urban, Артисти, Изкуство
Leave a comment

Различният Свилен Ноев

Ако познаваш Свилен, то познаваш добре и характерното му чувство за хумор, с което маневрира сред житейските случки като истински еквилибрист. Той е спокоен, мислещ и творящ, и днес няма да го питаме за „Остава“, а къде е оставил сърцето си през последните месеци, в които създаде първия си солов албум – Different. Какво ни разказа Свилен за различната си музика и за новия проект, разбери от следните редове…

Здравей, Свилене! Когато миналата година взимах интервю от теб, те бях описала като „различен“. Явно тази думичка те преследва, или ти преследваш нея, но кое тъкмо е „различното“ в Свилен Ноев?

Ами Свилен Ноев си е същият, просто парчето се казва Different, и звучи много готино, понеже е различно от групата. И някак ми се стори страхотно да се казва точно по този начин. А и албумът си е мой, и аз самият съм различен по някакъв начин…

Как се роди идеята за солов албум и кога точно се случи?

Един ден пуснах демата на Даниел, който е барабанистът на „Остава“, и той каза, че Beautiful, което тогава беше само демо, може да стане супер готино електронно парче, и така го пратих и на Гого, който ми е музикален. После направихме и второ парче, и така стана като малко албумче…

Различно ли е усещането в работата ти по соловия албум, и по тази с „Остава“?

Целта е една и съща – да се направят хубави парчета, а пък иначе е различно, защото завися първо от себе си, и второ – като процес от много по-малко хора. В случая – от Георги Станев и Даниел Петров, общо сме трима души за целия албум. А в „Остава“ сме 5 души, саунд инженери и много хора. Усещането е различно, защото съм много по-отговорен тук и, от друга страна, много по-малко хора ми дават критика, което е много опасно.

 Защо мислиш, че е опасно?

По принцип вярвам на мнението на моите приятели и на всички от групата, а като са по-малко хората, и шансът да сбъркаш е много по-голям.

Колко точно тежи да бъдеш различен?

Приятно е в повечето случаи, от друга страна, понякога е тъпо. Готино е да си встрани от мейнстрийма почти винаги, по-готино е да си правиш нещата, които харесваш, а пък, ако станат популяри, е мега кеф.

Значи този албум е твоя сбъдната мечта, защото ти дава свободата да правиш точно това, което искаш… разкажи ни малко повече за него – колко точно песни има в него?

Има 8 парчета – 6 студийни неща и две дема, които са вече готови за студио, събирани са последните 5,6 години парчета, които си мислех, че няма да станат добре като песни на „Остава“, и накрая се събраха толкова парчета. Надявам се, че ще звучат готино като албум.

Знаем, че и текстът, и музиката в албума са изцяло твои. Кое е любимото ти изречение от него?

Ако трябва да е забавно, е: „Не се обиждай, но не мисля, че си лекар“. Ако трябва да е сериозно, може би: „Breathe in, breathe out. Is that life is all about?” Разбира се, и текстът на Jesus, който много ми харесва, защото е сериозен, и в същото време сюрреалистичен.

В предишното интервю те бяхме накарали да се опишеш с 3 думи, сега се опитай да опишеш албума си с 3 думи…

Претенциозни, красиви мелодии…

Ако Different бележи началото на нова ера, то с какво е по-различен Свилен Ноев сега от това, което е бил в началото на „Остава“?

По-различен съм с това, че знам по-добре, когато едно нещо е много добре и когато едно нещо не е толкова добро. Разбира се, това е супер субективно, но мисля, че много по-лесно отсявам красивото от грозното.

Промото на албума Different ще бъде на 17.10. / тази сряда/ в клуб Terminal 1. Ако искаш да танцуваш с музиката на Свилен, бъди там. Стартът е в 22:00 ч. Повече информация можеш да намериш тук

Автор и фотограф: Цветана Бонева

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *