Fashion Editorials, Мода
Leave a comment

Thumbelina – приказка без край

Когато се срещнахме с момичетата от Thumbelina, не подозирахме колко дълбок и красив е светът им. Той е пъстър и богат, води ни към спомените, в отдавна забравените детски приказки, с които ни приспиваха, за да сънуваме, омагьосани от мечти. Днес се завръщаме към детето в себе си, а усмихнатите Ангелена Шатрова и Надежда Варушева ни хванаха за ръка и ни поведоха на дълга разходка в света на приказките, там, където живеят най-смелите им желания. Споделяме с вас едно интервю, изпълнено с красота, в което има място само за истинската любов. 

Здравейте, Надя и Ангелена! Как се роди идеята за Thumbelina?

Н: Здравей, Цвети! Идеята за Thumbelina се е зараждала в нас доста дълги години преди да се решим да я направим реалност. Афинитетът към мода, изкуство, пътуване и създаване на нещо красиво предизвика у нас неустоимо желание да се опитаме и да направим нещо качествено, стилно и смислено – именно тук в България. Тъмбелина не е просто идея…тя е дълго бленувано желание!

А: Преди повече от 17 години, когато ние двете попаднахме в един клас, тогава все още не знаехме, че ще е точно Thumbelina, бяхме малки, сходното ни мислене, начин на възпитание и възприятие за света ни сближи бързо и много истински. В часовете по история и география споделяхме общ чин, въпреки добрите ни оценки и активното участие в час, на чина ни постоянно ‘хвърчаха’ листове с бизнес планове, написани с разноцветни химикали – тогава най-силно мечтаехме за агенция за организиране на събития.

Какво ви подтикна да се занимавате с мода? 

А: В света на модата в България съм от 10 години под различна форма, но когато съдбата буквално гръмко ме ‘сблъска’ с Надежда за трети път преди 10 месеца, някак съвсем естествено и без много излишни думи, обединявайки общите ни умения и знания, се роди бранда ни, това ме накара много бързо да пренаредя приоритетите си, да преустановя любими проекти и с цялато си сърце да се отдам изцяло на Thumbelina. За първи път усещам нещо толкова силно и смислено в живота си, а за това допринася и великата хармония, която цари между мен и Надежда.

Н: Модата е нещо непреходно, нещо, което винаги оставя следа…следа и за тези, които са я създали, и до тези, които са се докоснали до нея! Да доставяш радост на хората чрез мода е един от най-магичните начини, защото тези, които ценят качеството и добрия вкус, се наслаждават истински на труда ни! А и, както е казала Коко – „Ако искате да имате това, което никога не сте имали, ще трябва да правите онова, което никога не сте правили.”

Кое ви вдъхновява най-силно да творите? 

А: Инспирацията за цялостната концепция на марката ни са приказките. Целта ни е не просто да продаваме дрехи, а заедно да разказваме приказки!

Н: Вдъхновението може да почука от най-невороятни места…важно е да знаеш коя врата да му отвориш.

За нашата първа колекция това беше приказката Палечка от Ханс Кристиян Андерсен. Една приказка много важна и за двете ни и за приятелството ни, а и с много добър прочит и сега, макар толкова години след издаването й. Аз имам една Малечка Палечка – София вкъщи и в големите й очи виждам един различен свят, когато хванем книжките с приказките. Погледът й оживява и в нея заживява така силно желанието за приключения, магия, приказни светове и вълшебства – ние просто се опитваме да уловим тези чисти детски фантазии и да ги направим реалност. Мисля че за детската ни колекция тя е повече от муза за нас!

Откъде идва името на бранда ви?

А: Когато ме преместиха в ново училище, Надежда беше най-нахаканото и най-готиното момиче там, беше много висока, с много дълги крака и цапната в устата, аз бях най-дребничката (това и досега така си остана), след като се сближихме светкавично, тя започна да ме нарича Малечка, а аз нея – Палечка, през годините това остана обръщението ни една към друга и за нас едното ‘малечка’ има дълбоко съдържание, когато имахме идеята за бранда и вече я реализирахме, седнахме да мислим име. Thumbelina в превод означава Палечка.

Kак преминава един ваш ден?

А: Всяка сутрин стартира към 8 с  ‘Добро утро, малечка :*‘  и към 10 сме в ателието, аз там се чувствам страхотно, имахме късмет в екипа ни да попадне дама с богат 20-годишен опит в конструиране и шиене на облекла, която много пасва на възгледа ни за развитие на бранда. За нас беше важно всяка една дреха да се изработва при нас и буквално обсъждаме всяко шевче и подгъвче. Работата ми с Надя е лекота, еднаквостта и перфекционизмът ни много спомагат в изкачването по стълбичката на израстването. В момента усилията ни са в посока постепенно усъвършенстване на процеса и дните ни са много динамични, свързани с доста действия и взимане на правилни решения.

Н: Всеки ден за нас е различен, динамичен, изпълнен с нови и нови предизвикателства и взимане постоянно на трудни решения. Да се решиш да изградиш нещо от самото му начало се оказа доста труден и бодлив път. В нашите глави идеята живее и се развива и достига огромни висини, но да я представим и на всички останали се оказва не дотам лесна задача. В Ателието ни винаги кипи живот, платовете, кройките, машините, идеите някак намират подредба, която понякога и за нас остава неразгадана. Такава хармония сме установили между нас двете, че много често  без думи и обяснение вършим всичките си задачи…допълваме се по един…Приказен начин. Истинско богатсво е да можеш да разчиташ на някого, така както и на себе си. Всичко правим заедно, моделите се рисуват обмислят и заживяват чак, след като поне 5 пъти сме ги поправили, така че да станат перфектни! Опитваме се да не правим компромиси с нищо. И двете сме пефекционистки, което ни коства страшно много, но смятаме и, че това ще ни отведе до върха. Пак ще цитирам Шанел, но нека бъдем честни има ли по-голяма от нея?!  “Всичко е в нашите ръце, затова не бива да ги отпускаме”. Млади сме, амбициозни сме, не мислим скоро да отпуснем ръцете си…

Новата колекция е богата на качествени материи, но кои са любимите тъкани, с които работите? 

А: Залагаме изцяло на естествени материи, обожаваме памук, лен, коприна. Не правим компромис с качеството на материи нито в изработката.

Н: Всички платове избираме много внимателно! Огромна отговорност е да избираш това, което докосва клиентите, особено когато има и от най-малките сред нашите! Няма материя, с която не обичаме да работим, тъй като никога не избираме такива! С естесвените материи се работи много по-трудно, защото са по-капризни, по-лесно мачкаеми, по-трудни за ушиване, но накрая резултатът е нещо повече от дреха, повече от продукт той е – Наслада. Хората, които обичат и ценят себе си, винаги избират естествените материи…това са нашите клиенти!

Какво ви предстои през идните месеци? 

А: Концепцията ни за предстоящата колекция е почти готова, подбираме новите материи и усъвършенстваме моделите, ще заложим и на малко по-градски стил, както в дамската, така и в детската серия за есента и зимата. Очакваме онлайн магазина ни да бъде готов скоро.

Н: Предстоят ни още много битки, решения и борба да се наложим на огромния пазар. Имаме амбиция да се развиваме и извън България, да отворим магазин в София, а защо не и в други големи градове. Предстоят ни много пътувания до международни Пленери, Изложения и панаири, защото, за да сме в крак с всички тенденции и да представим на нашите клиенти най-доброто, са нужни много проучвания и изследване на постоянно променящия се моден бизнес. Скоро пускаме и  онлайн магазин, който ще улесни клиентите да достигат по-бързо до нас. Истината е, че ни предстоят много стъпки, но се надяваме да ги извървим бързо и правилно!

За какво мечтаете?

А: От дете се боря за мечтите си и съм свикнала от желания да преминават в усещания. Сега мечтая за по-доброто, за истинските неща в живота, за смисъла, за здравето на тези, които обичам.

Thumbelina за мен е сбъдване на мечта, която в момента е малко момиченце и за да порасне и да се развие като в мечтите ми, трябва да положим много грижи със съмишленичката ми, като съвместни усилия и търпение, тоест аз мечтая чрез мечтата – ‘Thumbelina’.

Н: Мисля, че лично за себе си съм превърнала мечтите в амбиции. Имам прекрасно семейство, което ме подкрепя и което е на път да се увеличи с още един член съвсем скоро…мечтите ми са за децата ми, да растат в един по-добър свят, да бъдат здрави, да намерят пътя в живота си.

В работата си мечтите съм заменила с амбиции и много труд и се надявам приключението “ТЪМБЕЛИНА’’ да ми даде толкова колкото и аз на него!

Благодарим на прелестната примабалерина Марта Петкова и усмихнатата й дъщеря – Бубето за професионализма, с който устояха на студеното време, за да създадем тази фотосесия. Дрехите, с които двете са облечени, са от колекция пролет-лято 2017 на Thumbelina. Отново изказваме и благодарностите си и към талантливия фотограф Наталия Калчева за приказните кадри! Ако искате да разберете повече за приказните Thumbelina, може да го сторите тук.

Автор: Цветана Бонева

Фотограф: Наталия Калчева

Грим: Евгения Джаферович 

Коса: Георги Петков 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *