urban, Градски Истории
Leave a comment

Sofia Hardcore Tattoos

Разходката ни из града ни отвежда до едно интересно място – Sofia Hardcore Tattoos. Днес те срещаме със създателите му, които ни разказват повече за изкуството на татуирането…

Здравейте, момчета! Бихте ли ни се представили…

Екипът на Sofia Hardcore Tattoos сме аз – Александър Бояджиев, Александър Първанов, Румен Цанов, както и титулярните татуисти на студиото – Мартин Гълъбов и Георги Кръстев.

Как се роди идеята за Sofia Hardcore Tattoos?

Идеята се появи в съзнанието ми много години преди да се стигне до нейното реално осъществяване. Винаги съм се вълнувал от т. нар. тату култура, и смея да твърдя, че всеки един от нас тримата по някакъв начин е свързан с нея още от самото зараждане на професионалното татуиране в България. Лично аз още тогава осъзнавах, че няма как да стана татуист, защото не мога да рисувам добре, но пък си мечтаех по тийнейджърски как някой ден ще си имаме подобно място – тогава не съм имал бизнес план, а по-скоро наивно съм си представял нещо като „клуб по интереси“ – татуировки, музика и т.н. С течение на времето, за добро или за лошо, интересите ми не се промениха кой знае колко много – очевидно беше, че същото важи и за моите двама стари приятели, с които впоследствие станахме съдружници и съмишленици в идеята Sofia Hardcore Tattoos.

Когато след 2003 година с Last Hope започнахме да излизаме от България, да свирим активно в цяла Европа, всички тези пътувания дадоха шанса да се запозная с много различни хора от културата, да почерпя интересни идеи и най-вече да видим как се случват нещата от първа ръка. По онова време Алекс Шута почти винаги идваше с нас и с него заедно още тогава сме обсъждали много подобни идеи. Така че, да се обърна към него, беше най-естественото решение. С Макс (Румен) сме още по-стари приятели, още от първите години на прохождащата софийска хардкор сцена – освен общата ни страст към музиката и този начин на живот, винаги са ни свързвали идентични виждания и единомислие в много аспекти. Когато се събрахме и решихме да задействаме този проект, всичко се получи много органично, защото идвахме от едно и също място и знаехме къде искаме да отидем – най-образно казано.

Кой измисли името и защо е тъкмо това?

Името си дойде почти естествено, заедно с кристализирането на цялата концепция. Както казах, идеята и името съществуваха в „бъдещите ми планове“ години преди да я споделя с моите настоящи партньори. Ние тримата се познаваме от повече от 20 години и това, което ни е събирало, е хардкор сцената още от самото ѝ зараждане. С риск да прозвучи нескромно, нашите групи: Last Hope, Vendetta, Strategy X и т.н., са поставили основите на тази сцена в София – така че съвсем резонно ние 100% се асоциираме с това, което означава и представя Sofia Hardcore. В този смисъл за мен лично беше логично да използвам името Sofia Hardcore Tattoos за това наше начинание.

Кога направихте първата си татуировка и каква е (Питаме за личните ви татуси)?

Първата си татуировка си я направих, когато бях на 16 – беше един гущер, който вече го няма. Просто изчезна с течението на времето. След това си направих още няколко, които си стоят до ден-днешен и ми напомнят за онези интересни и забавни години. По онова време висяхме почти постоянно в едно от първите тату студиа в София – Inky Dragon, на Емо Сепаревски и Пепи Татула. Говорим за 1993-а, 1994-а – аз, Макс и още няколко момчета. Може да се каже, че ние бяхме опитните зайчета на едни от първите истински тату артисти в България – и за нас това беше чест! Аз изпитвам огромно уважение към тях, и най-вече към Емо Сепаревски, който ми отвори очите за много неща.

Откога съществува Sofia Hardcore Tattoos?

Sofia Hardcore Tattoos отвори врати официално през септември 2015 година, но реалната подготовка за цялото начинание започна около година по-рано.

В последните 3 години оформихме доста стабилен и сплотен екип, заедно с нашите главни татуисти Мартин Гълъбов и Георги Кръстев. Работата в такъв колектив е като отборна игра – в този смисъл всеки би бил добре дошъл, но за да влезеш в такъв отбор, следва да имаш определени качества, търпение, постоянство, и най-вече правилното отношение. Тоест в Sofia Hardcore Tattoos няма случайни хора. Стараем се да поддържаме високо ниво, но това така или иначе си е условие по подразбиране, без което няма как да оцелееш дълго. Концепцията ни е проста: създали сме и се опитваме да развиваме марка, която гарантира качество и отношение.

Конкуренция?

В София и България има много добри тату артисти и сравнително голям избор от тату студиа – клиентите избират студио или конкретен татуист по различни критерии. За утвърдените имена в бранша има предостатъчно работа и по всичко личи, че тя няма да намалява. При нас идват и много чужденци, дори мога да кажа, че поне 50% от клиентите ни не са от България. Често имаме госттатуисти от други студиа, като това е практика, която поддържаме още от самото начало. А и ние сме в добри приятелски отношения поне с няколко от топ студиата в София – с някои от тях се познаваме преди всеки от нас да има собствен тату бизнес. Често си правим услуги и си помагаме – не мисля, че имаме кой знае каква конкуренция, защото всеки си има своята клиентела. Вероятно не всеки е на това мнение, но според мен единственият начин тату културата и „индустрията“ в България да се развиват е, когато всички замесени си сътрудничат и поддържат колегиални отношения. И това не означава, че всички трябва да се прегърнат, целунат и да заиграят дълго сватбено хоро, но най-малкото би трябвало да се спазват елементарен етичен код и уважение.

Всеки един от нас тримата се занимава с други дейности – аз пътувам нонстоп, занимавам се с организация и продукция на концерти и събития, и куп други неща. Алекс Шута освен всичко останало, в последните 2 години развива барбър кариера и изучава тънкостите на този бизнес. Румен е графичен дизайнер и баща за пример. За това сме трима партньори в SHCT – всеки покрива другия, когато се налага.

Може би има хора от бранша, които ни подценяват поради факта, че собствениците на Sofia Hardcore Tattoos не сме татуисти – нас това никога не ни е притеснявало, защото сме наясно какво правим и защо го правим, и в крайна сметка успехът на студиото ни е много по-важното доказателство за правилната посока, отколкото нечие признание.

Къде музиката и татуирането се докосват?

В Sofia Hardcore Tattoos, разбира се! Мисля, че музиката и татуирането са се докоснали много отдавна – не само, че са се докоснали, но си живият в пълна симбиоза. Татуировките станаха популярни през 80-те и най-вече през 90-те благодарение на музиканти, и по-точно – на банди от метъл/пънк/хардкор сцената. Това е неоспорим факт, и въпреки че днес виждаме татуирани музиканти и артисти от всякакви стилове, все пак е важно да се знае откъде идва всичко. Като много други течения в някоя ъндърграунд култура, които впоследствие стават масова мода и се припознават от милиони хора по света, в днешно време и татуировките са придобили друго значение и статус.

В основата на концепцията на Sofia Hardcore Tattoos стои точно тази симбиоза на тези две преплетени култури – татуировки, музика… въздържам се да използвам термина „стрийт култура“, защото вече е толкова изтъркан от прекомерна употреба или злоупотреба най-вече.

Навремето татуировките бяха един от отличителните белези на тази култура, дори и в БГ. Когато бяхме на 17-18 години, бяхме едни от малцината татуирани младежи по улиците на София. Чувствахме се различни поради много причини, но татуировките бяха един вид „маркировка“, с която се идентифицирахме. В същото време се възмущавахме колко е назадничаво обществото и „нормални хората“, защото по онова време все още цареше идеята, че татуировките са отличителни белези „само на цигани и затворници“, а и държахме да е ясно, че нашите татуировки нямат нищо общо с примитивните затворнически „тушовки“

Сега няма такъв проблем – разликата отдавна е ясна и въобще татуировките са толкова социално приети, че дори понякога става досадно. Днес татуировките са популярни дори сред известни спортисти и попизпълнители – честно казано, това е донякъде дразнещо, защото отдавна вече не е „нашето си нещо“. Аз обаче предпочитам да гледам от прагматичната гледна точка – при всички случаи това е добре за бизнеса ни… а и няма как да спра да харесвам татуировки, само защото сега е масово и има прекалено много татуирани идиоти.

Автор: Цветана Бонева

Снимки: Личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *