Art, Артисти, Изкуство
Leave a comment

СкандаУ

Те са двама. Те чупят бариери, хапят питбули, териери, и са полезни като годжи бери. Заобичахме ги още от „Хляб и сол“, след това танцувахме на „Къш-къш“ и в горещите летни дни „От юни до август“ бяхме с тях на гребена на вълната. Сега неспирно натискаме бутона „Replay“ и се кълнем, че СкандаУсаГосподи. Те са Йонислав Йотов – Тото и Лъчезар Евтимов – Лъчо. Млади, смирени, с огромно чувство за хумор. За „Лицата на града“ е истинско удоволствие да ви представим група СкандаУ.

skandau11

Здравейте. Вече повече от 5 години сте заедно. Как се събрахте и какво ви задържа като група?

Лъчо: Първоначално си бяхме гаджета, после взаимоотношенията ни прeминаха към чисто профeсионални… Tака е и до днес. Професионалните ни отношения са на много високо ниво и това ни помогна да превъзмогнем факта, че интимната ни връзка не се получи… (смее се).

Тото: В едно даскало учихме ученическо приятелство. Аз правех музика и някак се намерихме. Предложих на Лъчо да работим заедно и впоследствие създадохме  СкандаУ. Имаме една песен, която е с нашите имена, „Къде си – сам съм“.

Лъчо: Двама човека – сговорна дружина! Трима човека – чета с предател! Това е, което ни задържа може би.

Тото: А и не само. Повечето групи се разпадат заради пари. При наличието им. При нас пари няма и няма за какво да се скараме… Ако почнем да изкарваме много пари, предполагам, тогава ще започнем да се разправяме помежду си…

Лъчо: Като знам, че не сме алчни и двамата, вероятно дори и тогава това няма да се случи…

Тото: Преди да сме СкандаУ, сме си Тото и Лъчо – приятелите!

Защо точно СкандаУ?

Тото: Хехехе ( смее се).

Лъчо: Защото така!

Знаем, че пишете текстовете си сами. Какво ви вдъхновява?

Лъчо: Ако ви кажем тази тайна, всички също ще започнат да пишат най-великите текстове. И край!

Тото: Все пак, нали знаете, че ние сме „богове“ (смее се). СкандаУсаГосподи. Въдхновението ни е същото като на другите…

Лъчо: Просто ние сме по-умниJ

Тото: И е до речник… Иначе всички се вдъхновяват от едни и същи неща.

Лъчо: Ние не идваме от някаква друга планета, на коята хората са с осем ръце и четири очи. Живеем на една и съща земя, на която живеят и нашите колеги.

Тото: Пък и да има нещо, което да ни прави по-странни, ние едва ли с нашата си странност ще знаем какво е. Нали?

skandau3

Пишете текстове за други изпълнители, огромна част от тях стават хитове. С кого ви е било най-приятно да работите?

Тото: Да. Пишем текстове за други изпълнители.

Лъчо: Всяко едно парче става хит благодарение на изпълнителя, музиката, клипа и текста. Това е една съвкупност от неща, без които нямаше да се получи.

Тото: На мен ми е било приятно да работя с много изпълнители.

Лъчо: Когато създаваме песен за някого, се съобразяваме с това какво иска да каже, както и с неговия стил. Не можем да напишем песен за Гери-Никол и да я изпеем ние. Някак не става!

Тото: Точно така. Ние влизаме в образ. Това е част от работата ни – да се поставим на мястото на човека, за когото пишем текст, и да изпеем това, което би му пасвало. И освен това да се съобразим с представата на хората за него.

Има ли песни, които сте писали за вас, но сте дали на друг?

СкандаУ: Да, има такива проекти, които са били почти довършени и след това сме ги дооформяли за конкретен изпълнител… Като цяло – немалко проекти сме давали на друг.

skandau2732

Освен че пишете текстове, вие режисирате и се занимавате и с влогърство. Влогърството помага ли ви да се утвърдите като артисти и защо?

Тото: За режисирането ще ти отговори той. Все пак е номиниран за режисьор на годината (смее се).

Лъчо: Това показва колко разбират хората, които са ме номинирали… След като аз съм номиниран за режисьор. Що се отнася до влогърството – то помогна хората да ни станат приятели, без да се познаваме, и да започнат да уважават нас и творчеството ни.

Тото: Влогърството ни утвърждава като личности.

Лъчо: То помага хората да имат някаква връзка с теб, но едностранно. Ти не ги задължаваш да си говорят с теб. Има десетки хиляди хора, които са предпочели да осъществят контакт с нас по този начин. Което е доказателство, че правим нещата така, че да им е интересно.

Тото: В крайна сметка, стигаме до изходната позиция, в която двама приятели правят рап, и двама приятели снимат клипове за youtube.

Лъчо: А и, честно казано, въобще не ни е зор да се утвърждаваме където и да е. Или съм щастлив днес и си лягам усмихнат – или не съм. Какво ме интересува дали Петкан ще ни одобри, или не.

 Има ли нещо, за което съжалявате, че не сте направили досега?

Лъчо: Не си хванах гадже в осми клас.

Тото: От човешка гледна точка съжаляваме за много неща. Ето, той съжалява за гаджето от осми клас. Аз съжалявам, че в трети клас бях на един турнир по лека атлетика и последните метри на едно от състезанията не ми се искаше да спринтирам и съответно завърших втори…  До ден-днешен ме е яд.

Лъчо: Може би двамата съжаляваме, че не направихме повече песни, но може би толкова е трябвало да направим.

Тото: Мислихме, че ще съжаляваме за песента с Алисия, но в крайна сметка решихме да го направим, за да не съжаляваме, че не сме го направили. Имам любима мисъл, свързана с това.

По-добре да си бил влюбен и да си загубил любовта, отколкото да не си се влюбвал.

skandau222

Вие сами се продуцирате. Не е ли трудно да се справяш сам?

Тото: Ние сме били и от двете страни на картата. Сега работим с изпълнители, които си имат продуценти. Всяка от двете ситуации си има своите плюсове и минуси.

Лъчо: Ако искаш да си изпълнител, ти е нужен продуцент. Ако искаш да си артист и изпълнител-продуцентът по-скоро би ти пречил. Конкретно в България е така.

Тото: А ние сме артисти. В момента никой не ни продуцира и толкова добре не сме се чувствали никога.

skandaucover

Как се появи #СкандаУсаГосподи?

Тото: #СкандаУсаГосподи заля всичко и навсякъде.

Лъчо: Даже и фасади на някои сгради и паметници, което е много грешно. Хора, не го правете!

Тото: Наистина, не и на тези стени. Използвайте стената на Facebook. Най-странното е, че ние никого не насилваме, нито молим… То просто се случва. Феновете ни решават, че трябва да отидат и под клипа на Криско да напишат, че ние сме „Господи“. Това им е тренд – така ни подкрепят, както синьото на „Левски“.

skandau4663

Последната ви песен Replay стана тотален хит. Очаквахте ли го и как се роди идеята за парчето?

Лъчо: От самото начало, когато започнахме да правим парчето, бяхме абсолютно сигурни, че то ще придобие световен мащаб и ще излезе от границите на България. Неведнъж са ни писали хора от Балканите, дори и от по-далеч, че слушат тази песен в дискотеките. И се чувстват извисени от божественото докосване в ушите им. Единствено и само на нас те трябва да  благодарят, че сме решили да споделим този вселенски хит с тях.

Тото: Честно да ти кажа, знаех, че ще е хит. То просто му личеше безобразно много. Чист пример е това, че я пускахме на приятели и изпълнители и всеки реагираше много добре. Хората искаха да им я пращаме, конкурентни изпълнители си слагаха песента за рингтон. Постоянно ни повтаряха колко е божествено и дяволско парчето. То просто се виждаше.

Лъчо: Но и клипът си свърши работата. Ние си намерихме музиката. Бате Пешо ни помогна с идеи, които също допринесоха с това как да звучи песента. Евгени и Павел ни направиха клипа. Жътвата ни направи и мейкинг снимки. Не са малко хората, замесени в проекта.

Тото: В процеса на работа виждаш как с лекота нещата се нареждат и някак ти хрумва, че има причина да се случват така… И накрая, когато е готово всичко и вижда бял свят, се сещаш и си казваш: „Ей, заради това“. Макар че и тази песен тръгнахме да я пишем за Лео и Играта… Впоследствие намерихме инструментала и решихме да остане за нас.

Винаги сте много щури и колоритни! Откъде черпите енергия? Споделете ни някои от малките неща, които ви правят истински щастливи.

Лъчо: При мен е на превключване. Хората не ги вълнува какви проблеми имам и защо не ми е яко. Колкото и да не ми е окей, гледам да ми стане по весело… А после, когато се прибера, забравям защо ми е било готино с тези хора… И всичко е на момента – адекватен съм спрямо момента.

Тото: При мен важи принципът „Чистотата е здраве“. Когато съм с някого, другите ми проблеми нямат значение – изчиствам ги от съзнанието си, гледам да се наслаждавам на дадения момент, а той е позитивен. Хората, които идват да говорят с нас, често идват с позитивна настройка, и ние трябва да им върнем същото.

Лъчо: Много е важен моментът защо сме се задържали толкова дълго време заедно? Преди някой да бъде честен с нас, ние сме честни със себе си. И аз, като знам кой съм – нито ще ме поласкаеш, като ме излъжеш за нещо, нито ще ме засегнеш, като ме обидиш. Аз най-добре знам какво правя и защо го правя.

skandau23

В какво вярвате?

СкандаУ: В себе си!

Пожелайте ни нещо!

Лъчо: Да си правите това, което ви е на сърце. И докато го правите с кеф, да откриете какво друго ви доставя същия кефJ

Тото: И да бъдете щастливи!

Автор: Мариана Станчева

Снимки: Цветана Бонева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *