urban, Лицата
Leave a comment

Тома Стойков

  „Мовембър“ е месецът на мъжете, затова решихме да отдадем почит и на тях. В една различна мъжка седмица за „Лицата на града“ Ви представяме един чаровен и атлетичен човек. Нашият герой се казва Тома и е сърфист по природа. Той обича да гони вятъра и да бъде на гребена на вълната. А отскоро е и част от един различен свят, наречен „Моден свят“. Днес ни разказва за начинанието си като модел и какво е да си част от Stella Models&Talents и чувството да те снима Оливър Гаст. Гмурнете се в модния морски свят на Тома Стойков.

Здравей, Тома. Разкажи ни малко повече за теб. От много години не живееш в България. Трудно ли е да бъдеш гражданин на света и с какво си се сблъсквал навън?

Здравей! Да, мисля, станаха вече около 15 години, откакто не живея в България. С какво ли не съм се сблъсквал през тези години. Живях в Испания, Италия, Гърция, Люксембург, а сега, от почти две години – в Австрия. Сблъсък с различни култури, характери, традиции… Но най–хубавото е, че на всички тези места намерих добри приятели.

Знаем, че голямата ти страст е уиндсърфът. Кога разбра, че това е твоят спорт?

Аз съм роден във Варна и голяма част от живота ми е минала на вода. Тренирал съм плуване, бил съм в спортно училище с академично гребане, живеех на една крачка от плажа… Винаги ме е дърпало към морето. Сърф прокарах в Гърция, на остров Лимнос, докато живях там. Имах възможност да напредна бързо, понеже условията за този спорт там са уникални. Ако трябва да съм честен, сърфът ме грабна истински след първата буря, в която карах на острова.

Не те ли е страх от вълните и как успяваш да запазиш себе си?

Мисля, че липсата на страх ми помогна да напредна по-бързо в този спорт. Естествено, всичко това си има цена, ако искаш да постигнеш впечатляващи резултати за много кратко време. В моя случай цената беше спукано ребро, няколко шева и всеки ден практика, включително и зимата, на прогнози. Но тази цена е нищожна за удоволствието, което получаваш от уиндсърфа.

Имал си възможност да обиколиш света, кое е най-красивото място, на което си бил?

Да, особено по времето, когато живях в Люксембург, който е в центъра на Европа. Качваш се на колата и след 3 часа си в Париж, а полетите до Канарските острови от Франкфурт струват по-малко от цената на един обяд в центъра. Аз обичам спокойствието и морето, затова може би Малдивите са ми фаворит. Безброй райски острови и плажове, плуваш със скатове и малки акули, виждаш риби, които ги няма никъде другаде.

 

Имаш ново начинание. Разкажи как започна всичко и защо реши да станеш модел?

Имало е доста хора, които са ме карали да се занимавам с това през годините, но аз съм ги пренебрегвал. Всичко се промени във Виена, когато случайно се срещнах в един бар с Роберта Манганели, собственичката на Stella Models&Talents. Това е една от най-големите модни агенции в Австрия и е от 25 години в бранша. На следващия ден ме покани в офиса и след кратък разговор и снимки ми предложи 3-годишен договор.

Какво ще ни кажеш за работата ти с Оливър Гаст?

Жури и фотограф в Germany’s next top model, Austria’s next top model, Million Dollar shootingstar! Определено се притеснявах, преди да застана пред обектива, пред който са били Хайди Клум, Чарлийз Терон и Линдзи Вон, но Оливър е страхотен професионалист и знае как да те накара да се отпуснеш. Получих много важни съвети от него и се надявам в бъдеще да имаме още общи проекти.

Докъде би искал да се развиеш с тази професия?

На сегашен етап го смятам за хоби, но само времето ще покаже дали ще се насоча изцяло към това амплоа.

Освен че си сърфист и модел, имаш и две прекрасни деца. Как прекарваш времето си с тях?

Да, Теа-Леони, на 5 години, и Кай-Натаниел – на 2 години, са двете същества, които ме накараха да разбера, че не съм бил напразно на тази Земя. Както и моята прекрасна жена, разбира се, която има половината вина за всичко това. Гледам да прекарвам повече време с тях, да ги науча на ценностите в живота и ги стимулирам да се занимават със спорт.

Как завършва една твоя вечер, прекарана със семейството?

Игри, задължително заедно на вечеря, и приказка преди лягане. След като сме приспали децата, с жена ми гледаме някой хубав филм или чакаме бавачката, за да излезем.

Какво те кара да се усмихваш?

Семейството и добрите ми приятели.

 

Автор: Мариана Станчева

Фотографи: Клаудиа Касентини, Оливър Гаст и личен архив 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *