Здраве и красота
Leave a comment

Потърси корените на живота…

Всички ние сме въплътената любов на поколенията преди нас. И въпреки това рядко изпитваме дълбока благодарност към предците ни за дара на живота.

Вместо това често се поставяме в неизгодна позиция спрямо живота, като се съпротивляваме на жизнената сила и влизаме в деструктивни състояния. Семейните констелации ни разкриват един невидим свят, изтъкан от нишките, които ни свързват с всички преди нас. Ние не сме самотен остров, появил се в океана на живота, а идваме на този свят от съюза на нашите родители. Те ни предават заедно с генетичния фонд на рода ни и информационната матрица на предишните поколения. В нея се съдържа цялата информация за всички минали събития, включително семейните тайни. Особено тежък е зарядът на тайните, тъй като той се усеща от членовете на семейството, като нещо което витае във въздуха. Ние преживяваме последствията на всички тези събития, за които често дори не знаем  под формата на ограничаващи вярвания, страхове, психози, болести, болки, склонност към травми и т.н.

Семейната система винаги търси начин да се балансира, затова нищо не може да остане скрито. Така “жертви” стават невинните – най-младите членове на системата, които носят от сляпа любов тежките съдби на предците си без да го осъзнават.

Нека дам няколко примера. Възможна причина за страданието на децата е взаимоотношенията на техните родители. Едно дете би направило всичко, за да може да обича еднакво и двамата си родители, но когато има конфликт между тях, то често бива забъркано в това и подтикнато да вземе страна. Крайно неуместно е да се иска толкова много от едно дете. То привидно взима страна, но тайно обича другия родител. Например майка, която не позволява на дъщеря си да вижда баща си, защото е алкохолик, или говори против него пред детето, ще създаде изключителен емоционален дисбаланс и то винаги ще се стреми да обича баща си. Ако това не е възможно докато е дете, порасналото момиче ще търси мъже, които и напомнят за баща и, за да може да изяви тази непроявена любов. Друг често срещан случай от живота е при раздяла на родителите детето развива болест, за да съхрани връзката им. Това са дълбоки, несъзнателни инстинктивни импулси, които са свързани с архаичната ни памет. Затова системите винаги се стремят да запазят целостта си. Нашата семейна система включва абсолютно всички, които са били родени в нея, без изключения. Това означава, че в сърцата на всички е важно да има място и за абортираните деца, мъртвородените, дадените за осиновяване, изоставените, също за убитите хора, насилниците, жертвите, болните и тези с тежка съдба. Но това са болезнени теми, а хората са програмирани да избягват болката, като я изтласкват, дисоциират се, отричат, или замразяват способността си да чувстват. Както вече споменах, нищо не се губи, просто очаква сгоден момент, за да се прояви и то през членовете на семейната общност, които дори не подозират за наличието на тези минали събития в рода. Опита ми показва, че в абсолютно всяко семейно минало има такива моменти, предците ни са преживели войни, робство, приватизация, насилствено изземване на имоти, концентрационни лагери и т.н. Всичко това се преживява като последствие в живота на следващите поколения, които дори не подозират от къде произтича страданието им.

Много често ние знаем, че съществува проблем в живота ни, но не можем да определим от къде идва и каквото и да правим. Методът на семейните констелации ни позволява да работим с тези теми, като констелаторът създава поле и  чрез представители стават явни тези вътрешни динамики, скрити вярвания и лоялности, които ни карат да преживяваме необяснимо страдание отново и отново.

В това поле ние имаме достъп до информация, която е иначе кодирана и която ни тласка в посоки отвъд нашия контрол. Този метод се базира на наличието на една по-обхватна съвест, наречена Колективно Семейно Съзнание, което съхранява споменът за всички, които принадлежат на даден род.

Всеки носи в себе си една картина, една представа за живота, която може да го движи в посока към успехи или провали. Единственото нещо, което влияе на постъпките ни е тази картина, за която ние не сме осъзнати. Това е една дълбока вътрешна картина, която ние сме приели за вярна и тя работи през нас като атрактор на различни външни събития. Тази картина включва нашите нагласи и убеждения, формирани в детството ни, но коренящи се в миналото на нашата семейна система. Има причина нашите родители да са такива, каквито са и децата например не сме тези, които да ги спасяват, упрекват, осъждат и да искат да получат от тях нещо повече от това, което са получили. Често обаче това се нарушава и ролите се сменят, йерархията се обърква и реда в системата се нарушава. От това произтичат неволите и неуспехите в нашият живот, свързани с работа, взаимоотношения, пари, самооценка, родителство.

Констелациите ни дават една нова картина. Една картина, която е част от света на душата и поради това тя не може да бъде разбрана чрез ума. Този нов образ може да намери място в сърцето ни и от това да произтекат положителни промени в посоката на живота ни.

Констелаторът не може да свърши работата на клиента. Той създава и поддържа пространството,  но той не се намесва в съдбата на клиента.

Работата на клиента се състои в това да види тази нова картина и да я допусне в сърцето си, от където тя започва да действа. И от закона за привличането знаем, че когато ние излъчим вътрешен импулс навън, привличаме хора, събития, обстоятелства, които са в резонанс с нашата вътрешна картина. Ако излъчваме страх – привличаме крах, ако излъчим надежда – привличаме нова възможност.

Констелацията на обещава щастлив край, не дава точни инструкции за по-добър живот, а ни дава шанс да се оттеглим от ролята на наблюдател на собствения си живот и да започнем да живеем всяка една ситуация много по-осъзнато. Констелацията ни повежда по този път и ни подкрепя стъпка по стъпка.

Обикновено след констелацията клиентът чувства облекчение. За някои промяната може да настъпи на другия ден, за други отнема седмици, месеци, до две години. Една констелация се разлиства с темпото на възприятие на клиента.

Ако вече имаш опит с метода семейни констелации или пък събудихме любопитството ти с този материал, имаме нещо което силно предизвика нашия интерес. И тъй като нашата цел е да подберем за теб най-стойностните събития, места и хора ти препоръчваме да посетиш двудневния уъркшоп, който център “Мандала” органзира в началото на ноември. Повече можеш да прочетеш тук.

P.S.

Нещо любопитно!

През 2017 гледахме “Тайната на Коко” –  американски компютърно-анимационен 3D филм, продуциран от Pixar Animation Studios и издаден от Walt Disney Pictures. Базиран е на оригиналната идея на Лий Ънкрич, който е и режисьор на филма, съвместно с Адриан Молина. Историята разказва за 12-годишно момче на име Мигел Ривера, което разкрива дълго пазена семейна тайна и случайно се транспортира в света на мъртвите, където търси помощ от починалия си прапрадядо музикант. Звучи ли ти познато?

Лентата печели награда на филмовата академия на САЩ за най-добър пълнометражен анимационен филм.

Автор: Теодора Рачева – Деви

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *