urban, Нощен град, Събития
Leave a comment

Откровеността на бразилската музика среща изяществото на джаза с Metá Metá

   Metá Metá са от артистите, които не можеш да сбъркаш. Музиката им е откровена, топла и почерпила вдъхновение от прашните улици на Сао Пауло, съчетала в себе си красотата на джаза и страстта на африканските ритми. Днес си говорим с Metá Metá за предстоящия им концерт в София, който организират нашите приятели от Inside Out Events. Повече за събитието можеш да научиш тук, а тук можеш да разбереш как да спечелиш две двойни покани за концерта. 

Здравейте! Представете ни се!

Ние сме трио: Тиаго Франза – саксофон и флейта, солистът е Джусара Maрсал, и Kико Динучи – китара и вокали. След известно време работа като трио, поканихме Серджо Машадо – барабани, Марсел Кабрал – баси (баскитара), така че още от момента на възникването на групата – през 2013 година, групата прави турнета в Европа.

Кога ви срещна музиката?

Кико и Джусара се срещнаха още през 1999 година. Аз и Тиаго ги срещнахме поотделно – през 2006-а. Контекстът беше много различен – всички ние свирехме на традиционно за самба място в Сан Паоло, като групата на Кико имаше вече свои собствени изпълнения.

Как се роди „Мета Мета“?

Кико и Джусара поставиха заедно албум, наречен „Pade“. Имаха предстоящ концерт и никой от групата не би успял да го направи самостоятелно, така че решиха да отправят покана за съвместно изпълнение и да направят нещо по-различно от предварителния замисъл за албум. За първи път имахме съвместно изпълнение тримата, и се получи. Чувствахме силна музикална връзка помежду си. Всеки от нас имаше и много други проекти, така че този беше просто един от тях. „Мета Мета“ беше името, с което назовахме този концерт. Чак след втория албум осъзнахме, че сме вече група, и започнахме да се наричаме с това име.

Вдъхновение е… ?

Нашето ежедневие е нашата инспирация – родният ни град Сан Паоло, с неговия хаос и грубост, но също и с т. нар. „kandoble“ – корените на нашата африканска религия, с нейните специфики, музика, ритми и мелодии.

И музиката е… ?

Смесица от много неща, но все пак – далече от традиционната идея на бразилската музика. Съчетали сме съвременното влияние на пънк рок, до свободен джаз с елемент на кандобле нюанси… Не искаме да говорим много, най-добре е да чуете и сами да си направите изводите за стила музика.

Това първото ви шоу ли е в България, и какво да очакваме от концерта ви на 15 юни в Sofia Live Club?

Ще изпълним комбинация от нашите 3 албума, предимно от последния – MM3. На сцената усещането е като магическа стъкленица, всичко звучи по-ясно, по-агресивно, солото е по-дълго и по-дълбоко. Ние действително се впускаме в него на момента.

Музиката ви е вълнуваща, гореща, и изпълнена с красота. Такава ли е същността на самата Бразилия?

Зависи каква е представата ви за горещо и красиво. Виждам красота в хаоса, в невъзможното, в шума. Топлината, която чувстваме ние, произхожда от една неспокойна, дълбоко разтърсвана от конфликти страна, и от тръпката да свирим и изпълняваме музика. Не го свързваме изобщо с традиционната представа за Бразилия – с нейните слънчеви плажове и карнавали, това е само мираж. В действителност страната ни се базира на робството на чернокожите и изтреблението на местното население, на военната диктатура и огромното социално различие.

Пожелайте ни нещо!

Пожелавам ви всички вие да присъствате на концерта ни и да се насладите на нетрадиционните звуци от Сан Паоло, Бразилия!

Автор: Цветана Бонева

Снимки: Личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *