Артисти, Събития
Leave a comment

Стойчо Керев за живота, съдбата и как ни променя светът, в който живеем

   Сами ли определяме съдбата си? Разбираме ли разликата между лъжата и истината? Какъв е светът, в който живеем? Тези и още много въпроси поставя в новия си филм „Измамна реалност“ журналистът и тв водещ Стойчо Керев и търси отговорите им без специални ефекти и без сценарий. А какво сподели с нас самият той, вижте сами…

Здравейте! Как започва един Ваш ден?

Позволете да отговоря така: Всеки ден е едно различно преживяване. Началото на всеки ден е начало на един нов епизод от нашата собствена книга от приключението живот. Метафорично казано, проверявам дали мастилото ще ми стигне да опиша всичко, което предстои да се случи. Но ако ме питате дали пия кафе сутрин: Да, с удоволствие.

С какво се занимавате в момента?

Поглеждам програмата ми и виждам в нея разговори по подготовката на премиерата на „Измамна реалност“, епизодите от поредицата „Новото познание“ и нашата интернет страница. В напреднал етап е и работата по семинарите „Харизма“ и „Публична изява“, които ще се състоят скоро. Опитвам се да осмисля заниманията си, за да настроя вярно камертона си за 2019 година.

Кое е нещото, което Ви вдъхновява?

„След двадесет години ще бъдете по-разочаровани от нещата, които не сте направили, отколкото удовлетворени от нещата, които сте направили, така че отхвърлете въжетата, отплавайте от сигурното пристанище, хванете ветровете на времето в платната си. Изследвайте, мечтайте, откривайте“, тази мисъл на  Марк Твен ме кара да оставам верен на себе си през годините.

Кое е най-ценното нещо, което сте научили през последните години?

Един мъдрец някога е казал: „Умът е всичко. Ставате това, което мислите“. Това е максима, която остави отпечатък върху мен през годините. Да допускам в съзнанието си възможности, нови светове, светли хора. Някой би оспорил това, друг би се припознал в него.

Разкажете ни повече за „Измамна реалност“.

Какъв е светът, в който живеем? Сами ли определяме съдбата си? Умишлено ли населението по света става все по-неграмотно? – тези и още много въпроси си поставя „Измамна реалност“. Това е филм за всички нас тук и сега. Филм, който да накара хората да се замислят за света, за информацията, която усвояваме, за храната, която ядем, за книгите, които четем, и за азбуката, на която пишем. Познаваме ли добре историята си? А познаваме ли настоящето, правим ли разлика между истина и лъжа, между истинска новина и новина, създадена и облечена като такава.

Какво Ви коставаше да направите този филм?

Оказа се, че темите докосват хората и те имат нужда да чуят и видят една различна гледна точка от онази, която им се предлага в популярните медии. Стартирахме с обиколки в страната за срещи и дебати, и именно когато слезеш от екрана, за да се видиш с хората, виждаш и чуваш тяхната представа за света, в който живеем. Всички тези срещи, всички тези хора ни показаха, че има нужда от по-голям филм, има нужда от по-голямо разгръщане на темата и именно заради тях направихме „Измамна реалност“. Какво ми е коствал, ще науча вероятно по-късно.

Толкова ли сме се вглъбили в безсмисленото, че имаме нужда от такъв филм, за да прогледнем?

Позволете да отговоря кратко. Животът е пътуване, в което се стремим всеки ден да откриваме нови източници на вдъхновение, за да можем да разберем по-добре себе си и събитията, които ни се случват.

От какво има нужда светът?

Не бих искал да влизам в ролята на гуру, което дава готови рецепти. Моята работа е да предизвикам задаването на въпроси и търсенето на отговори. Пътят за всеки от нас не е един и същ, но по него се учим. И се радвам, когато това ни прави по-ведри, по-смислени и осъзнати от вчера. Може би светът е добре да се вгледа в себе си. Това е моето виждане по този въпрос.

Кога и къде можем да гледаме филма?

Неговата премиера е на 5 април в Зала 1 на Националния дворец на културата. Билетите са в продажба на касите на НДК, както и онлайн, на: tickets.ndk.bg.

Автор: Мариана Станчева

Снимки: Личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *