urban, Артисти, Изкуство
Leave a comment

Тони Рикев

Сигурни сме, че познаваш добре Тони Рикев и отдавна ти е много симпатичен. Днес го разпитваме повече за музиката, за вдъхновението и за новата кауза, на която се е отдал…

Здравей, Тони! Разкажи ни кога музиката те срещна?

Здравейте. Музиката ме намери на 3-годишна възраст. Брат ми свиреше на пиано, а е естествено малкият да следи какви ги върши баткото. Започнахме да си делим клавиатурата от следващата година, без да знам, че солфежът ще изисква толкова странична енергия. Успоредно с това обаче дойде интересът към китарата, барабаните, а накрая и магията да свириш в група.

Как минава един твой ден?

Събуждам се с кафе, разсвирване и новини, след което се изстрелвам към студиото. Там започва същинският ден: свирене, записи, консултации, пак свирене, а накрая репетиции, уроци. Вечерта е за музика в личната сфера.

Знаем, че си част от Контролния съвет на ПРОФОН. Какво те мотивира и какво точно върши за българските артист-изпълнители тази организация?

Мотивацита е обогатяване със знания и компетенции, както и следене отблизо на процесите, засягащи правата на българските музиканти и продуценти и тяхното зачитане. Тази дейност е естествено свързана с ролята ми на продуцент на различни музикални проекти. Вярвам, че ПРОФОН е организация с огромна важност за артисти и продуценти, тъй като някой трябва да защитава правата им. Според мен ефектът от регулираните отношения в артистично-продуцентския бранш тепърва ще се усеща. Разбира се, в положителна посока.

Може ли един музикант да се справя сам с администрирането на правата си и да не опира въобще до услугите на такъв тип дружества? Печели се справедливо от права в България?

Абсурдно би било един артист да има реалната възможност да твори, да концертира, записва и в същото време да отделя нужното време и внимание за защита и управление на правата си, било то продуцентски, изпълнителски, авторски и сродни. В крайна сметка всеки почтен бизнес разчита на помощта на специализирани юристи и счетоводители. Редно ли е творческите среди да бъдат изключени от сферата на почтения бизнес? Вярно е, че народопсихологията е извела на преден план мъдрости като тази за вълка, който има дебел врат, защото сам си върши работата, както и че в България всеки разбира и може всичко. Но щом съблюдаваме европейски равнища в различни сфери от живота, следва да пригодим манталитета си и в сферата на предлагането на творчески продукти. Заради това защитавам позицията, че по-скоро е редно да се превъзпитаме и дисциплинираме в спазването на своите права и задължения, вместо да повтаряме, че музикант къща не храни.

Вярно ли е, че само 15% от търговските обекти – като хотели, барове, магазини, са уредили правата си за музиката, която излъчват, а другите 85% въобще не са наясно с понятието „публично изпълнение“ като източник на приходи за артистите? Как би обяснил на един собственик на кафене например, че трябва да плати за музиката, която звучи от радиото или телевизора?

Като начало бих попитал такъв съдържател как се чувства, когато чуе любимата си песен, какво пораждат в него концертите, които е посетил и за които е заплатил билет? Бих съпоставил удоволствието, което е изпитал, с чувството на клиентите му, които слушат любима песен, докато си поръчват хубаво италианско кафе. Ако кафето се заплаща, музиката, с помощта на която то се продава, трябва ли да бъде безплатна?

Струва ми се коректно да уточня, че моята функция в ПРОФОН не е да убеждавам трети лица да плащат за използваната от тях музика. Задачата ми е да контролирам дали приетите наредби се изпълняват действително и дали интересите на изпълнителите и продуцентите са защитени.

Кои са музикалните проекти, които движиш в момента?

В момента финализираме новия сингъл на Белослава, който ще бъде включен в предстоящия ѝ албум, както и трак на Стоян Роянов Я-Я. Продължавам работата по самостоятелния си албум и албума на High Time. Подготвям още нов албум на Фънкалеро, както и дебютен албум на Радослав Славчев Riverman. В най-скоро време ще се появят резултатите от съвсем новия ми проект с Фабрицио Паризи. Освен това след колаборацията с братя Мангасарян продължавам да работя с Александър Сано Среброто.

Какво ново да очакваме от теб през идните месеци?

Ънплъгд концерти с Белослава, които ще изненадат музикалните маниаци.

Какво те усмихна днес?

Слънцето, което ме събуди. 🙂

Автор и фотограф: Цветана Бонева

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *