lifestyle
Leave a comment

Наталия и Весела за филма „Новороденото“

Днес Ви срещаме с Наталия и Весела, които ни разказват за филма „Новороденото“. Кои са те и какво ни споделят, вижте сами.

Наталия Кирилова е изпълнителен директор на списание „Здраво дете“ и списание „Практическа педиатрия“. Председател е на Управителния съвет на Асоциация „Родители“. От няколко години поддържа връзките с обществеността на Българската педиатрична асоциация. Има дългогодишен опит в сферата на детското здравеопазване и образование.

Вярва, че здравето на децата е най-ценното нещо в живота на родителите. И още – че то е не просто отсъствие на болест, а състояние на пълно физическо, психическо и социално благополучие. Смята, че един от най-важните проблеми на българското детско здравеопазване е липсата на добра комуникация между специалистите, родителите и малките пациенти. 

Весела Славчева е главен редактор на списание „Здраво дете“ и отговорен редактор на списание „Практическа педиатрия“. Член е на Асоциация Родители. 

Дълги години работи като главен редактор на едно от влиятелните лайфстайл издания в България, но майчинството променя приоритетите й с далече по-смислените според нея теми, свързани с детското здраве и образование. Ето защо работата в момента й доставя истинско удоволствие. Като майка на две деца и чисто професионално се вълнува от идеята как тези две толкова важни сфери – детското здравеопазване и образованието, могат да се променят така, че децата ни да растат по-здрави, по-образовани и по-щастливи, родителите да бъдем по-спокойни и уверени, а медицинските специалисти и учителите – да получат така заслужено призвание. 

Здравейте, наскоро представихте първия филм от документалната поредица за здравето на децата със заглавие „Новороденото“. Кога се роди идеята за поредицата? 

Наталия: Преди пет години като родители и професионалисти осъзнахме една липса – липсата от качествена информация относно детското здраве, която да идва от първа ръка. Така създадохме списание „Здраво дете“, в което всички материали се пишат само от лекари и медицински специалисти. Няколко години по-късно списанието се превърна в онлайн портал – zdravodete.bg. В началото на тази година пък, по време на една от работните ни срещи, някак съвсем спонтанно възникна идеята да надградим тази концепция и да пренесем всичко във видеоформат, в който да покажем и родителската гледна точка. За наша радост точно по същото време животът ни срещна с режисьора Петър Вълчев, който страшно много се въодушеви от нашия проект и каза: „Момичета, идеята ви е страхотна! Хайде да почваме“… И почнахме…

Какво ни разказва „Новороденото“? Кое е най-важното послание, което бъдещите и младите родители ще отнесат у дома? 

Весела: „Здраво дете: Новороденото“ повдига мистерията около това какво се случва в родилната зала в първите часове след раждането на детето – кой поема грижите за бебето, какво точно прави неонатологът, как се оценява в какво състояние е мъничето, защо му се слага витамин К, и т.н. Разбира се, има и полезна информация, свързана с кърменето, първите дни у дома, първите месеци от развитието на детето. Като оставим  настрана цялата тази информация обаче, зрителите на филма със сигурност ще отнесат и още нещо – и това е усещането, че не са сами в това приключение, че за тях ще се погрижат специалистите, че раждането и гледането на бебето са съвсем естествени процеси и че най-важно е да бъдат спокойни и позитивни.

В темата се включват млади семейства и неонатолози. Как избрахте участниците във филма? 

Наталия: Oт години работим с водещите специалисти по детско здраве и развитие – педиатри, неонатолози, акушерки, консултанти, психолози и др., така че изборът хем не беше труден, хем не беше лесен. Не беше трудно, защото се познаваме със специалистите, но не беше и лесно, защото нямаше как да включим всички, които ни се искаше. По отношение  на родителите имахме късмет да ни се паднат такива прекрасни и готови да споделят родителството си пред камера семейства. Тях ги намерихме, като за начало, чрез приятели. Сега обаче, след премиерата на филма, интересът е голям и за следващите епизоди ще ни е по-лесно. Може би е интересно да кажем, че и лекарите, и родителите говорят със свои думи по зададени от нас теми, тоест не сме ги режисирали. Може би това е причината филмът да бъде толкова жив, емоционален, истински. 

Какво липсва най-много на младите родители в България? 

Весела: Доверие в специалистите! От родителските форуми, от медиите ни заливат случаи за лекарска небрежност и некомпетентност, което буди много страхове и недоверие у бъдещите и младите родители. От работата си обаче знам, че българските детски лекари са изключително добри специалисти, които обичат работата си и децата. В голяма част от случаите всичко се дължи на лошата комуникация с родителите, което създава усещането у тях, че не са добре обгрижени. Друг проблем е, че педиатрите в България са все по-малко, а практиките им са големи, тоест те нямат чисто физическата възможност да отделят достатъчно време, за да поговорят с родителите и да обърнат внимание на техните страхове и въпроси.

Системата или нагласите на родителите са причината за липса на комуникация със специалистите? Трябва ли да ги допуснем по-близо до живота ни в тези първи седмици на родителството? 

Наталия: Въпреки че проблемът, свързан с комуникацията между лекарите и родителите, е голям, все още през първата година от живота на детето родителите поставят педиатъра на първо място като източник на информация. В началото те се срещат повече с личния лекар на детето си, отколкото с приятелите си. Така че нека информирано и разумно да изберат педиатър на своето дете още преди раждането му. Проблемът с комуникацията до голяма степен би бил избегнат, ако още в самото начало родителите са договорили с него кога могат да го търсят, кой го замества, както и дали има съвпадения в разбиранията по отношение на кърменето, храненето, ваксините, алтернативните лечения и др.

Какво беше най-голямото предизвикателство по време на майчинството Ви? 

Весела: Когато родих първото си дете, най-сложен ми беше новият режим на живот, който трябваше да изградя и в центъра на който, съвсем естествено, беше синът ми. Също така притесненията ми непрекъснато гравитираха около това дали е достатъчно нахранен, дали не го боли нещо, ами сега защо плаче, дали е облечен подходящо, дали диша, докато спи… Все неща, които днес оценявам, че са неизменна част от майчинството, които се дължат на тревогата дали се справяш добре. Вече знам, че много по-важно е дали ще направиш от малкото човече щастлив и достоен човек.

Наталия: Да оставя синът ми да порасне. Преживях най-тежко момента, в който той сам се отказа да го кърмя – беше посред лято, а както повечето казват, това не е на-подходящият сезон за отбиване. След това в годините на порастването му съм имала и много други случаи, в които съм разбирала, че физическата нужда от мене е все по-малка, но че това не бива да ме притеснява, а да ме радва.  

Какво бихте казали на бъдещите родители от своя личен опит? 

Наталия: Обичайте детето си! Наблюдавайте го и не забравяйте, че всяко дете е различно и има собствена индивидуалност.

Весела: Прекарвайте повече време с децата си, защото порастват ужасно бързо!

Кога и къде зрителите могат да видят „Новороденото“? 

Наталия: След премиерите филмът „Здраво дете: Новороденото“, както се казва, заживя свой живот. Най-скоро предстои да бъде излъчен по време на изданията на Академия „Родители“ – на 26 октомври във Варна, на 9 ноември в Плевен и на 23 ноември в Русе. Предвидена е и още една самостоятелна прожекция в киносалона на нашите партньори Cine Grand – тя ще се състои на 7 ноември в 10.30 ч. в Park Center Sofia. Важно е да се знае, че входът за всички прожекции е свободен, необходима е единствено регистрация. 

Филмът е качен и за свободно гледане в youtube канала на „Здраво дете“. 

Кой ще е следващият филм от поредицата? 

Весела: Следващият епизод от поредицата е посветен на една изключително важна за всеки родител тема – за това как да подсилим детския имунитет, така че детето да боледува по-малко. Главни герои отново са медицинските специалисти и родителите, които споделят ценен опит. 

Автор: 8pmoctopus

Снимки: Личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *