urban, Здраве и красота
Leave a comment

Йога с Таня

   Таня прави малки стъпки всеки ден. Защото заедно имаме повече сила. Защото, помагайки на себе си, обръщайки се навътре, търсейки равновесие, физическо и психическо здраве, ние помагаме на всички около нас.

Йога е това, което можете да направите дори и у дома, без да е нужно да се съобразявате с графиците на йога студиата.

Днес Ви запознаваме с Таня. Единствената влогърка, която прави безплатни йога видеа на български език в Youtube . От виняса йога за начинаещи, през йога при стрес, детокс йога, до дихателни техники за баланс. Споделя ни и ценни съвети за по-здравословен живот – като например рецепти от древната индийска система за природна медицина – аюрведа.

Мечтата на Таня е йогата да е достъпна за всички. И работи за мечтата си! Вече над 2 години създава йога видеа и желанието ѝ да го прави не стихва. Споделя, че коментарите и нарастващият брой на практикуващи и последователи в социалните мрежи я мотивират да отделя все повече време за това прекрасно общество.

Здравей, Таня. Къде те намираме в момента?

Здравейте. В Брюксел съм. Тук живея от доста години, но за първи път се наслаждаваме на много топло лято.

Разкажи ни нещо повече за себе си. С какво се занимаваш?

След като завърших, години наред преследвах идеята за кариера и висока заплата. Получаваха ми се нещата до един специфичен ден, в който видях шефа ми да говори за продукта, който е създал. Имаше блясък в очите му, жестовете на тялото бяха заредени с емоция и страст за това, което прави. Тогава си казах: „Това не е моята мечта, това е неговата“, и реших да напусна работата си и да се запиша да уча изкуство. Бях на 31 години.

Беше много труден избор. Колкото по-трудно ми беше, толкова повече йога правех. Практиката на йога винаги е била мой спътник в решенията, защото истината надделява над разума. Лежиш в шавасана и знаеш, че всичко ще е наред.

Кога откри йога? Разкажи ни за Началото…

Началото беше през 2006-а. Бях студентка в Швеция и след степ клас влязох и в йога класа с идеята „да се поразтегна“. Бях в добра физическа форма и, естествено, избрах клас за напреднали. Още след няколко минути разбрах, че мястото ми не беше там.

Не можех да се примиря, че имам медали от републикански първенства по спортна гимнастика, а не можех да направя няколко прости пози. Силното ми его ме върна отново и отново в залата. Нищо не разбирах, защото беше на шведски, но дори самото изпълнение на позите имаше голям ефект върху мен. Един ден в шавасана, сълзи потекоха от очите ми, без мисъл, без емоция, просто се стичаха по лицето ми. Тогава знаех, че има голяма истина в тази практика, и започнах да „дълбая“ още повече.

Сподели ни вълненията си oт Индия

Гоа, Индия. От много години мечтаех да отида и да практикувам йога там. Записах се на панчакарма лечение, което е цялостно пречистване. Полетът, със смени и прекачвания, беше над 24 часа. На следващата сутрин не можах да стана от леглото. Имах дискова херния, която лекувах с традиционни методи почти две години, но болката никога не изчезна напълно. Тази сутрин обаче аз не можех нито да седна на леглото, нито да ходя. Носиха ме на ръце до клиниката…

Започнах аюрведа лечение: масаж и лечебни отвари. Вратата на стаята ми беше по цял ден отворена, за да гледам палмите навън, но от леглото. Чувствах се изключително безпомощна; в мен имаше гняв, че така минаваха дните ми в Индия… а имах големи планове, но явно Вселената е имала други.

Макар че физиката ми отслабна, нещо ново се роди в духа ми. Нова сила обзе цялото ми тяло и всичко, което изпитвах, беше благодарност и вяра. Когато се върнах у дома, се отказах от западните лечения за кръста и започнах неистово да чета анатомията на човека и аюрведа лечения. Преди месец бягах за първи път от две години насам. Бягах и плаках, защото ми отне толкова време да мога да се движа без болка… но преди това се случи пътят към Мон Сен Мишел.

Ще ни разкажеш ли малко повече и за този преход?

Съдбата ме срещна с водача ни, и планът бързо се разви. Имахме 6 дни и 130 км да извървим. Движехме се в посока Париж – Мон Сен Мишел.

Започвахме всяка сутрин в 7 и приключвахме в 7 вечерта. Спяхме на къмпинг места или в диви полета. Една вечер се събудих от шум, който приличаше на хеликоптер. Видях светлина, която огряваше цялата палатка. Някой навън крещеше. Паника… събудих спящия ми съпруг, който не се беше притеснил от нито едно от тези неща. Нощната смяна комбайнер за малко да ни прегази.

Ще ви разкажа и за последните два дни. На пътя лежи теле. Не мърда, но все още диша. Опитваме се да му дадем вода, храна, да го вдигнем, но без успех. Намираме стопаните, които са на около 80+, баба и дядо. Казаха ни, че е тяхно и да го оставим.

На другия ден, последен от прехода, видяхме заклещено в една порта агне. Очите и вратът му бяха кървясали и подути. Опитваме се да го изкараме, но не успяваме. Обаждаме се на 112. След час губим надежда, че ще ни намерят. Подготвяме се да тръгваме, но дочуваме сирена. От пожарната кола слизат няколко здрави мъже с чукове, триони и големи усмивки. Агнето е освободено за секунди. Майка му започна силно да блее и цялото стадо потегли. Този път успяхме.

Позволено ли е да правим йога всеки ден?  Има ли йога за бременни; йога за мъже и йога за жени еднаква ли е?

Да, препоръчително е да правим йога всеки ден. По-добре да отделим 10 минути всеки ден, отколкото да правим цял час практика веднъж седмично. Практиката може да е серия от йога пози, но също така и дихателни техники или медитация.

В миналото йогата се е изпълнявала само от мъже. Днес обаче наблюдаваме повече жени в йога залите. Една и съща йога практика може да бъде подходяща и за двата пола. Ако искаме да третираме някакво състояние, създава се програма с определени асани (йога пози) и техники, които да помогнат.

Йога за бременни е в по-специална категория, тъй като тялото на жената физически и хормонално много се променя. Там се изисква адаптирана йога практика за бъдещите майки.

С какво да започнем, ако сме начинаещи?

Направила съм безплатен онлайн лист от видеа в Youtube [link], подходящи за напълно начинаещи.

Ако пък искате да пробвате с учител в зала, потърсете учител в града си, като обърнете внимание на това какъв човек сте. Примерно, ако сте спортна натура и обичате да натоварвате тялото, пробвайте с по-силова йога като ащанга йога. Ако пък знаете, че физически не сте силни или гъвкави, изберете по-нежна йога, като хата или ин йога.

Ако класът или учителят не ви допадне, сменете ги, винаги има други опции.

Нека имената не ви объркват, тъй като често стиловете йога се интерпретират по различен начин от различните учители. А понякога просто следвайте това, от което сте привлечени и оставете да бъдете изненадани. 🙂

Планираш ли провеждането на йога класове в България?

 Да, догодина, живот и здраве. Последвайте ме в една от социалните мрежи за известие.

Пожелай ни нещо.

Пожелавам на всеки да отдели време за себепознание. Бъдете здрави и следвайте учителя вътре във вас, който се крие в постоянството на практиката! Предайте нататък! Намасте!

Автор: Мариета Илиева

Снимки: Личен архив 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *