Здраве и красота
Leave a comment

Лицата на Женствеността

Живеем във времена, когато жените имаме невероятна палитра от възможности да се развиваме и израстваме. Можем да изграждаме собствени бизнеси, да имаме деца, да пътуваме по света и да работим дистанционно. Можем да носим дънки и кецове през деня и къса рокля с високи токове същата вечер. Можем да избираме къде, как и с кого да живеем без да бъдем съдени за изборите си. Но познаваме ли себе си във всичко това? Възможностите лесно могат да се превърнат в бреме, когато не знаем какво точно искаме. А за да разберем какво искаме, трябва да опознаем вътрешния си свят, да влезем в контакт с тъмнината и светлината в нас, да приемем и хубавото, и лошото.

Психолозите от десетелитея изследват човешкото психе и начина, по който то функционира и възприема информация. Юнг е този, който развива теорията за архетипите и повторяемостта им в различни култури по света. Той открива, че независимо от коя част на света сме, всички разпонзаваме определени образи, всички сме слушали сходни истории и се асоциираме с определени модели на поведение – архетипи. Когато говорим за архетипите на женствеността, разграничваме 4 основни такива и всеки от тях носи фрагмент от цялостната картина на женското начало.

  • Девойката е символ на невинност и чистота. Тя е неподправена, свежа, емоционална и пряма. Нейната сила е в младостта й. Тя вярва в приказки и чудеса.
  • Изкусителката е архетип, който често се свързва с негативни образи на свръхсексуални жени, които използват съблазняването като оръжие. Това е много повърхностен поглед върху този архетип, който в сърцето си съдържа невероятна мощ. Изкусителката е онази, която познава своята сексуална енергия и знае как да я използва по креативен и съзидателен начин. Тя не се страхува да изразява себе си, своите нужди и желания и знае каква магия се крие в насладата.
  • Кралицата е архетип, който се свързва със студенината, отдръпването, твърде силната проява на мъжка енергия. Но кралицата е онази, която знае как да се грижи за общото благо, тя има поглед върху голямата картина и не се страхува да взима решения. Нейната сила е в способността й да прави връзката между събитията и на базата на разума и интуицията си да влиза в позицията на лидер.
  • Майката е архетипът на грижовността. Тя е подхранващата сила, която не просто дарява нов живот, но и се грижи за него. Майката е символ на изобилието. Тя е тази, която през връзката си със Земята става неизчерпаем източник на енергия и благополучие.

За жената е важно да познава всички тези архетипи и начина, по който тя лично се свързва и действа през тях. За това Мон те кани на 4 специални практики, посветени на четирите архетипа на жествеността. По време на тези часове ще работим с мантри, мудри, утвърждения, дихателни и танцови практики.

Истината е, че еманципацията на съвременната жена е ограничена в определени рамки. Има много неща, които ние не знаем за себе си, които са съществена част от нашия вътрешен живот. Целта ни по време на тези часове ще бъде да се свързваме с емоционалната, сексуалнта, менталната и материалната си интелигетност. Всичко това ще се случва в защитената среда на женския кръг – мястото, където всяка една от нас е добре дошла, приета и привествана в пълната си прелест. Ако искаш да се срещнеш с различните нива на психиката си и да изследваш как можеш да се чувстваш пълноценно в кожата си през цялото време, тези практики са за теб.

Автор: Мон Димитрова

Снимки: Личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *