urban, На по бира, Нощен град
Leave a comment

Mikkeller Mexas Ranger

От този ден често ще срещате името на Ростислав Бакалов от 100 Beers на нашите виртуални странички, защото именно той ще прави ревюта на най-интересните крафт бири на пазара. Започваме с една бира, която впечатлява с богатство от вкусове…

Mikkeller са флагмани на крафт бирата за Европа и първите, които започват да експериментират тенденциозно с всевъзможни нестандартни съставки. В момента категорично могат да бъдат наречени една от най-добрите пивоварни на планетата.


Портър, сварен с пет вида мексикански люти чушки, черен боб, мексикански шоколад и чай, листа от авокадо и орчата (мексиканска напитка от бадемово мляко, ориз и сусам). Всяка една от посочените съставки се слага в много малко количество, между 0.7% и 1.5%, за да промени нюанси в аромата и вкуса, но все пак в основата си това да остане бира в стил портър.


Неслучайно, откакто съществува тази бира, тя непрестанно е в световния топ 10 за всички бири с подправки (RateBeer).
Непрогледно черна от силно препечения малц и пяна с цвят на кафе. Почти десертен аромат, който традиционно за стила свързваме с какао и кафе, но тук се появява и опушена нотка, бадеми и сушени плодове.

Започва с шоколадов вкус и намигване към използвания мексикански чай, преминава през подправки и едва доловима свежо-кисела жилка, впоследствие изпъква силно горчив вкус, продължаващ и в послевкуса, а когато той започне да отшумява, отстъпва място на леко сгряване върху гърлото, което се натрупва с всяко следващо отпиване.  Тук вече правим връзка защо на етикета Сали (Хенри и Сали са нещо като лого на Mikkeller) носи люта чушка в ръката си.
Изключително комплексна или най-точно казано – гениална бира!


Mikkeller Mexas Ranger можеш да купиш тук.  

 

Автор: Ростислав Бакалов

Снимки: Цветана Бонева


 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *