Лицата
Leave a comment

Танцуващият свят на Реми

Представяме ви едно лъчезарно момче с нигерийски корени, родено в България. То е част от „Макоса Ностра“, една от най-популярните B-boy формации у нас, работила с големи формати като „Евровизия“, „Dancing Stars“, „X-Factor“, „The Voice“, „Шоуто на Слави“, „Комиците“, „България търси талант“, „359 Hip Hop Awards“ и турнето „Coca Сola Happy Energy Tour“. Правили са хореографиите и са участвали в клиповете на най-популярните български изпълнители. Нашият герой обича това, което прави, и гори в танците с целия си талант и вдъхновение. Вярва, че трябва всеки ден да се усъвършенства, и е благодарен, че  живее. Какво още ни разказа Реми – вижте сами!

Здравей! Разкажи ни малко повече за себе си.

Казвам се Реми и съм роден в България. Корените ми са от Нигерия. Много често ме питат как така знам толкова добре български език, понеже не очакват даже да им проговоря на български, причината е ясна. (Смее се.) Занимавам се с хип-хоп и брейк и помагам за организацията на различни събития. Помагам за създаването на хореографии на различни формати, като „България търси талант“ и „The Voice“ – заедно с Мако от „Макоса Ностра“, който реално ми даде шанс да съм част от тези проекти.

Откога се занимаваш с танци и какво те запали да започнеш да се занимаваш с това?

Още откакто съм започнал да слушам радио като малък. Това бяха основно две радиа – „The Voice“ и „City“. Техният бум беше някъде около 2004 година. Винаги съм танцувал, но мисля, че тогава преоткрих себе си и започнах да правя това, което правя сега. Спомням си как веднъж разбрах, че „The Voice“ организират хип-хоп състезание. Реших да отида, въпреки че нямах голям опит. Танцувах от сърце – без много да знам какво точно правя и дали го правя добре. Един приятел дойде да ми „пази страх“, а  друг приятел на име Мария Василева се оказа… организатор на събитието! Големи емоции! В крайна сметка спечелих специалната награда, която беше един месец уроци в школата на „Електрик Форс“, които тогава бяха топ. Бях изключително щастлив, че имах възможност да се уча в една от най-добрите школи в България. „Електрик Форс“ ми дадоха основата и благодарение на тях съм това, което съм. Искам да използвам момента да благодаря на Петър Костовски, също известен като EFOne aka EFOne. Сега вече си имаме свой екип, свое крю, FOOTPRINTz, и градим собствения си път в хип-хоп средите. А с „Макоса Ностра“ градим име в шоубизнеса на България.

Казваш, че помагаш за създаването на хореографии. Какво по-точно правиш и какво означава това за теб?

Да! Помагам на Мако, който е работил по много проекти, част от които са за „Coca Cola Happy Energy Tour“,  наградите на „BG Radio“, „Шоуто на Слави“, „Евровизия“ и много други. Участвам в творческия процес и давам идеи.  Благодаря на Мако, че ги приема и ми се доверява. Така във всеки проект има частица от мен, а с течение на времето получавам все повече задачи.

А докъде искаш да стигнеш?

Искам да изляза извън България. Не казвам, че тук съм постигнал нещо голямо, но определено бих искал да се развия и навън. Познавам 80% от организациите и изпълнителите, които се занимават с шоубизнес. Ако един изпълнител те хареса, може да работиш с него известно време или за един-два проекта, но като цяло диапазонът тук е малък. Искам да се развия на световно равнище, а същевременно да съм си тук и да правя това, което обичам. Част от приятелите ми артисти са напълно доволни от постигнатото. Аз не мога да се примиря. Искам да покажа на цял свят какво мога. Няма да мога да спя, ако знам, че съм се примирил с това, което съм постигнал тук. И затова полагам усилия за развитието си и тренирам по 6 часа на ден! Имам желанието да работя и искам да бъда на голямата сцена с най-добрите. Искам да представям България на различни места и да живея тук в същото време.

С кого би искал да работиш?

Нямам специални предпочитания. Бих искал да работя с много хора, които ме вдъхновяват. Не знам дали ще се случи, но бих се радвал да съм в тяхното обкръжение.

Има ли нещо друго, което да ти доставя същото удоволствие като танците?

Когато създавам нещо. Отскоро започнах да се занимавам с нещо ново за мен. Започнах да пея. Казаха ми, че имам заложби, но процесът по развитието им е доста трудоемък. Голям перфекционист съм  и затова все още не съм демонстрирал певческите си умения. Държа това, което представям, да е наистина добро. Замислям се, че до голяма степен това ни е проблемът в България – бълването на музика, клипове, хореографии, без да се замислят дали даденият продукт е качествен.

Какъв си извън изкуството?

Не съм сигурен дали мога да бъда извън изкуството. Повечето неща, които искам да правя и правя, са насочени към това да създавам нещо или по някакъв начин да интригувам хората. Аз съм човек, който обича и знае, че трябва да се усъвършенства. Сега ходя на курс, който се казва „Кога човек лъже“, много е интересно. Освен танците и пеенето обичам да организирам събития. Действам и в тази посока. Отгоре на всичко се определям като твърде „строго морален“. Не бих правил много неща, които повечето хора правят.

Какво например?

Никога през живота си не съм пушил и не съм пил алкохол… За жените и мъжете също имам своя теория, от която повечето хора са в шок.

И каква е твоята гледна точка?

Говоря за мъжете и жените на 21-и век. Изнасял съм лекция за това. Ще ти го разкажа накратко… За да може мъжът да бъде уважаван от жената, и обратното, мъжът трябва да даде нещо, което жената да уважава, и съответно – обратното.

Мъжете в днешно време са полигамни, егоцентрични, агресивни и мислят, че са открили мекото на баницата.

А жените търсят внимание и подкрепа от хора, които единствено искат да спят с тях.

Което ги кара да са недоверчиви и предубедени към противоположния пол. И са прави донякъде!

Същността на това, което искам да кажа, е, че повечето хората са неосъзнати и не си дават сметка какво правят и защо го правят.

Разкажи ни за това, което учиш в момента – „ Кога  един човек лъже?“

Всъщност това е много интересна и красива тема. Можеш да познаеш кога хората лъжат по езика на тялото им, по погледа, по позицията на ръцете и на краката… Има много детайли, на които можеш да обърнеш внимание, за да разбереш дали един човек те лъже. Лъжата е истинско изкуство, което може да бъде разшифровано в днешно време. Изключително ми е интересно и продължавам да изучавам тези нови територии. Смятам, че тези знания биха били полезни за всеки човек.

Кое е любимото ти място в София?

Засега е „Парадайс център“. (Смее се.)

Обичам местата, на които можеш да седнеш и да виждаш цяла София. Всъщност не знам много такива места, защото не се разхождам много. Но имам едно любимо, намира се зад „Интер Експо център“. Много е красиво, от него виждаш цяла „Дружба“. Радвам се също на местата, където има много хора, понеже съм супер социален човек. Но съм социален дотам, че обичам да съм между хората, но няма да отида и да ги заговоря сам, защото паралелно със социалността си съм и срамежлив. Странна ситуация, но това съм аз. ☺

Какво те кара да се усмихваш?

Това, че съм жив, че имам възможност да се усмихвам, че мога да ходя, че имам две ръце. Това, че функционирам по най-нормален начин. Благодарен съм, че имам това. Мисля, че ако повечето от нас осъзнаят тези прости неща и са благодарни, ще има повече щастливи хора.

Пожелай нещо на нашите читатели.

Да бъдат тотално откровени към себе си и да знаят къде са! Винаги да знаят кои са, за да могат да стават по-добри!

Автор: Мариана Станчева

Фотограф: Sonya Photography

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *