Лицата
comment 1

Стефан Виет, или когато мечтите нямат граници

Той е страхотно талантлив и борбен, от смесен брак е и е Лице на благотворителната инициатива Run2Gether. Пример е за това, че човек не трябва да се отказва от мечтите си. Той е Стефан Виет. С него се познаваме от много малки, и той винаги е бил толкова харизматичен. Нямахме възможност да се виждаме често през годините, но и малкото моменти заедно са били изпълнени със смисъл. Затова и обичахме да сме заедно. Сега, доста години по-късно, съдбата отново ни събра в един град, за да може Стефчо да ни разкаже какво е постигнал и как, когато човек има желание, винаги има начин. Не искам да го описвам като инвалид, защото той ни доказва, че това не го прави по-малко способен. В нашето общество всички са свикнали да мислят, че да си инвалид, значи да не можеш да се справяш сам и да си винаги зависим. Но Стефан разбива тези стереотипи. Представяме Ви момчето с голямата душа, за което мечтите нямат граници – Стефан Виет.

Здравей! Как протича един твой ден?

Опитвам се в един мой ден да направя колкото се може повече неща: подготовка за работа или за университета, след това задължително час и половина фитнес, след спорта пък залягам малко над ученето, рисуването или просто – книга.

Какви са трудностите, с които си се сблъсквал досега?

Всеки ден има определени трудности, които трябва да преодолея. Но с организация и подготовка всичко се получава. Най-трудното нещо досега е това, че успях да изляза от зоната си на комфорт. Тя беше институцията, в която живеех, но реших, че ще дойда в столицата и ще уча висше.

Знаем, че работиш в една от известните телекомуникационни компании. Лесно ли беше и какво ти костваше да започнеш работа там?

Да, горд съм, че работя в такава голяма компания. Всъщност намирането на работа не е толкова лесна задача, особено когато си със 100% ТЕЛК. Това, че съм с увреждане, притеснява голяма част от компаниите. Положителното е, че тази тенденция започва да отшумява. Определено вече има повече приемственост. Има една организация, която помага точно за това и показва, че хората с различни възможности могат, и то не малко.  Това е JAMBA, в която също съм горд, че съм част от тях.

Много хора имат грешна представа, че ако си в инвалидна количка, значи не можеш да се справиш с много неща. Но аз виждам от теб, че не е така. Кажи ни как се забавлявате с твоите приятели?

Да, но, както споменах по-горе, нещата отиват към по-добре. Хората са изумени от нещата, които правим: спортуваме, разхождаме се и, разбира се, забавляваме се, като всеки обикновен човек. Забавленията с приятели са различни – кино, театър, парк или просто вкъщи – на домашно. 😀

И, разбира се, за мен също е важно, когато отида на определено място, то да е достъпно (без стълби, да има асансьор, тоалетна за инвалидни колички, и т.н.). Има ги тези места, макар и малко на брой. Лошото в този случай е, че се ограничаваме до този малък брой достъпни места.

Участвал си в различни маратони. Какво те мотивира да участваш в тях и колко медала имаш?

Да, обичам маратони! Никога няма да забравя първия си маратон. Той беше през 2018 г. , включих се в Run2Gether. Беше невероятно изживяване! И оттогава не спирам, участвах в още 3 маратона същата година. Медалите от маратони са 3 на брой, засега. Мотивация може да намериш във всичко и във всеки. Аз искам да бъда мотивация за другите.

Сега си част от организаторите на две събития, които ние подкрепяме. Разкажи ни повече за тях?

Да, както казах, вече съм част от голямото семейство на JAMBА – хора с невероятна енергия, мотивация и мисия. Мисия, която е и моя – това ни събра.

Първото събитие, което ще се проведе за втора поредна година, е Кариерният форум „Равенството значи повече“ – събитие, което събира на едно място много организации и компании, които са отворени да приемат на работа и обучения хора с различни възможности. Радвам се, че ще бъда част от нещо толкова масово и същевременно полезно за хората. Тази година форумът ще се проведе на 15.04.2019 г. в хотел „Маринела“, надявам се да дойдат много хора, да намерят своята професия, да бъдат и да се чувстват полезни.

Второто яко събитие е толкова важно за мен, защото от там започна всичко, а именно – Run2Gether. Run2Gether България е минимаратон с кауза, който се осъществява в партньорство с тайландската организация KlongDinsor Co. Run2Gether има за цел да включи всички групи, които са част от многообразието, маратон, в който всички бягаме, забавляваме се и ставаме приятели. Както казва Чачай, основател на Run2Gether: „Това не е просто бягане, това е събитие, което променя животи“.

Защо трябва да подкрепим Run2Gether?

Защото е изживяване, а тези неща са ценни. Тези изживявания, които ни зареждат, карат ни да се усмихнем и да бъдем полезни. Събитие, в което събраните средства ще помогнат да се изгради кариерен център за хора с различни възможности. Място, което ще помогне на много хора да бъдат полезни, което се равнява на… щастливи.

За какво мечтаеш?

За много неща, но едно от първите е собствен дом. В момента това е една основна мечта, която ще направя сбъдната. Мечта, която стана цел. Мечтая също така да създам едно огромно семейство.

Твоята максима е…?

Няма невъзможни неща, а също така и: Опитвай, докато не се намериш. Аз определено не съм.

Опиши се с една дума.

Една близка приятелка ме описа с думата: Doer (променящ, деятел).

 

Автор: Мариана Станчева

Снимки: Соня Тракийска

 

 

 

 

 

 

 

1 Comment

  1. Елена says

    Страхотно, пожелавам много успехи и сбъдване на всички мечти 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *