lifestyle, urban, Дизайнери, Мода
Leave a comment

Различният стил на Ваня и Pesh. Art

   Срещаме се с Ваня Пешина в един студен зимен ден. Вкъщи още ухае на Коледа, по стените има закачени играчки, къщата е отрупана със светлинки, а талантливата дама ни носи цяла торба, пълна с Pesh. Art – обувки, които, щом зърнеш, не забравяш. Вдъхновени сме от млади и креативни хора като нея, които успяват да подпишат с Любов всяко свое начинание, които творят и се развиват на родна почва, които неспирно мислят за нови и нови чудеса. Обичта към изкуството й проличава бързо, когато по време на снимките тя непримиримо оправя езика на едната от обувките си, сякаш подрежда косите на немирното си дете. Това чувстваме от целия ни разговор и от усещането за жената, която се отнася към всичко, което създава с нежните си длани, като към своя рожба…

Здравей, Ваня. Разкажи ни как и кога се роди идеята ти за създаването на бранда Pesh. Art?

Здравейте! Идеята за създаването на името Pesh. Art узря малко мудно и колебливо. Всъщност си дойде на мястото, след като логото беше сътворено. 😀
Вече знаех накъде искам да се развиваме и след няколко проведени разговора се оказа, че създаването на търговска марка е най-логичното нещо, което трябва да се случи на този етап. И така… Стартирахме с идеализъм и усмивки през 2014 г. и оттогава досега се борим за тях всеки ден. А понякога борбата е „безмилостно жестока“.

С какво се отличавате?

Не бих могла да кажа с точност по две причини – от една страна, много наши колеги в и извън страната се развиват ежедневно. Трудно е да обозреш цялото това развитие, камо ли да го следиш.
От друга страна, нуждите на нашите клиенти са разностранни, затова и за всеки един от тях ние сме различни.
Това, за което работим всеки ден и се надявам да ни отличава, е кратък списък от неща: старание, добро обслужване, качество и собствен стил. Това са елементите, които са ми направили впечатление във времето като „човек от другата страна“, като клиент. Напоследък са се превърнали в моя мантра. Затова и стартирахме работа по новата линия „Разкош“.
Не на последно място се надявам да помагаме на клиентите си да изградят или да допълнят с наша помощ собствен такъв.

Помниш ли първия чифт обувки, които са излезли от ателието?

Разбира се. През май месец 2014-а спрях да прекупувам готови изделия, които да рисувам. Въпреки че бяха изработени специално за бранда, не всички искаха името или емблемата ни да стои на продукта. От друга страна пък, продуктът не обслужваше напълно нуждите на бранда, а и често производствените практики бяха в разрез с разбиранията ми за качество.
Подкрепата на най-близките ми хора не закъсня. Най-вече тази на моята половинка Христо, който е неотлъчно до мен при всяка поредна лудост, която ми хрумва, пък макар и зареден със скептицизъм.


След много премеждия, натъпкани в малък период от време, събрах екип и стартирах малко, но собствено ръчно производство през май – юни 2014-а. (Даа… Само за месец. Трудно ми е да си го представя сега, но тогава някак си се случи!)
Докато чакахме да пристигнат мостри на първите ходила (по-известни като подметки), които щяхме да ползваме, се обади дама от Варна, която попаднала на страницата ни в социалните мрежи, и много харесала кецовете ни със слончета и балончета (колкото и комично да звучи така казано). 😀 Бяхме в период на преход и не бях сигурна какво можехме да предложим. Предпочетох да откажа, но тя настоя. Не исках да разочаровам клиент, а и каквото и да си говорим – всяка поръчка си беше от полза в момента. Съгласих се да ги направим и да ù ги изпратим, но не можех да дам срок. Тогава, съвсем неочаквано, само след няколко дни, дойдоха мострите – доста подранили и в размера, който клиентката беше поръчала. Вече бяхме подготвили саята (кожената част от обувката), така че успяхме да ги доставим в разумен срок, но… се оказа, че не са по мярка. Тя реши да изчака следващите, а първите подарих на сестра ми. Все още ги разхожда.

Във времето, в което живеем, има всичко, но Вие предлагате индивидуално изработване на обувки. Защо решихте да предлагате тази услуга и какво Ви носи тя?

Отзад-напред: носи ни най-вече удовлетворение. От ръчната работа, от това да научаваш по нещо ново за този занаят всеки ден… Понякога ми се струва, че е необятен. 🙂
Да, днес има всичко и с всеки изминал ден става все по-достъпно. И ние сме готови да се напаснем – според новите тенденции, новите предложения, които стават все повече с всеки изминал ден. Като потребители сме готови да консумираме и смятаме, че това е наш избор, без да осъзнаваме, че всъщност сме лишени от такъв.
Преди няколко години това ми допадаше, като на всяко друго младо момиче, предполагам. Но в даден момент се срещнах с някои от колегите си, чух историите им, видях труда им и разбрах, че трябва да правим всичко сами и да го предложим на клиентите си, защото магията е зад кулисите, не на касите. Поне за мен. Така че днес можем да предложим на клиентите си истински избор – такъв, какъвто съществува само в едно ателие и удобство по мярка. Нищо повече.
От какви материали изработвате обувките си?

Работим само с естествени материали. Стараем се това да важи за абсолютно всяка една част от обувката, включително помощните материали. В момента разработваме модели в две направления – линия „Комфорт“ и линия „Разкош“.
В „Комфорт“ единствено изключение правят ходилата – те са изработени от термокаучук по фабричен метод в Италия.
„Разкош“ обаче е нашата малка гордост. 100% естествена и ръчно изработена в България линия от обувки с ходила от гьон, който внасяме от Пиза, Италия. Тепърва развиваме „Разкош“, но се надявам да стане в пъти по-добра и предпочитана с времето.

Откъде идва вдъхновението Ви?

Отвсякъде! Буквално. Един от топмоделите ни този сезон се нарича Salvia Babe – боти на ток, изработен са от нежен велур в два ярки цвята – салвия и оранж. Вдъхновението за него дойде от камион за храна.

Кой е най-атрактивният модел, който сте изработвали?

Не бих могла да отговоря на този въпрос.

Коя е удобната обувка за ежедневието?

Зависи от краката… и от техните нужди… и от ежедневието… и от навика. Удобство можем да усещаме както с „балерини“, така и с ток от 3 до 7 см, а защо не и 10! Трябва само малко смелост.

Освен обувки правите и чанти. Какво е най-важното, за да бъде практична една чанта?  

Чанти правим рядко, основно по молба на клиент или ако ни обхване някаква неразбрана муза. Моето лично изискване е тя да бъде голяма и да се съчетава лесно с гардероба ми. Част от клиентите ни имат същите или сходни предпочитания, но това едва ли е изненада.

Споделете ни едно основно правило за стилно съчетание на обувки с дрехи.

Много от клиентите ни имат уникален стил и набор от правила за съчетание на обувки с дрехи. Когато имам възможност да се срещна с тях или да изготвяме проект за обувки заедно, често се удивявам, а понякога дори и вдъхновявам от подбора и крайния резултат. Все пак, за всички тях, а и за мен основното правило остава едно –  трябва да ти е удобно и да се чувстваш на място, в кожата си. Иначе какъв е смисълът?

Вие сте?

Млада, предполагам. За останалото могат да кажат само колегите и семейството ми.

Пожелайте ни нещо.

Много, ама много сбъднати мечти, добри познанства, завършени проекти и лъчезарни усмивки през 2018-а!

Автор: Мариана Станчева и Цветана Бонева

Фотограф: Цветана Бонева 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *