Pisanici, Изкуство
Leave a comment

В събота с книга: „Размяната“ на Роджър Зелазни

Класиката от автора на „Хрониките на Амбър” излиза в ново издание и осъвременен превод! Едно от най-влиятелните имена на фентъзито и фантастиката се завръща отново на български език. В ново издание и с осъвременен превод на Светлана Комогорова-Комата  излиза „Размяната” от магьосника Роджър Зелазни!

В тази обичана творба авторът на класиката „Хрониките на Амбър” изгражда пленителен свят, в който магия и технология са изправят една срещу друга, а сблъсъкът помежду им е неизбежен. Дет Морсон, определян от някои като тъмен магьосник, а от други като човек с амбиции, е изправен пред армиите на враговете, които напредват, за да го унищожат. Нито драконите, нито харпиите, нито останалите чудовища в замъка му успяват да предотвратят края. Синът му обаче е жив и победителите знаят, че винаги ще представлява заплаха за тях. Затова трябва да бъде изпратен далече, в свят, където магията е само легенда, а технологиите властват. Там трябва да израсне като обикновен човек, а друго дете, взето от света на технологиите, ще заеме мястото му.  Равновесието вече е нарушено. И е въпрос на време повелителят на магиите да се изправи срещу новия господар на технологията, за да решат съдбата на света.

В „Размяната” Зелазни не изневерява на стила си, отличил го като един от знаковите представители на  Новата вълна фантасти на XX век. Препратки към класически произведения от края на XIX век, митология, поезия и изкусни описания на приложната магия се преплитат, за да изградят хомогенна, плътна и вълнуваща история, която ще остави читателя разкъсан между реалността и свят на дракони, вълшебства и чудовища!

На границата между доброто и злото ще се събудите и ще откриете, че нищо не се е променило!

„През полята, гдето няма битки, няма глад, няма болка, где никой не е чудовище, где светлината е мека, чуруликат птички и ромолят поточета, где сумракът пада и води звездите като рояк светулки… и там ще живееш винаги и нивга не ще се събудиш, нивга не ще си тръгнеш… Спи в покой, що никога не си познавал – завинаги, навеки…”

Роджър Зелазни е един от най-обичаните автори на фантастика и фентъзи.  Автор на 20 романа и 4 сборника с разкази. Шест пъти е носител на награда „Хюго”, три пъти – на „Небюла”. Творчеството му оказва огромно влияние и променя завинаги начина, по който хората възприемат фантастиката и фентъзито.

Той беше поет, в началото и в края, винаги. Думите му пееха.

Джордж Р. Р. Мартин

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *