urban, Здраве и красота
Leave a comment

Как да се справим със стреса през лятото

Лятото в офиса не е предпочитана реалност от никого. Ако и ти като нас си мечтаеш за лазурни плажове и коктейли на плажа, докато работиш под офисния климатик, този материал е за теб. Знаем колко може да е стресиращо градското ежедневие в горещите месеци. За това събрахме за теб 3 стратегии за справяне със стреса през лятото.

  1. Дишай

Не се шегуваме. Дишането наистина може да промени състоянието на физическото и емоционалното ти тяло. Чрез правилно дишане можеш да се сгрееш, когато ти е студено, да подпомогнеш съня след дълъг ден и разбира се, да се охладиш. В йога казваме, че вътрешният огън агни се разпалва не само когато навън е горещо. Той се активира и когато някой ни ядоса или когато сме в стресова ситуация. За да регулираш горещите вълни и да успокоиш емоциите, можеш да използваш тази техника.

Отпусни устните и остави двете части на челюстта разположени една върху друга без напрежение. Леко разтвори устни, така че да се видят зъбите. Вдишай през процепите на зъбите. Затвори устата и издишай нормлано през носа. Повтори няколко пъти. Ще усетиш как с вдишването устната кухина се изпълва с охладен въздух, който се разлива по целия череп и надолу по тялото.

  1. Използвай топлината в своя полза

Имаш нужда да се погрижиш за тялото си, да влезеш във форма и да се пораздвижиш? Кога, ако не сега? Лятото е перфектният момент да започнеш нов спорт или активно занимание. Дългите дни ти предоставят чудесна възможност да станеш по-рано или да останеш в близкия парк до късно и да потичаш. Още един бонус на лятото е, че на груповите практики обикновено присъстват по-малко хора. Това означава, че водещите ще имат повече възможност да ти обърнат индивидуално внимание.

Активните, силови, загряващи йога практики са перфектни за ранните летни сутрини. Така си гарантираш добър тонус и ясен фокус през целия ден. Вечер залагай на охлаждащи и отпускащи часове, които ще те пренесат в света на сънищата без проблем.

  1. Погледни голямата картина

Когато имаме проблем, ни е трудно да погледнем на него обективно. Независимо дали е натоварен работен график, семейно неразбирателство или просто тъгуваш за морето, когато си участник в определена ситуация, емоциите ти се активират и това ти пречи да оцениш ясно случващото се. Понякога е хубаво да се откъснеш от активното ежедневие и да си вземеш кратка почивка. За целта в йога развиваме т.нар. Вътрешен Наблюдател. Това е онази част от нас, която стои на дистанция и гледа как се развива определена ситуация, как ние участваме в нея и как реагираме. Понякога имаме нужда от помощ, за да се свържем с този аспект от личността си.

За да се свържеш с Вътрешния Наблюдател, можеш да отидеш сред природата и да се насладиш на сянката на голямо дърво. Ако имаш нужда да си спомниш колко малки и незначителни са човешките ни проблеми, отиди на тераста на висока сграда и погледай града под теб. От тази височина можеш да оцениш истински ситуацията и да си спомниш, че нищо не е толкова фатално, колкото изглежда.

Това лято открихме перфектното място, на което можеш да съчетаеш грижата за своя вътрешен мир и да изваеш мечтаната фигурата – център Мандала създаде инициативата „Сезонът на балкона – случки на шестото небе“. ( и дори само заради името ни се прииска да отидем 🙂 )  Гледката от терасата по залез слънце наистина си заслужава, а всяка делнична вечер от 20:15 (в сряда от 20:30) можеш да се насладиш на едночасова йога практика под открито небе високо над проблемите и шума на града. Пълният график на събитията можеш да следиш в официалния им сайт. И не забравяй да се запишеш предварително на посочения телефон, защото местата са ограничени.

Автор: Мон Димитрова

Снимки: Личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *