food, Кухня
Leave a comment

Джиджи и най-вкусният фестивал в града – Sofia strEAT Fest 2018

Като смели гастрономи, които не признават граници в удоволствието от храната, за втора година сме медийни партньори на най-вкусния фестивал в историята на града – Sofia strEAT Fest, организиран от нашите приятели – БАКХУС. Днес си говорим с лъчезарната създателка на събитието – Джиджи Лагадинова, която ни разказва малко повече за идеята, а и ни прошепва и за някои от изненадите, които ни очакват на 9 и 10 юни на Женския пазар…

 

Здравей, Джиджи! Разкажи ни малко повече за себе си…

Ами аз от малка съм си Джиджи. Едно от най-умните неща, които съм направила в живота си, е да започна работа в рекламна агенция още докато бях в гимназията. Смятам, че все още това е индустрията, в която можеш да срещнеш най-интересните колеги, да се научиш да намираш лесни решения на сложни задачи и да не забравяш, че животът трябва да е преди всичко забавен, пълен със самоирония, без строги правила, и че добрите идеи си струват.
Иначе се занимавам с „Бакхус“ почти от 2 години и е много интересно. Срещнах толкова нови хора, разбрах неща, за които преди не си бях давала сметка, и ми харесва, че се включвам точно в момент, в който ХоРеКа бизнесът се развива с по-силни темпове. Сферата е много предизвикателна, но хората наистина са „гладни“ за събития, свързани с храна и напитки, и това ме мотивира.

Имам две прекрасни деца, които ме заземяват, когато отлетя по-далеч, живея основно в района на улица „Шишман“, обичам да се забавлявам, говоря си с всички без резерви и съм сякаш добър човек.

Как се роди идеята за Sofia strEAT Fest?

Според мен идеята се е раждала много пъти в главите на различни хора. Миналата година, когато започнахме да организираме фестивала, през един ден ни се обаждаха хора, които имат идея за стрийт фууд фестивал или пък друга подобна, но истината е, че логистиката и организацията на подобно събитие са повече от титанични и трудно може да се справиш без утъпкана пътека, подкрепата на голям екип, медии, партньори, подизпълнители и най-вече – на общинските институции.

Лично при мен се появи още преди да започна да работя за „Бакхус“, когато посетих за първи път Borough Мarket в Лондон. В тази година пазарът се случваше само в събота и целия ден „плакнеш“ очи, ядеш най-разнообразни храни, приготвени на място, пиеш греяно вино, бири и лимонади, френски сирена, които ти мажат на филийка, паея, бургери, шоколади, хлябове, меса, риби и какво ли още не. Беше страхотно преживяване. Зад всеки щанд стоят самите собственици на бизнеса и те посрещат ей така – по най-естествения и приятелски начин, и ти разказват всичко от първо лице. Връзката между клиента, собственика и продукта се издига на едно съвсем друго ниво.
Такива пазари има навсякъде по света, но тук липсват. Имаме страхотни пазарчета като локация, обаче са много скучни, нищо интересно не се случва. Да, можеш да си купиш базови продукти, но не можеш да спреш, за да хапнеш нещо на крак, така наречения street food, да опиташ някой иновативен продукт и да не поставяш под съменение качеството. В последните години си имаме, слава богу, и фермерски пазари, които са супер, но отново липсва цялостната атмофера и общата визия. Липсва ни „опаковката“ на пазара като преживяване.

И така, по случайност или не, получих предложение да се захвана с „Бакхус“ и сякаш някъде във Вселената две звезди се срещнаха и се оказа идеална възможност да реализираме идеята Бакхус StrEAT Fest. Името означава „ядеш на улицата“ и е фест, защото все още се случва само в определени дати от годината.

Какво те подтикна към реализация на събитието в градска среда? Защо Женският пазар?

Като за първа година, идеята за фестивала се стори прекалено екстремна на много хора. За щастие намерихме съмишленик в лицето на настоящия директор и екипа на „Пазари Възраждане“. Женският пазар е най-старият, най-голям и най-централен пазар в София, но за съжаление районът е „облечен“ в предразсъдъци и различни проблеми. Въпреки всичко за нас това е топ мулти-култи място и сме там често, както и нашите приятели. Решихме да провокираме и останалата част от градската публика да дадат шанс на Женския пазар и да го видят в нова светлина. След първото издание на StrEAT Fest започнахме да получаваме обаждания и предложения за сътрудничество и от други пазари.

Това само дава знак, че сме в правилната посока и че всички страни са готови да направят необходимите стъпки, за да се развива тази сцена в България. Ще продължаваме да моделираме формата в тази посока.

Какво ни очаква по време на това издание на събитието?

Музика, много ядене и много пиене. Тази година фестивалът ще се случва в рамките на два дни – 9 и 10 юни, и на двойно по-голяма площ – от ул. „Св. св. Кирил и Методий“, до ул. „Цар Симеон“. Ще представим подбрана селекция от 70 изложители, които да предлагат разнообразие от продукти.

Най-вкусната част са 15 ресторанта с международна и авторска кухня, които ще готвят на място. Може да прочетете менютата им в сайта streatfest.bg, наистина си заслужава да се опитат, защото тотално променят идеята за „уличната храна“ у нас.

Планирали сме така събитието, че всеки, който дойде, да има какво да прави – от закуска, до вечеря. Брънч, детски игри, крафт бири, сладоледи, обяд, дегустация на български вина, продукти за вкъщи, коктейли, игри, вечеря, парти, приятели, и още…

На 9 юни от 11,00 до 17,00 часа ще свирят десет музиканти от Angel’s Gypsy Orchestra, а на 10 юни – в същия диапазон, ще се появява и специално сформиран суинг септет, начело с Вили Стоянов – тромбон. Заслужава си.

Ти самата готвиш ли?

Обичам да готвя, но основно ям. Вкъщи има няколко деца, които си падат по доста банални ястия и в повечето случаи ядем навън, но когато сме с приятели или имам повече свободно време, се превръщам в истински готвач.

Коя е любимата ти кухня?

Азиатската. Абсолютен фаворит.

Пожелай ни нещо!

Не спирайте да откривате истинските Лица на града и да ги представяте пред все по-широка публика. Хората, които останаха да живеят в България и да творят с ентусиазъм, енергия и добри идеи, стават все по-малко, а пък децата имат нужда от добри примери.

Автор: Цветана Бонева

Снимки: Личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *