urban, Здраве и красота
Leave a comment

Защо са важни чакрите – йога като динамична форма на психотерапия

Практикувам йога от около 13 години. А от 4 години се обучавам за психотерапевт по методиката на Карл Юнг. И като част от обучението ходя на лична и групова терапия. Интересно е и има смисъл в тази работа обаче опитът ми показва ясно едно: в годината, в която започнах да правя йога всеки ден, преживях много по-голяма трансформация и израстване, отколкото за 4 години занимания с психотерапевтични подходи. Не казвам, че от терапията няма полза, но смятам, че йога е по-бърз и достъпен метод за личностно развитие.  

Йога е не просто гимнастика, а цялостна система за еволюция на човека. Това е практика за тялото, ума и духа, която ни помага да се чувстваме добре физически, да се освобождаваме от менталното напрежение, което трупаме в хода на ежедневието, както и да балансираме емоциите си. Науката вече ясно е установила, че голяма част от съвременните болести се дължат на стреса – психо-емоционалното напрежение, което понасяме всеки ден. Напрягащите мисли и емоции тръгват от мозъка под формата на електрически импулси, които протичат през цялата нервна система и засядат в тъканите на нашето физическо тяло. В резултат, тялото се сковава – появяват се болки и схващания. А ако дълго задържаме в себе си това напрежение, разбъркваме правилния ред, в който импулсите от мозъка се разпращат до различните системи в организма. И това предизвиква вътрешен хаос – на физически и психически план.
Тук идва магията на йога, която има силата да внася ред в този хаос, на всички нива – в тялото, в мислите и в емоциите. От гледна точка на йога, тези три аспекта на човека са много тясно свързани. В практиката ние използваме тялото си като инструмент, с който въздействаме на психическите блокажи.

Как става това? С помощта на чакрите! Те представляват енергийни центрове, които проникват през всичките ни тела – както през физическото, така и през фините. И служат като трансформатори и разпределители на енергия между тях. Всяка чакра отговаря за конкретни части от грубото тяло, а също и за определени мисловни и емоционални модели във фините тела. Дисбалансът в дадена чакра на физически план се проявява като болест, а на фин план – като емоционални и ментални блокажи, които спъват нашето личностно развитие.

Когато правим йога, чрез всяка поза въздействаме пряко върху определена чакра. Една добре балансирана йога практика съдържа пози за всички чакри и ако я правим редовно, ние постепенно освобождаваме блокажите на различните нива. Както казва Свами Шивананда, йога е 1% теория и 99% практика. Ако ежедневно правим йога в продължение на 1 година, можем да постигнем такава личностна трансформация, която би отнела много години ходене при психотерапевт.

От гледна точка на психотерапията, няма човек без емоционални и ментални отпадъци – това са негативни спомени и изживявания, които сме заключили дълбоко в себе си и те формират възгледите и поведението ни. Психотерапията не е за „ненормалните”, а е помощно средство, чрез което се учим да разбираме и приемаме себе си. Терапевтът служи като огледало, което дава обратна връзка на човека за начина, по който изглеждат поведението и разсъжденията му отстрани. Но това е бавен процес, изискващ осъзнаване и много мисловна работа, която може да бъде наистина затормозяваща.

Плюсът на йога е, че не ни се налага да прекарваме всичко през главата си. Чрез позите, използваме тялото, за да въздействаме върху чакрите. Така премахваме ментални и емоционални блокажи в себе си, които дори не осъзнаваме! Без да разберем кога и как, докато движим тялото, се освобождаваме от проблеми със самочувствието, с нагласите ни към другите хора и света, и т.н. Ето така йога катализира личната еволюция на човека.

Карл Юнг, бащата на аналитичната психология, който е имал интерес и към йога, сравнява човека с кръг, разполовен хоризонтално. В горната половина на кръга се намира всичко, което знаем и разбираме за себе си. Докато в долната е подсъзнанието – всичко в нас, което не можем да приемем, с което не можем да се справим и сме натъпкали в „мазето” на душата си. Юнг смята, че еволюцията на личността се случва, когато ние постепенно вадим от мазето „мръсните ризи” и ги изкарваме в светлината на съзнанието, в горната половина на кръга. Смята се, че първата крачка към разрешаването на всеки проблем е именно осъзнаването му. И според Юнг, който приема концепцията за прераждането, душата се връща отново и отново на този свят докато успее да изкара всичко от мазето – това е процес на оцелостяване. Щом излезе и последното нещо от долната страна на кръга, човешката еволюция е завършена.

Същият възглед е застъпен и в йога! Смята се, че душата преминава през безброй прераждания докато се освободи от всички „самскари” – емоционални и ментални отпечатъци или отпадъци, които е натрупала в различните си животи. Всички практики в йога целят точно това освобождаване, пречистване и оцелостяване на човека.

От гледна точка на йога, човекът е като механизъм, който има физически и мисловни компоненти. А чакрите служат като преносители на информация между тях. Когато знаем как функционира системата от чакри в цялост и как можем да въздействаме върху отделните енергийни центрове, можем значително да ускорим личната си еволюция. Работейки съзнателно с чакрите, коригираме неизправностите в различните компоненти на човешкия механизъм.

 За автора:

Мими Дончева е сертифициран йога инструктор, астролог и основател на онлайн йога студиото HomeYoga.bg. Практикува йога от 2005 г. и е завършила преподавателски курсове по Хатха (класическа) йога и Йога за деца към Българска федерация по йога. Има специализации в Йога през бременността и Аеро йога. В допълнение, Мими е преминала обучения по приложна психология и философия, посвещения в Рейки и Акашови записи и др. В момента се обучава за психотерапевт по методиката на Карл Юнг.

Искаш ли да знаеш как действа енергийната система на човека и да можеш да работиш целенасочено със своите чакри? Включи се в 6-тото издание на семинара „Чакрите – теория и практика“, в който Мими Дончева споделя над 13-годишния си опит в работата с тях! Виж подробностите тук: http://yogamandala.net/events/chakrite-teoria-i-praktika-2/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *