късно работехме за други компании, но все така, и двамата се занимавахме с маркетинг. Боби вече се беше запалил по колоезденето и дори веднъж успяхме да покараме заедно на Витоша. След това той направи трите кампании „Дунав Ултра“, които аз следях с голям интерес.

Решението да разработваме съвместни проекти, свързани с приключенски туризъм и здравословен начин на живот, постепенно еволюира в конкретна форма през миналата година. София някак си ни беше отесняла и на двамата и търсехме по-широко поле за изява. Широко – поне колкото Дунава. 🙂

Кои са Боби и Дани?

Борис: Представяйки себе си в две изречения и без да доскучая – бих опитал с това, че вече дълги години отдавам времето си на проекти, които имат възможност и потенциал да използват креативността, упоритостта и волята на човешкия дух, комбинирайки ги с познанието, иновативността и прогреса, който въплъщават модерните комуникации. Ако не трябва да звуча чак толкова абстрактно и трябва да браузна с няколко клика назад през годините, бих заложил на това, че съм бил главен готвач, организатор на концерти, шеф на медии, собственик на технологична компания и атлет на скромно любителско ниво.

Данаил: Приключенец по душа, на моменти дори авантюрист. Баща на две прекрасни деца. Опитвам се да запазя перфектния баланс между работата и удоволствието – досега в повечето случаи съм успявал. Обичам да прекарвам повече време сред природата – действа зареждащо.

Как се роди идеята за „Gladiators on bikes“?

Борис: GOB дойде естествено след поредицата спортни предизвикателства, които правим по веломаршрута „Дунав Ултра“ (напр. изминаване на 682 км за 44 часа с велосипед само с една предавка, бел. ред). Невероятната история, съпътстваща поречието на река Дунав и фактът, че на днешните места около с. Гиген, гр. Свищов, гр. Русе или гр. Силистра в продължение на стотици години са били разположени няколко елитни римски легиона, ни вдъхнови за идеята да комбинираме спортните предизвикателства с тази толкова интересна част от историята на Долнодунавския регион. В този смисъл GOB надхвърли всички наши и не само наши очаквания, защото се получи продукт, който мога да кажа смело, се нареди сред най-колоритните събития, правени през 2017 година в България.

Данаил: Най-голямото предизвикателство за нас беше да превърнем икономически най-изостаналата част от България в тема номер едно поне за няколко дни. Съдейки по широкия медиен отзвук, мисля, че успяхме. За много от хората в десетките села и градове, през които минаха „гладиаторите“, това беше събитието на годината.

Чувствате ли се като съвременни гладиатори?

Борис: Символиката е толкова по-близо, колкото по-далеч отива фантазията, в този смисъл лично аз се чувствам ентусиазиран и пълен с позитивен емоционален заряд тогава, когато животът ми е наситен с предизвикателства и рискове. По някакъв перверзен начин обичам да си саморазрушавам зоната на комфорт. Харесва ми идеята да се движа по острието на бръснача, бидейки с пълното съзнание, че оттам се пада лесно, при което остават дълбоки белези.

Данаил: За да оцелее, съвременният човек трябва да може да излезе от всяка ситуация, независимо какво му сервира съдбата. За целта може да избира между различни подръчни средства или оръжия, ако щете – от мотика, до лаптоп. В този смисъл, да – чувствам се като съвременен гладиатор.

Споделете ни малко повече за себе си в личен план.

Борис: Винаги съм предпочитал личните неща да останат наистина… лични.

Данаил: Някой ден може би ще прочетете лични неща за мен – ако стана богат и известен, жълтата преса ще се погрижи.

Кое ви вдъхновява?

Борис: Добре свършената работа, без значение за какво става въпрос. Независимо дали си обущар, лекар или програмист – добре свършена работа означава само едно – че имаш воля, дисциплина и уважение както към околните, така и към себе си. Вдъхновявам се от добре свършената работа на всяко ниво.

Данаил: Вдъхновява ме красотата във всичките ù измерения. Вдъхновяват ме човешките постижения, които надскачат всякакви граници – независимо дали в изкуството, науката или спорта.

Какво ви усмихна днес?

Борис: Едва ли пъстроцветна пеперуда, или цъфнал минзухар ще ме накарат да запиша широка усмивка, но нерядко са ми казвали, че имам прилично добро чувство за хумор.

Данаил: Едно момченце, което седеше с букет жълти хризантеми на пейка в подлеза на метрото.

 

Знам, че ви предстоят още много вълнуващи и интересни неща, разкажете ни повече за това, което ще се случи занапред.

Борис: Предстои да издадем и разпространим в чужбина списание, посветено на „Гладиатори на колела 2017“ –  то ще даде окончателно завършен вид на нашия продукт. При добро стечение на обстоятелствата, но най-вече, когато сме достатъчно готови – отново ще дадем зелена светлина и ще съберем нашите „Гладиатори на колела“. На този етап, а и по принцип, не желаем да правим нищо задължително и на всяка цена. Следващо издание на това събитие ще дойде в момент, когато ще можем да го направим още по-впечатляващо и още по-зрелищно.

Автор и Фотограф: Цветана Бонева 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *