Music, urban
Leave a comment

Музикалният свят на Секта

  Днес ви срещаме с едно изключително талантливо момче. Не искаме да го сравняваме с никого и да му слагаме етикет. Римите му се леят безкомпромисно, бийтовете му „мачкат“, флоуът му е омагьосващ и увличащ, самоиронията, сарказмът и леките закачки към колегите от бранша са точно в десетката… Стискаме му палци да премине с достойнство и търпение по пътя на успеха и след време да напълни Зала 1, „Арена армеец“, или каквото сам прецени. 😉 Гостува ни Филип Иванов, по-известен като Секта.

Здравей, Филип. На колко години беше, когато участва в първия си батъл?

К’во стаа, Лица… хахаха. Бях на 14.

 

Помниш ли как премина той?

Изложих се по-малко, отколкото очаквах. Според мен загубих батъла, но това ме мотивира да се развия и да покажа какво мога.

 

Какво  изпитваше тогава, преди да излезеш на сцената и какво изпитваш сега?

Тогава ми трепереха коленцата, притеснявах се и бях развълнуван. Вълнението остана и до днес всеки път преди да се кача, но сега сякаш ми е комфортно на сцената и усещам увереност, въпреки ситуацията.

 

Имаш ли батъл заготовки?

… Аз, между другото, не съм батъл МС. Бил съм преди години, когато песните бяха на заден план. Не ходя на батъли отдавна и последния батъл, на който отидох, беше с предварително подготвени текстове.

Дори тогава не успях да запомня „заготовките“ и импровизирах.

 

Една от любимите ни твои песни е „Резюме“. Какво прави Yo? Бихте ли направили песен отново?

Чудесен въпрос! С Йо подготвяме компилация от песни, които събираме през годините, ще я изкараме под формата на Албум, Микстейп, или к’вото е там. Скоро ще излезе първият ни видеоклип от формàта „2деца“, продуциран от Брут. И мислим да налазваме постата.

Сериозно! Просто ни трябва малко време.

На какво си готов в името на успеха? Всъщност какво означава за теб успехът?

Хахаха… На каквото бях готов за успеха, го направих, сега си бера ядовете.

Успехът за един изпълнител е това, което вижда от сцената. Respond-а на публиката. Реакцията в израженията на тълпата. Настроението на всеки един на партито. Финансовият успех в нашата сфера е частичен, понеже жанрът ни не е толкова популярен, но фактът, че имам достатъчно, че да мога да отделя цялото си време в т’ва да правя музика, ме кара да се чувствам успешен.

Обичаме „Жлъч“, но според нас скоро не се е появявало толкова сурово и безкомпромисно МС като теб. Какво мислиш по въпроса?

И аз обичам „Жлъч“-а… хахаха. Всички обичаме „Жлъч“.

Всеки изразява себе си индивидуално. Мистър Мати е (както той обича да се нарича) аудио литература. Болен тип с остър език и богат речник. Както всеки един изпълнител, той набляга на т’ва да се открои стилово чрез похвати, присъщи за неговото творчество. Както и аз. Всеки клони към жанра, към който се е насочил – било то звучене, структура в писането на самите рими, вокална техника и т.н.

В зависимост от т’ва дали продукцията е качествена, за всеки стил си

има аудитория. А за всяка аудитория си има стил.

 

Кои са твоите примери за подражание и какво те вдъхновява?

Вдъхновяват ме случки. Вдъхновява ме обстановката около мен и емоционалното ми състояние. Спомените и моменти от детството, които и до днес ме карат да се връщам във Варна, на мястото, където започна цялата тази глупост. Вдъхновяват ме жена ми и приятелите ми.

Единственият ми пример за подражание е дядо ми.

 

 

С кой български изпълнител би искал да направиш песен?

Общо взето, с пичовете, с които исках парче, вече имам.

През годините се запознах с любимите си български МС-та

и с почти всеки сме направили трак или сме планували нещо зло,

но е останало в архивите.

Wosh MC беше зачеркнат от списъка наскоро… хахаха.

Ако трябва да изброявам имена, с които бих записал, листът е дълъг.

 

Какво мислиш за съвременните тенденции в правенето на рап?

Не съм против. Случващото се е неизбежно и е по-добре от наша страна да го приемем. Аз харесвам голяма част от новите тави, които покриват критериите за парче, правено според тенденциите. Има както и читави, така и недъгави продукции. Което си важи, си важи.

 

Има ли рап в България и какъв трябва да бъде според теб?

Рапът в България е супер. Разнообразен е като жанрове и изпълнители, нивото е високо и аудиторията се разраства след всяка изминала година според моите наблюдения. Има к’во да се желае, но нямаме моралното право да се оплакваме.

 

Какво звучи в главата ти последните дни?

„Не мразя много, мразя малко, но качествено, и когато обичам, умирам да бъда с теб в едно“ – Wosh … Не мога да си го избия от главата.

 

Твоят музикален свят е…?

Моят музикален свят е състоянието, в което съм, правейки съответното парче в студиото. Начинът, по който се чувствам по време на процеса на създаване на музика. Чувството да си в една общност от хора, свързващи ги една цел, и това е музиката.

 

Автор: Мариана Станчева

Снимки: Личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *