Pisanici, urban, Изкуство
Leave a comment

Стефан Стефанов, който съживи духа на българския фолклор с „Орисия“

   Разговаряме с един автор, който е от онези, запомнящите се лесно, и който определено ще остави диря в културното наследство, завещано от българската литература. Той е млад, възхитително добър разказвач, посветил e романа си „Орисия“ на традицията, българщината, на посланието, което идва от нашето минало и се преплита с бъдещето.

Здравей, Стефане! Кога те намери литературата?

Тя винаги е била около мен. Книгите винаги са били част от живота ми, защото майка ми и баба ми са много четящи хора, така че около мен винаги е имало хартиени източници на информация – купища книги и вестници. В този смисъл, литературата ме е срещнала, когато още не съм бил в състояние да го осъзная. Иначе пиша, откакто се помня буквално, защото още на прощъпалника съм хванал химикалката, хаха!

Разкажи ни повече за „Орисия“?

Орисия е сборник от 7 разказа, които водят през един вълшебен свят между случилото се и неслучилото се. Това е една интерпретация на народното творчество през погледа на артиста в 21 век, донякъде интерпретация на историческия контекст, който прави препратки към днешния ден. Щè ми се да мисля за „Орисия“ повече като за свят, отколкото като за книга.

Как се пише сборник като този?

На първо място, трябва силно вдъхновение. Тази книга не беше предвидена, просто бях инспириран от български групи като „Кайно Йесно Слонце“, „Исихия“, „Smallman“, „Ирфан“, „Eriney“ и др. Бях вдъхновен от този жанр, защото той е с толкова красив и съвременен прочит на миналото, че е абсолютно приложим и в други сфери на изкуството.

На концептуално ниво сюжетите от „Орисия“ се омесват с митове, предания, история дотолкова, че е трудно да се отдели приказката и историята от литературата. И когато разбереш това, вече си в света на „Орисия“.

Ако можеш да определиш първото нещо, което изниква в съзнанието ти, когато чуеш думата „България“, какво е то?

Планини. София е обгърната от планини отвсякъде, така че накъдето и да се обърнеш, все виждаш планини. Толкова съм свикнал с това, че планините са първата ми асоциация за нещо наше си, българско.

Сподели ни една своя мечта!

Повече хора да подкрепят българските творци от всички сфери на изкуството. Нещата за първи път от много време насам са тръгнали на добре, но няма да се справим сами.

Когато представяме автор и книгата му, държим да ти я подарим, за да успееш сам да се докоснеш до творчеството и същината на  автора. Днес ти даваме шанса да си спечелиш „Орисия“. Ако искаш да я имаш, играй в нашата instagram игра. Повече можеш да разбереш тук

Автор: Цветана Бонева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *