Артисти
Leave a comment

С талантливото момче Мирян Костадинов за новото му парче „Nightmare“

   Ще ви запознаем с едно момче, за което музиката е всичко – обич и много жертви. Успява обаче още от малък да свири пред публика. А сега вече толкова се е отдал на любовта към мелодията, че е способен да отреже и косата си със сатър. И не е никак странно, че наистина го прави! Убедете се сами… Представяме ви Мири и новото му парче „Nightmare“.

Здравей. Как започна годината за теб?

Страхотно! В навечерието на Нова година бях с най-близките ми приятели и семейството, а изпратихме и посрещнахме годината с два много силни за нас концерта. На 27 декември бяхме във Варна, в клуб „Рубик“, а на 5-и – в София, в клуб Терминал 1 – две от най-добрите концертни зали в България. Заедно с момчетата от MIRY – Пит Борисов (соло китара), Свилен Ивов (баскитара) и Антони Трандев, имахме късмета да свирим пред многобройна публика и да почувстваме изключително силна емоция и мотивираща енергия от нея, която съм сигурен, че ще ни задвижи в правилната посока за Новата година.

Кога започна да се занимаваш с музика?

Спомням си, че бях доста срамежлив младеж, и все още съм до голяма степен, но никога не съм вярвал, че ще се престраша да свиря и пея пред голяма публика. Първият ми досег с музиката беше в детската градина, с невероятни моменти – като участието ми в детска вокална група „Непослушко“, или музикалните серенади, които съм правил на брат ми с помощта на детско пиано, със звуци на животни, но реално за първи път хванах китара 15-16-годишен. Тогава вярвах, че да се занимаваш с музика е загуба на време, но пък имах добри приятели, които ме мотивираха да правя музика, и впоследствие пропях и просвирих… някак на магия, реално. Не съм взимал уроци по китара или по пеене, истината е, че всичко може да се получи като знания от интернет, стига да искаш да положиш малко време в упражнение, регулярно.

Занимаваш ли се с нещо странично?

Да, имам много странични интереси, хобита и умения, и въпреки че в последно време все ги отбягвах по една или друга причина. Тази година съм си възложил за цел да преследвам повече от едно занимание, защото вярвам, че мога да го направя, и мисля, че по този начин ще дам повече смисъл на живота си. Спомням си, че когато бях хлапе, още във 2. клас, хвърчах по цял ден, всеки ден, уикенди и лета, изпълнени със занимания по рисуване, фотография, баскетбол, скейт и хиляди часове интензивно изучаване на английски език, и се справях някак с лекота. Много искам да развивам изкуството, което мога да създавам. В Англия завърших изящно изкуство и дизайн с отлична диплома и бях стартирал собствен бизнес – изработване на осветителни тела от ръчно изработена хартия. Правех светлинни скулптури, високи 3 метра, както и настолни лампи, но музиката ме дръпна към България за участието ми в един риалити формат, и така си останах, да градя основите на музикалната ми кариера. Сега се чувствам, че нещата започват да се нареждат по най-добрия начин с екипа, с който работя музика, и мисля, че това ще ме мотивира да правя повече и да се опитвам да поставям все по-високи цели за себе си, в цялостното ми развитие като човек.

Къде намираш вдъхновение?

Вдъхновението може да се появи под всякаква форма. Много често моменти на внезапно просветление ми се получават предимно малко преди да заспя, при което вече имам система за разбуждане и записване на добрите идеи, въпреки че жертвам съня си понякога в навечерието на много важни събития, но вярвам, че си заслужава. Не искам никога да изпускам вдъхновението си, и съм нащрек винаги за неговата поява. Нещата, за които пиша най-често в текстовете на авторските ни парчета, са човешките взаимоотношения, както и съзерцанието към това, което сме самите ние – нашите страхове, кошмари, борби и победи. Искам с текстовете си и с музиката, която правим с групата ми, да бъдем вдъхновение за други.

Какво те кара да се усмихваш?

Много неща. Благодарен съм на семейството ми, че са ме научили, а на най-близките ми приятели, че практикуваме виждането на красота в най-малките и на пръв поглед глупави и скучни неща. Изключително уравновесен човек съм в повечето ситуации, но в правилната компания, мога да избухна в смях от най-малката простотия.

Инак нещата, които са ме накарали да се усмихна, в последно време са били случайни примери на учтивост и добрина между непознати. Много ми харесва, когато успея да попадна в ситуация, било то в София, или в някой друг град, в който има истинско, мило и уважително отношение между хората – познати, или непознати. Изпадам в изключително романтично настроение и започвам да си представям колко добри хора има сигурно по тая планета и как просто понякога се ядосваме и си го изкарваме един на друг доста несправедливо. За жалост знаем, че е трудно да поддържаш това вярване дълго в столицата, но човек е хубаво да мечтае…

Разкажи ни за новото парче на групата ти MIRY.

Най-новият ни сингъл е изключителна гордост за нас. Този път вдигнахме доста високо летвата за себе си и аз лично се постарах да изградим път, по който ще можем да правим професионална продукция, бързо, на много високо ниво, и без компромиси.

Записахме парчето в студио RENEWSOUND, където работихме със страхотните професионалисти Живко Даскалов и Михаил Русев. Предадохме за микс и обработка на Янко Генов (Ирландия), един от най-добрите миксьори в света според мен, който направи „Nightmare“ на 95% и беше неотлъчно до нас през целия процес. Той ни свърза с мастъринг инженера Джо ЛаПорта (САЩ), който е работил с имена като The Weeknd, Foo Fighters, Imagine Dragons, Vampire Weekend, The Killers, David Bowie, Bon Jovi, Tiesto и съответно мастерира записа ни на много високо ниво.

Как позволи да ти отрежат косата със сатър, не те ли беше страх?

Направихме видеото към „Nightmare“ със Свилен Славов и Виктор Добрев, изключителни професионалисти, но и същевременно едни от най-верните ми приятели. Тримата в екип направихме абсолютно всичко по видеото – от сценография и организация, до режисура, заснемане и монтаж.

Около месец планирахме всяка една от сцените и всеки детайл в нея, като се старахме максимално да намалим рисковете за мен от екстремните условия. Взехме всички необходими мерки и макар че срещнахме доста неочаквани проблеми, реално бях напълно здрав в края на снимачния процес. Разбира се, преживях си известен психически тормоз с няколко хиляди щурци, които участват в една от сцените, а в друга сцена ми отрязаха косата със сатър, но всичко изглежда страхотно на камера и мисля, че си заслужаваше саможертвата. Винаги съм искал да снимаме интересни видеоклипове, които да вълнуват, да предизвикват емоция и да карат зрителите да се потопят в атмосферата и идеята на песента. В същото време съм винаги  готов да дам всичко от себе си в името на изкуството, та затова и резултатът е клипове, в които понякога тествам лимита си на тормоз, който мога да понеса. Може би на Запад подобно видео би било заснето с дубльор, но ми харесва да бъда част от екшъна и да поема отговорност как ще изглежда самият кадър.

Кои са най-страшните кошмари, с които си се сблъсквал?

В реалността кошмарните ситуации най-често граничат с комични, въпрос на перспектива е, но лично не мога да се сетя за нито един случай, който да определя истински и непреклонно кошмарен. Всичко, което съм срещал като трудности по пътя си, съм успявал да преодолея или превъзмогна. Невинаги нещата ще се получават, както ни се иска, но пък това не означава, че не можем да направим най-добрия си опит да променим нещата или поне да ги преодолеем. Всяка една „кошмарна“ ситуация може да бъде преборена, историята на човечеството ни учи, че това е възможно при всякакви условия, лишения или трудности, стига човек – един, или много, да повярват и да работят заедно в правилната посока.

Какво е посланието на парчето ?

Дойде ми идеята за „предречен кошмар“ и започнах да размишлявам в тази посока – какво ме кара да се страхувам, как мога да избегна страховете си и как бих могъл да се преборя с тях. Смятам, че всички споделяме определен брой неща, които намираме за кошмарни, но и същевременно нещата, които ни плашат, могат да бъдат изключително индивидуални. Ако всеки има възможност да осъзнае своя най-ужасяващ кошмар, може би би могъл да намери начин да го превъзмогне и да живее по-щастливо и смело. Песента е насочена към хората и обстоятелствата, виновни за нашите кошмари.

Какво си пожелаваш за Новата 2019 година?

Пожелавам си много концерти, много позитивни емоции, много музика и много здраве, че да можем да се насладим на всичко хубаво. Очертава се да ни е много работлива тази година, та нямам търпение да запретнем ръкави и да започнем да я градим така, че да ни бъде успешна.

Автор: Мариана Станчева

Снимки: Личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *