urban, Изкуство
Leave a comment

Младата джаз певица Лили Илиева и групата “Минимум квартет” с дебютен албум “No Stars At All”

   Премиерата на албума е на 23 юни от 22 часа в столичния клуб “Студио 5”, където с концерт на талантливата джаз дама и музикантите от “Минимум Квартет” , ще бъдат интерпретирани всички песни от албума.

Лили Илиева е талантлива и инакомислеща джаз певица, която за кратко време си извоюва репутация на умен и овладян вокалист, както и на интересен и изненадващ творец. ( Освен, че често концертира със своята група от първокласни музиканти “Минимум квартет”, тя е и преподавател по пеене, и създател на системата “Психология на пеенето”. )

Дебютният албум  на “Лили Илиева и Минимум Квартет”, се нарича “No Stars At All” и съдържа авторски композиции, сътворени от нея и музикантите от квартета. Аранжиментите на песните също са дело на всички от бандата, а те са сред най-виртуозните и смислени изпълнители на българската джаз сцена – Димитър Льолев – саксофон, Александър Логозаров – китара, Борис Таслев – бас и Борислав Петров – барабани.  Повечето теми в албума са били мислени като инструментални, но с появата на текстове, се превръщат във вокални. Те са на английски език, написани от Лили с философски и поетични образи, думи, които подчертават модерния и абстрактен характер на някои от композициите.

Целият албум съдържа седем песни, а основната пиеса в проекта, дала име на албума “No Stars At All” е на певицата – и музиката, и текста. Тя е отличителна със своята нестандартна тема и вътрешна драматургия – съвременна, модерна, отвъд клишетата и очакванията. Такава е цялата музика в продукцията на младите и смели артисти, решени да прекосяват границите между жанровете и дефинициите, търсейки нови музикални територии. Те са истински откриватели, които умно и със страст разговарят през музиката си помежду си, а и с нас – слушателите, за живота такъв, какъвто го виждат – противоречив, контрастен, многолик. Не подхранват ничии илюзии, а са истински и честни с публиката си: “After the clouds there comes light. Out of the light there comes life. You never know what’ll follow. What will be your life tomorrow with no stars at all…”

Преди да се отдаде на активната си певческа кариера Лили Илиева трупа сериозни знания в Консерваторията “Принц Клаус” в Грьонинген, Холандия. Там тя се учи от прочути джазмени, сред които Ралф Питърсън, Джон Клейтън, Алекс Сипиагин. Именно в Консерваторията тя среща и своите колеги от бъдещия “Минимум квартет” , които са възпитаници на същото училище. Това, което истински ги събира е близкият им музикален вкус, разбиранията и философията им за съвременна музика, любовта им към джаза, минимализма и всички проявления на съвременното изкуство отвъд мейнстрийма. Това, което самата Лили Илиева признава е, че всички те се опитват да създават музика без очаквания –  така границите изчезват.

Повече информация търсете в www.lillyminimum.com

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *