urban, Нощен град, Събития
Leave a comment

Вера Шандел и Михаил Йосифов възраждат красивата българска музика с BG VINTAGE

   Когато разбрахме за идеята на BG VINTAGE, в нас съвсем естествено се породи желанието да научим повече за проекта. Днес на гости са ни неговите създатели – талантливата певица от Sеntimental SwingersВера Шандел, и Михаил Йосифов, които ни разказват за идеята…

Здравейте, Вера и Михаил! Как започна всичко?

Вера: Започна на маса! Така добре ни се получават нещата! Мишо работи вече няколко години с млади музиканти от Музикалната академия, и търсеше начин да спомогне за реализирането на потенциала им.  От друга страна, ние сме във Винтидж културата вече от няколко години. И, от трета страна, живеем и творим в България, и защо да не обърнем поглед към красивата градска песен? Така обединихме всичко това и с щипка радост, една супена лъжица ентусиазъм и голяма чаша с вяра създадохме BG Vintage.

Михаил: Здравейте, всичко започна с желанието да дадем нов живот на популярната музика, звучала в България миналия век. За целта решихме да я облечем в нови аранжименти и да поверим изпълнението на певци и музиканти от най-младото поколение, а именно – студенти от Националната музикална академия.

 Какво е BG VINTAGE?

Вера: BG Vintage е формула за добро настроение, танци и радост. Спомен за миналото, здраво стъпил в настоящето, със светъл поглед към бъдещето. Съживяване на красивото музикално творчество на България със силата на съвремени аранжименти и създаване на нова мелодична българска песен.

Михаил: Това ще е платформа, която ще развива музикални проекти. Имаме желанието да подпомогнем млади изпълнители, поставяйки ги рамо до рамо с професионалисти в реална работна обстановка, като по този начин им даваме шанс по-бързо да достигнат до една по-широка аудитория и да развият своя музикална кариера. Това, което всъщност се получава (и според мен е радостно), е, че тези студенти, които ангажирахме, се оказаха вече доста заети с най-разнообразни други проекти. Намирам факта, че има млади хора, решили да се реализират в България, за силно позитивен. Това е и основна част от приоритетите на платформата.

 Кое ви вдъхновява в музиката от периода 30-те – 90-те години?

Вера: Мелодията, текстовете, спомените, красотата, които носи всяко минало. Стараем се вместо носталгия да носи надежда.

Михаил: Красивите и емоционални мелодии.

Споделете ни малко повече за събитието на 23 май…

Вера: На 23 май, в Сити Марк Арт център, публиката ще може да се наслади на спектакъл-концерт, който ще обхване част от най-красивите български композиции от миналия век (леле, как звучи!!! Ама и ние сме от миналия век!??). Ще чуете и най-новата песен на Мишо, специално създадена в духа на градската песен. Ще има смях, танци, красиви рокли, завладяващи хармонии и вдъхновяващо изживяване. Позволете си го! Ще ви радва за цяло лято!

Михаил: На тази дата в City Mark Art сenter ще се състои премиерата на БГ Винтидж. Това ще е музикален спектакъл, изпълнен с много красиви мелодии, поднесени по един силно емоционален начин и с доза чувство за хумор. Аудиторията ще се наслади на прелестните гласове на Велека Цанкова, Ганиела Ганева, Ицо Любенов и Момчил Косев. (Момчил е част от групата, акомпанираща в последните години на големия български певец Васил Найденов). На сцената редом с певците, ще свирят добре познатият на публиката тромбонист Велислав Стоянов, в компанията на младите надежди на джаза и популярната музика:

Иван Йорданов – саксофон,

Исак Бенбасат – клавир,

Светлин Стайков – бас,

Момчил Косев (който бе споменат по-горе) – китара;

Виктор Викторов – барабани.

И, разбира се, моя милост. Сега преговаряме с Вера да изпее и тя с нас една песен, но пък иначе тя ще е конферансието на вечерта.

С нас в проекта участва и Георги Георгиев, който ще отговаря за визуалната среда, а в бъдеще ще бъде режисьор на клиповете ни.

За дизайна на визията на плакатите и другите рекламни материали се погрижи Милена Вълнарова.

Нелеката задача целият този екип да работи в хармония поверихме в ръцете на Елисавета Петрушева.

Какво ви усмихна днес?

Вера: Последната репетиция на BG Vintage! Много настроение, звънливи гласчета и смайващи сетивата аранжименти…

Михаил: Аз съм си непрестанно усмихнат, особено в компанията на толкова млади и ентусиазирани хора!

 Разкажете ни какво да очакваме занапред от проекта…

Вера: Това е началото, за което отговаряме ние… за бъдещето – ще разчитаме на резултата от настоящето! Да бъдем заедно, за да създаваме красиви състояния.

Михаил: Този концерт е обърнат предимно към старата българска музика, но за в бъдеще планираме да разширим репертоара и да обърнем поглед към световната такава. И, разбира се, ще се стараем, доколкото ни е възможно, да създаваме нови песни, отговарящи на нашия претенциозен музикален вкус.

Ако искаш да спечелиш двойна покана за BG Vintage, се включи в нашата facebook игра и разбери повече тук

 

Автор: Цветана Бонева

Снимки: Личен архив

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *