Лицата, Събития
Leave a comment

Новите технологии и аналитичното мислене

 Как новите технологии и аналитичното мислене създават продуктивни личности, които умеят да работят в екип и да проявяват креативност във всеки аспект от живота научихме в разговор с Поли Янкова от MindHub. По време на „Фамилатлон“, на 12 май, екипът ще се срещне с деца и родители, за да покаже някои от първите стъпки в интерактивните занимания.


Здравейте, Поли. Радваме се, че имаме възможност да поговорим за един изключително важен процес, какъвто е запознаването на децата със съвременните технологии. Знаем, че това е фокусът на MindHub, но нека започнем отначало. Как решихте да стартирате клуба?

Идеята за създаването на MindHub се заражда когато основателят на иновативните клубове по програмиране – Поли Янкова, става майка и се сблъсква за първи път с образователната система в България. Тя вижда редица пропуски и минуси в програмата, по която децата учат. Затова, заедно със съпруга си Ясен, който е основен съветник в работата ѝ по MindHub, решава да създаде място, което да дава възможност на децата да придобият по алтернативен начин, а именно – чрез обучения по програмиране – уменията, които ще им бъдат необходими за успех в професиите на бъдещето. Вдъхновението идва от посещение в САЩ през 2015 година, по време на което тя установява, че там има над 7 хиляди клуба по програмиране за деца на възраст между 6 и 11 години. По това време в България няма нито един. Така двамата се захващат с идеята да създадат MindHub.
Днес MindHub има 10 центъра в три държави, като тенденцията е компанията да продължава да се разраства, използвайки авторската си иновативна програма на обучение. Съществуват вече и партньорства с много училища и програма за обучение на учители, целяща да позволи на децата от по-малките населени места да се възползват от предимствата на този тип обучение.

Кои са най-важните умения, които децата могат да развият по време на курсовете?

MindHub развива 8 от 12-те умения на 21-ви век, а именно: Критично мислене, Креативност, Колаборация, Информационна грамотност, Технологична грамотност, Гъвкавост и адаптивност, Инициативност, Продуктивност и отговорност.
MindHub развива критичното мислене, което ги кара да анализират даден проблем, за да намерят неговото решение. В нашите часове на преден план е тяхната креативност. Работата в екип е неотменна част от програмирането в MindHub, тъй като при нас децата често работят на групи /в екип/. MindHub запознава децата със съвременните технологии и с най-ефективните начини за тяхната употреба и ги окуражава сами да търсят нова информация, да я обработват и да експериментират.
В MindHub децата се учат на продуктивност и отговорност, тъй като винаги имат цел, към която да се стремят, и време за постигането на тази цел. Програмата ни развива у тях гъвкавост и адаптивност, като им предлага голямо разнообразие от различни инструменти и активности и ги поставя често в нови ситуации, към които да се приспособят и в които да намерят начин да приложат своите знания.
Ние ценим и насърчаваме инициативността на децата, окуражаваме тяхното желание да се изявят и изслушваме техните предложения и коментари. Желанието за работа и новите идеи се посрещат винаги с поощрение и ентусиазъм.

Как изглеждат роботиката и програмирането през очите на 10-годишно дете?

Заниманията по програмиране са неповторими, забавни и вълнуващи за всяко дете! Чрез работа по разнообразни проекти, включващи програмиране на роботи, създаване на игри и анимации в MindHub, ние подготвяме нашите ученици за света на бъдещето.

Колко важна е подкрепата от родителите в процеса на курсовете?

Образованието не е самоцел, то подготвя децата за тяхното бъдеще във всички области на живота и е неразривно свързано с тяхното развитие. Дори съвсем малкото дете естествено се учи, докато играе. Затова ние искаме да окуражим родителите да предоставят на децата си колкото може повече възможности да се учат извън училище. Така те ще открият най-подходящата за тях форма на обучение и с удоволствие и ентусиазъм ще започнат да придобиват уменията, които ще ги направят успешни и щастливи хора в бъдеще.

Сигурни сме, че екипът има своя специален подход, с който да разпали интереса на децата към съвременните технологии? Коя е Вашата „супер сила“?

Нашата „супер сила“ са децата! Ние поставяме тях в центъра на всяка наша дейност, курсове, работилници и участия в различни формати.
В MindHub имаме за цел да дадем на децата ценни умения, не само в програмирането, критичното и аналитичното мислене, но също така в работата в екип, комуникацията и себеизразяването. Ние силно се стремим да възбудим интереса и въображението на децата и сме горди с нашата разнообразна програма, която е изцяло съобразена с всяка възрастова група.

На 12 май родители и деца ще могат да се срещнат с Вас на „Фамилатлон“ в Южния парк. Какво ще представите в неделния ден?

По време на „Фамилатлон 2019“ ще покажем колко е интересно и вълнуващо да програмираш. С нашето участие на „Фамилатлон“ в Южния парк ще дадем възможност на всички желаещи деца на възраст между 6 и 11 години да направят своите първи стъпки в света на програмирането по един забавен и неповторим начин!
Всеки малчуган е добре дошъл на нашите работилници, започващи не всеки час, за да програмираме поведението на роботи, да създаваме игри и интерактивни интересни анимации.

Темите от работилниците са посветени на: Танцувално парти с роботи, Спортни предизвикателства с роботи, Космическо приключение с роботи, Бягство от лабиринта с роботи, Работилници за създаване на игри и интерактивни анимации.

Всеки един участник в работилниците ще има възможност да участва в нашата томбола с много награди, специално подготвени за фестивала.


Какво научихте от децата в работата си с тях? Коя дейност привлича най-силно вниманието им?

В MindHub не само децата, но и ние непрекъснато се учим! Учим се как да бъдем по-добри ментори, да комуникираме по-ефективно и да правим уроците все по-вълнуващи и интересни, за да можем да работим заедно с вашите деца в щастлива, спокойна и стимулираща обстановка. За нас е чест и удоволствие да се развиваме заедно с тях и да ги вдъхновяваме, както те вдъхновяват нас!

Как си представяте бъдещето на малките иноватори, които правят първи стъпки в програмирането и роботиката?

В 21-ви век образованието се пренасочва от заучаване на факти към придобиване на ключови умения, които са от огромна важност в съвременния свят. Такива умения са критичното и аналитично мислене, уменията за решаване на практически проблеми, комуникацията, работата в екип, както и неща, като креативност и постоянство. Единственият начин да бъдат придобити тези умения е чрез практически уроци. Това е особено важно при децата, които имат нужда да видят резултата от действията си в реалния свят, за да осмислят и разберат даден урок. Програмирането (в нашия случай) и практическото обучение като цяло им дават възможност да се поставят в реална ситуация и да се справят с всички аспекти на даден проблем, от съставянето на план за неговото решаване, до установяването на ефективна комуникация в екипа и коригирането на възникнали грешки. Много от препятствията, пред които се изправят, не са изкуствени, а възникват естествено в процеса на работа и тъкмо това прави опита, който придобиват, толкова ценен. Не е за подценяване и самочувствието, което децата придобиват при справянето с този тип практически задачи, както и развитието на тяхната самостоятелност и индивидуално мислене, тъй като имат свободата да опитват различни подходи за достигане до целта.

Автор: Александра Иванчева
Снимки: Личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *