Изкуство
Leave a comment

Духът на планината с Владимир Гергов

    Владимир носи харизмата на истински творец, който улавя красотата на българската природа с таланта на художник. Кадрите му са вдъхновяващи и силни, претворили естествените форми на планината в истинска картина, която държи погледа ни жаден за още. Небесата са красиви, изгряващи и светли, снегът е сияен, а върховете – високи и потънали в мъгли. Нямаме нужда да го познаваме, за да усетим красотата на богатия му фотографски свят. Днес ти го представяме като артист, който ни вдъхнови от първата секунда, в която видяхме снимките му…

Здравей, Влади! Кога започна да се занимаваш с фотография?

По-сериозно с фотография се занимавам от 2005 г. Помня, че случайно попаднах на един фотографски форум, в който имаше страхотни пейзажи. Това ме мотивира да влагам повече старание в планинските снимки, които правя. До преди това снимах единствено с цел да регистрирам всички върхове и планини, които съм обиколил.

От снимките ти личи, че усещаш пулса на планината. Какво намираш в нея?

Планината за мен е едно голямо приключение. Приключение, което ми дава възможност да се срещам с доста интересни хора. Благодарение на  планината създадох много добри приятелства. Винаги чакам с нетърпение деня на тръгването. В нея, разбира се, освен приключения намирам спокойствие и уединение.  

Кои са любимите ти места в България?

Имам доста любими места в България, но най-много обичам панорамите от връх Марагидик и Амбарица в Стара планина, както и Василашките езера в Пирин, района на Злият зъб, и Страшното езеро в Рила.

Как създаваш фотографиите си?

Част от снимките ми са съвсем спонтанно заснети. Просто съм бил на точното място в точния момент.

Все пак има и снимки, които предварително съм обмислил. Започвам с предварителен избор на локация и изчакване на съответните метеорологични условия, при които искам да реализирам дадена снимка. Случвало ми се е да минат години, преди да уцеля точния момент. Ако снимам през зимата фриирайд ски или сноуборд, доста внимателно проучвам терена, на който ще снимам. Съобразявам се с лавинната и метеорологичната  обстановка. За заснемането на един екшън спорт в планината, независимо дали е ски, борд, колело или каяк, е от голямо значение участието на карача (модела). Той допринася изключително много за получаването на перфектния кадър.

Кой е любимият ти момент от денонощието?

Любимият ми момент от денонощието е по икиндия.

С какво още се занимаваш?

Работя във фирма, която се занимава с търговия на фототехника. През свободното си време карам сноуборд и колело. Напоследък покрай съпругата ми се запалих по наблюдение и снимане на птици. Все още съм доста начинаещ в тази област, но се надявам да набера бързо скорост.

За какво мечтаеш?

В момента, като всеки почитател на зимната планина и спортове, мечтая за циклони, придружени с обилни снеговалежи.

Къде намираш Любовта?

Навсякъде около мен.

Автор: Цветана Бонева

Снимки: Владимир Гергов, Диляна Гергова и Георги Стоилов

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *