lifestyle, Music, Събития
Leave a comment

Outhentic вече 5 години като на шега 

   Любовта към музиката и българския фолклор е в основата на създаването на етно/джаз/уърлд формация Outhentitc /Аутентик/, която започва своята музикална кариера в края на 2012 г., а през 2015 година записва първия си самостоятелен албум – „YesToday“. Представяме Ви Райна Василева (вокал, перкусии) и Живко Василев (кавал, пиано), които имат амбицията да съберат световната музика на едно място по повод на петата годишнина от първия им съвместен запис на сцената на Sofia Live Club на 7 ноември.

Здравейте! Как се сформира Outhentic?

Райна: Формация Outhentic се сформира съвсем на шега. Трябваше да се явявам на един конкурс с първата песен, която впоследствие записахме като група – „Майка Калина думаше“. След конкурса решихме, че нещата се получават много интересно и бихме искали да не приключат просто така.

Откога работите заедно?

Райна: С брат ми работим заедно от много мънички. Първоначално, по детски, разбира се – припявайки си песнички, свирейки за удоволствие, правейки записи, композирайки заедно. Като група, имаме удоволствието да творим заедно вече 5 години.

Правите и участвате в уъркшопове за българска музика из цяла Европа. Какво ви носи това?

Живко: Ние сме носители на българското и сме горди с това. Истинско удоволствие е да видиш как една група от чужденци пее българска песен. По този начин доказваме, че за музиката граници няма и не трябва да има.

Как бихте определили вашия стил музика?

Райна: Нашата музика е съчетание на много стилове и непрекъснато търпи промени. Разбира се, тя води началото си от българския фолклор, но след всяко едно пътуване, след всяка една среща с различни музиканти и чужди култури, музиката ни се обогатява, развива и Outhentic поема по нов път. Пътят, по който сме поели сега, е доста по-уърлд ориентиран и определено ще има много нови и различни неща, които ще включим в новия си албум, планиран да се реализира в края на другата година.

Какво ви вдъхновява?

Живко: Лично за мен най-вдъхновяващи са пътуванията и срещите с нови хора, нови места, нови музиканти и нови култури. За щастие музикантството е свързано с много такива. Най-пресният ми пример е от Аржентина, там ходих миналия месец на световен фестивал на флейтата. Толкова много неща видях, толкова интересни преживявания имах, че още там успях да започна няколко нови композиции.

Към какво се стремите?

Живко: С опита, пътуванията, свиренето, срещите с многото хора се придобиват много различни и интересни умения и преживявания. От малки носим българската традиция в себе си. Искаме да предадем всичко това на възможно най-много хора. Освен това искаме да запалим интереса към традициите у младите, защото това е единственият начин да ги запазим живи.

Какво да очакваме утре на „Фолклор на кръстопът“?

Райна: На 7.11. в Sofia Live Club ще представим освен български фолклор, също и чуждестранен. Ще има пиеси от Финландия и Ирландия, ще представим и композиции, които ще бъдат включени в бъдещия ни албум. Поканили сме много интересни гостмузиканти, като: Стоян Янкулов (Стунджи) – ударни инструменти, Вокална група „Авигея“, Борислав Илиев – китара, тамбура, Димитър Сираков – баскитара. Концертът ще бъде осъществен с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

Какво ново ви предстои след това?

Предстои ни нов албум догодина. Започнали сме работа по него и сме изключително развълнувани от това. Важно е да кажа, че той също е подкрепен финансово, но този път от Национален фонд „Култура“. Освен това имаме и много предстоящи участия по фестивали и концерти, но за да не ги изброяваме всички, можем просто да кажем, че всичко това е публикувано на нашия сайт: https://outhentic.eu. Там информацията се актуализира редовно и хората могат да следят всичко, което правим.

Автор: Мариана Станчева

Снимки: Личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *