Артисти, Събития
Leave a comment

Магията на едно семейство – SOS & Victoria

   Днес имаме удоволствие да Ви представим едни от най-добрите Quick-Change илюзионисти в света. Те са семейство Сос и Виктория Петросян и това, което правят, е повече от семейна тайна и любов към професията. Всичко започва от шев и кройка на дрехи за любимата и се превръща в „скоростно преобличане“ на сцена. Кариерата им започва през 2007 година с 3-4 неуловими за човешкото око смени на дрехи, докато не стигат до рекордите на Гинес с невероятните 16 преобличания за 2 минути. През 2016 година успешно се изявяват в шоуто „America Got Talent“. Днес са признати за най-бързата трансформираща двойка в света и са част от фееричното шоу на THE ILLUSIONISTS: DIRECT FROM BROADWAY, което на 17-ти, 18-ти, 19-ти и 20-ти януари ще гостува с осемте най-добри илюзиониста в света в зала 1 на НДК. Какво още ни разказват за себе си Sos & Victoria, вижте сами. 🙂

Здравейте, Vctoria & SOS! Вашата обща история започва в Москва и вие вече много години работите заедно. Как става така, че на един млад дизайнер на облекло му хрумва да се захване с „магията на бързото преобличане?

Да, така е, двамата сме родени в Москва, това е градът на първата ни среща. Странното е, че аз съм завършил Хореографското училище към Болшой театър, но по-късно професионалните ми интереси някак избиха в друга посока. Започнах работа като дизайнер на облекло в Париж, работил съм за водещи европейски моделиери. След срещата ни с Виктория през 1996 година, започнах да творя облекло за нея като за моя любов и муза. По-късно случайно ми хрумна, че бих могъл да се пробвам в така нареченото изкуство на „скоростното преобличане“ – quick change. Виктория наистина е моя творческа вдъхновителка, защото притежава стройна фигура, позволяваща да се осъществяват различни илюзионистични трюкове, свързани с преобличане на сцена. Цялата тънкост е в премислянето на драматургията на номера и в конструирането на комплекса от сценични костюми, което си е сложна „инженерна“ задача. От изключителна важност е подборът на използваните материали, както и на свързващите елементи на дрехата. Но тези неща са наша фирмена тайна, затова не разгласяваме подробности. Така започвахме през 2007 година, като първоначално правехме по 3-4 смени на тоалети, а по-късно постигнахме невероятните 16 преобличания за 2 минути, с които сме вписани в Книгата за рекордите на Гинес, според която вече сме четирикратни рекордьори. В момента сме признати за най-бързите в света този жанр, който също може да бъде наречен „трансформация“.

За пръв път ли сте в България? Нашата публика притежава изкушен вкус към изкуството на илюзионизма. Навремето световно известният Мистър Сенко получава най-високата награда на Американската асоциация на илюзионистите за сензационния си номер „сваляне на глава“. Какви чувства ви вълнуват сега, когато Ви предстои да се срещнете с българската публика?

По време на нашите пътувания по света с нашите илюзионистични номера досега сме посетили 99 държави. България се оказа особено щастлива дестинация за нас, защото става стотната държава, в която ще гастролираме. Смятаме специално да отбележим това събитие и да празнуваме. Не сме очаквали, че в такава прекрасна страна с богата култура и история ще отбележим нашия „юбилей“! Чували сме много за България и знаем доста за нейните исторически и културни връзки  с Русия. Също така ни е известно, че тук живеят немалко арменци. Например знаем, че супер-мега-звездата от арменски произход Филип Киркоров е роден в България и никога не се уморява с гордост да припомня този факт. Предвид кръглата цифра в нашата творческа география, за нас ще е двойно по-приятно да се озовем именно в България и да покажем нашето оригинално шоу пред взискателната българска публика. Нямаме търпение да излезем на сцената и да дадем всичко от себе си!

Носители сте на множество високи международни награди в областта на илюзионното изкуство. Коя от тях Ви е най-скъпа?

През годините, участвайки в разнообразни програми и конкурси за илюзионисти, сме събрали огромно количество награди от цял свят. Имаме и шампионски звания и рекорди. Както вече споменахме, четирикратно сме вписвани в регистрите на Гинес за илюзионизъм в жанра „бързо преобличане“. Най-интересната си награда обаче получихме в Китай, където в Международен фестивал-конкурс за илюзионизъм ни беше присъдена Първа награда. Връчи ни я самият министър на културата, в присъствието на висши държавни и партийни ръководители. Той ни обясни, че получаваме един килограм чисто злато! Не става дума за позлата, както е например при Олимпийските медали или при други големи спортни състезания, затова трябвало да бъдем особено внимателни! В Германия, където живеем, на първия етаж съм оборудвал стая с витрини, в които са изложени нашите над 80 международни награди. Но Златната награда от Китай не е сред тях. Съхранява се в трезора на банката – за по-голяма сигурност!

Кое преобладава в семейство Петросян – арменското или руското? Или като хора с творческа професия, пътуващи по цялата планета, се чувствате най-вече граждани на света? Как постигате хармония в личните отношения? Пречи ли това, че работите заедно или Ви помага?

Много интересен въпрос! Женени сме вече 25 години, имаме две деца: по-големият ни син Сос е на 22 години, а по-малкият, Тигран – на 19. В продължение на четвърт век съвместяваме личния и творческия си живот. Практически 99 % от нашите приятели и колеги , които се ожениха по времето, когато и ние самите, вече успяха да се разделят. За разлика от тях още от самото начало разбрахме, че сцената е сцена, а личният живот е нещо съвсем различно. Съумяхме да поставим границата, да открием мярата и винаги да я съблюдаваме.

Виктория е рускиня,  но владее до съвършенство арменски език. А аз, Сос, съм роден и израстнал в Москва – столицата на СССР. До рухването на Съветския съюз ние двамата бяхме граждани на една и съща държава. Моя родина в еднаква степен са и Армения, и Русия. Затова двамата сме близки по манталитет и като цяло нямаме разминавания. Случва се да спорим понякога, но спокойно можем да кажем, че руското и арменското у семейство Петросян е 50/50. Интересно е, че у дома Виктория, рускинята,  говори на децата на арменски, а аз, арменецът, разговарям с тях на руски език. Нашите деца също така говорят немски език, тъй като семейството ни живее в Германия. Освен това знаят английски, испански, френски и италиански. Може би те са истински космополити…

Как се озовахте във фантастичното шоу ILLUSIONISTS: DIRECT FROM BROADWAY? Чувствате ли се сред тях като сред свое семейство? Кое Ви помага да продължавате напред  като екип, да се развивате и да се усъвършенствате?

За нас е истинско щастие да участваме в това световно илюзионистично шоу, което е на най-високо артистично равнище. Няма да е преувеличение да кажем, че в него са представени осемте най-добри в света илюзионисти. Живеем и работим като единно цяло, другаруваме помежду си и се чувстваме като близки роднини. Може да се каже, че заедно работим за усъвършенстването на нашето шоу, споделяме виждания, обсъждаме творчески идеи. Нашият режисьор Нийл Доруърд е винаги отворен да ни изслуша и с удоволствие включва нашите предложения в програмата на шоуто. За нас не е работа, а истинска наслада да сме част от THE ILLUSIONISTS. Каним всички Ваши читатели да дойдат и видят нашето шоу, очакваме ги с огромно нетърпение!

Автор: Мариана Станчева

Превод от руски: Бойка Драгомирецкая

Снимки: Личен архив

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *